ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Ναυπλίου: Σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων, οι μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις θέσεων (βίντεο)

Βασίλης Μπαβέλας
Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ναυπλίου στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας.

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ναυπλίου αναφέρει: 

"Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τις περικοπές, ακόμα και από προϊόντα πρώτης ανάγκης, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα στοιχειώδη για τις οικογένειές τους και ότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να καλύψουν τους δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν στα σπίτια τους και προχωρούν σε διακανονισμούς με τους παρόχους.

Την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός ήδη έχει ξεπεράσει το 11%, στον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει πλεόνασμα «καθαρών» κρατικών εσόδων 5,5 δις ευρώ (από τη συνεχιζόμενη φοροληστεία σε βάρος μας) που αξιοποιείται για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ – ο συνολικά παραγόμενος πλούτος) της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7% το 1ο τρίμηνο 2022 και «ρεκόρ» κερδών 15ετίας καταγράφουν 116 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε να δίνονται εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές την περίοδο της καραντίνας που ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα. Είδαμε δισεκατομμύρια να φεύγουν για πολεμικό εξοπλισμό «υποτίθεται» για την ασφάλεια της χώρας, αλλά οι κίνδυνοι για την εμπλοκή της χώρας μας σε ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμα και σύγκρουση ολοένα και μεγαλώνουν. 

Είδαμε να βγαίνουν ποσά που ζαλίζουν και να δίνονται στους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας για την πράσινη μετάβαση που έλεγαν ότι θα οδηγούσε σε φθηνό ρεύμα, αλλά αντ’ αυτού βρεθήκαμε να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις τεράστιες αυξήσεις. 

Είδαμε ιδιαίτερα τα σούπερ μάρκετ την περίοδο της καραντίνας να μπουκώνουν από τα κέρδη τρίβοντας τα χέρια τους, και τώρα προχωράνε σε τεράστιες αυξήσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη για να επιτύχουν ακόμα περισσότερα.

Αυτό που δεν είδαμε ήταν αυξήσεις στους μισθούς μας. Δεν είδαμε προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και στα σχολεία των παιδιών μας. Δεν είδαμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από τις ανατιμήσεις-φωτιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική στο χώρο της υγείας. Μετά απο 3 χρόνια πανδημίας, επικαλείται ότι παίρνει «πρόσθετα μέτρα» για την «ενίσχυση» του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση δήθεν των «εκτάκτων» αναγκών της πανδημίας. 

Πρόσθετα μέτρα που δεν «προσθέτουν προσωπικό». Αντί να μονιμοποιηθούν ξανά - “προσλαμβάνονται” οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις. 

Μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις θέσεων, σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων. Κύμα παραιτήσεων εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, των απλήρωτων εφημεριών. Συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές οδηγούνται σε μαρασμό.

 Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Αυξήσεις στους μισθούς. Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας με καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων.

• Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

• Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, των νυχτερινών και αργιών.

• Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

• Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων (ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κλπ), χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας. Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συναδέλφων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των υγειονομικών και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

• Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

• Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κλπ.Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

• Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

• Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΣΤΙΣ 10:30."

Στην κάμερα των Αργολικών Ειδήσεων μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ναυπλίου Βασίλης Μπαβέλας, τονίζοντας πως το νοσοκομείο σήμερα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στο προαύλιο:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ