ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ανδρέας Πουλάς: «Ψυχική Υγεία: Ο μεγάλος ασθενής και στην Αργολίδα »

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:07:00 μ.μ. | |
Ανδρέας Πουλάς
Η 10η Οκτωβρίου επιλέχθηκε το 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία της ψυχολογικής ισορροπίας και της βοήθειας που μπορεί και πρέπει να λαμβάνει όποιος έχει σχετικά προβλήματα.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους 10 πολίτες παγκοσμίως, υποφέρει από ψυχικές ασθένειες. Η κατάθλιψη είναι ήδη το επικρατέστερο πρόβλημα υγείας σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και η αυτοκτονία παραμένει μια σημαντική αιτία θανάτου. Η πανδημία και η οικονομική κρίση επιδείνωσαν τα φαινόμενα διαταραχών και έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα περιστατικά εμφάνισης ψυχικών ασθενειών στον πληθυσμό.

Ενώ λοιπόν οι ανάγκες του πληθυσμού αυξάνονται, ο αριθμός των δομών ψυχικής υγείας στη χώρα μας μένει στάσιμος την τελευταία διετία και οι υπάρχουσες δομές υπολειτουργούν σε αρκετές περιπτώσεις. Όπως η Ψυχιατρική Κλινική της Νοσοκομειακής Μονάδας του Άργους η οποία παραμένει κλειστή εδώ και 3 μήνες. Παρόλο που διαθέτει σύγχρονη κτιριακή υποδομή και είναι στελεχωμένη με 2 ιατρούς ειδικότητας ψυχιάτρου και επαρκή αριθμό νοσηλευτών αντίστοιχης ειδικότητας υπολειτουργεί, παρέχοντας τις υπηρεσίες της επιλεκτικά και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες του Νομού μας. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με διακομιδές σε ψυχιατρικά τμήματα των όμορων νομών αλλά και να επιβαρύνονται οικονομικά καταφεύγοντας για περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα.

Ο τομέας του ΕΣΥ που αφορά στην ψυχική υγεία στην χώρα μας δεν έχει ενισχυθεί καθόλου την τελευταία διετία και ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι διαφαινόμενες προθέσεις της Πολιτείας που τείνουν να αποδυναμώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας και να διαμορφώσουν συνθήκες που θα ευνοούν την ανάληψη ενός ακόμη μεγαλύτερου μέρους της ψυχικής υγείας από ιδιώτες παρόχους σχετικών υπηρεσιών και ΜΚΟ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ