ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού με δάνειο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:30:00 π.μ. | |
Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου, η διοίκηση Χρόνη έφερε για ψήφιση τη σύναψη ενός νέου δανείου, ύψους περίπου 1,497 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση, αυτοματοποίηση και διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. 

Φορτώνουν στις πλάτες των δημοτών ένα τεράστιο χρέος την ίδια περίοδο που τσακίζει κόκκαλα η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη ανάγκης, οι φόροι.

Μεθοδευμένα και με προσοχή στις λεπτομέρειες μην χαλάσει η δουλειά προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση. Για να μην έχουν προβλήματα μάλιστα με την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο και την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για δάνεια άνω του 1,5 εκατ. € έριξαν το ποσό του δανείου από 1.580.411,00 € στα 1.497.225,60 €... Η δικαιολογία που είπαν για αυτήν την μείωση ήταν ότι η δημοτική αρχή “παρατήρησε ότι οι τιμές αγοράς των φωτιστικών για την υλοποίηση του έργου έχουν μειωθεί σχετικά με τις τιμές που ίσχυαν κατά την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Αναβάθμισης Οδοφωτισμού”... Αυτά τα παρατήρησαν σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 12% και υπάρχουν ανατιμήσεις σε πάνω από 800 βασικά προϊόντα.

Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν διαφωνεί με τη χρησιμοποίηση φωτιστικών τεχνολογίας LED, τόσο για την ποιότητα φωτισμού όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η αλλαγή φωτισμού είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη.

Πώς όμως θα γίνει αυτή η αντικατάσταση; Γιατί πρέπει να δανειστεί ο δήμος αυτό το υπέρογκο ποσό και να δώσει στους ιδιώτες τον ηλεκτροφωτισμό; Η συζήτηση στο Δ.Σ. με την εταιρεία που ανέλαβε την μελέτη ήταν αποκαλυπτική. Πρώτον για να πείσουν για την ανάγκη να προχωρήσει ο δήμος στο δανεισμό είχαμε τα συνήθη για την προστασία του περιβάλλοντος κλπ. Αυτοί που εφαρμόζουν κατά γράμμα την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που μεταξύ άλλων αναφέρει ως πράσινη μετάβαση το να γεμίσει ο Σαρωνικός ιχθυοτροφεία καθώς πρόκειται για δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα λένε ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Δεύτερον παρουσίασαν τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο ως κάποιον “φουκαρά” που θα του “φορτώσουμε” από την διαχείριση του νέου δικτύου μέχρι και την αφαίρεση των παλαιών φωτιστικών. Τέλος ακούσαμε και τη φαιδρότητα ότι με πιθανή αύξηση της τιμής της κιλοβατόρας θα μπορούσε να υπάρξει μέχρι και μείωση των δημοτικών τελών.

Πέρα από τα βαρύγδουπα λόγια και τις «αισιόδοξες προβλέψεις» φάσματος 10ετίας, ας γνωρίζει ο λαός τα εξής:

Η ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών δεν ωφέλησε ποτέ τον λαό, γιατί ο ιδιώτης αναλαμβάνει ένα έργο όχι για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για να βγάλει κέρδος! Μάλιστα όσο προχωράει καλά, τόσο επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους, με ό,τι συνέπειες αυτό έχει στην ποιότητα των υπηρεσιών, τα υψηλά τιμολόγια που θα κληθούμε να πληρώσουμε και το προσωπικό που απασχολεί.

Βασική αποστολή του δήμου πιστεύουμε πως πρέπει να είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και κυρίως αυτών που υποφέρουν περισσότερο. Αυτό σημαίνει να είναι η δημοτική αρχή κοντά στο λαό κι όχι να κάνει τον μεσάζοντα των μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιωτικοποιώντας βασικές δημοτικές υπηρεσίες. Όχι να είναι το μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης για να περνά την αντιλαϊκή πολιτική της.

Ο δήμος Επιδαύρου εάν έπαιρνε την θεσμοθετημένη κρατική χρηματοδότηση που έχει κοπεί κατά 70% θα μπορούσε να στελεχώσει μια σύγχρονη υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού και να εκτελέσει το έργο χωρίς ούτε ένα ευρώ δάνειο και χωρίς εργολάβους να θησαυρίζουν,

Σε κάθε περίπτωση ο λαός της περιοχής πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η όρεξη έχει ανοίξει και οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις περιμένουν στα συρτάρια τον επόμενο «σωτήρα» που θα μας σώσει από τα σκουπίδια, τον ηλεκτροφωτισμό ή ό,τι άλλο βρουν που αποφέρει κέρδος.

Οι πρόσφατες εμπειρίες από τόσες καταστροφές και τόσα δεινά που τραβάμε δείχνουν ένα πράγμα: Να πάψουμε να περιμένουμε «σωτήρες».

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου
Μπουρδάκος Ναπολέων
Δημοτικός Σύμβουλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ