ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Μετεωρολόγοι: H Ευρώπη τον Δεκέμβριο θα βιώσει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:15:00 μ.μ. | |
Χιόνια
Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τον καιρό τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινείται άτολμα για την αντιμετώπισή της. 

Σύμφωνα με ειδικούς για το κλίμα, που έκαναν μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού, είναι πολύ πιθανό μέσα στον Δεκέμβριο η Ευρώπη να βιώσει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα.

Η προειδοποίηση των μετεωρολόγων γίνεται την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους, ελπίζοντας να ξεπεράσουν τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης σε μια εποχή που δεν έχουν επαρκή (ίσως να μην έχουν και καθόλου) πρόσβαση στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για έναν κανονικό χειμώνα, το ενδεχόμενο να βιώσει η ήπειρος πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πολύ νωρίς, ίσως αναγκάσει τις χώρες να μεριμνήσουν για την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας.

Μιλώντας στην επιθεώρηση POLITICO, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσαίων Προβλέψεων Καιρού (ECMWF), Κάρλο Μπουοτέμπο, είπε ότι η πιθανότητα για απότομη πτώση της θερμοκρασία τον Δεκέμβριο «είναι πολύ πραγματική», καθώς βασίζεται στην «πολυσυστημική εποχική πρόβλεψη» του Οκτωβρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12/10 και η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από το ECMWF και ακόμη έξι εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Όπως εξήγησε ο Μπουοντέμπο, στις αρχές του φθινοπώρου να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πρόβλεψη του καιρού τον χειμώνα, καθώς πολλοί βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον καιρό του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου «δεν έχουν εξελιχθεί ακόμη». Τόνισε πάντως ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πιθανότητα ενός ψυχρού κύματος πριν από τα Χριστούγεννα, το οποίο μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη ζήτηση για φυσικό αέριο.

«Βγαίνουμε από ένα ζεστό καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι οι χειμώνες γίνονται πιο ήπιοι. Έτσι, μπορεί να πιστεύουμε ότι έρχεται ένας ήπιος χειμώνας και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε», είπε ο Μπουοντέμπο. «Μπορεί κάλλιστα να ισχύει αυτό, αλλά η πρόβλεψη που μπορούμε να κάνουμε σήμερα και η γνώση που έχουμε για το πώς λειτουργεί το κλιματικό σύστημα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα για ένα κύμα καιρικών συνθηκών με πολύ κρύο. Φέτος αυτή η πιθανότητα, και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα, είναι υψηλότερη από ό,τι σε μια κανονική χρονιά».

Το κρύο αυτό κύμα, εξηγεί, θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα «συμβάν αποκλεισμού», δηλαδή ένα φαινόμενο που παρατηρείται όταν επίμονες υψηλές πιέσεις στην ατμόσφαιρα οδηγούν σε «ανώμαλους» ανατολικούς ανέμους και χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, οι κλιματικές συνθήκες δείχνουν ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο συμβάν είναι ελαφρώς υψηλότερη από το συνηθισμένο.

Ο καιρός Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Και προσθέτει ο Μπουοντέμπο ότι, εάν το τρέχον μοτίβο καιρικών συνθηκών La Niña, με χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον ισημερινό Ειρηνικό, επιμείνει μέχρι την Πρωτοχρονιά -κάτι που δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί με βεβαιότητα- αυτό θα σήμαινε ένα πιο ήπιο δεύτερο μισό του χειμώνα.

Ακόμη ένας βασικός παράγοντας για τον καθορισμό του καιρού του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, η πολική δίνη -δηλαδή, ένας δακτύλιος ανέμου υψηλής ταχύτητας που περιβάλλει την Αρκτική- δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθιστώντας αδύνατες τις σταθερές προβλέψεις γι' αυτήν την περίοδο.
«Να εκμεταλλευθούμε τα δεδομένα»

Ο Μπουοντέμπο επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπάρχοντα δεδομένα για τις κλιματολογικές συνθήκες και τα πιθανά καιρικά μοτίβα, όχι μόνο για να σχεδιάσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν περιόδους παγετού, αλλά και για να προβλέψουν πιθανές περιόδους με ήπιους ανέμους και χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Έχουμε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι ανοιχτά για όλους και δωρεάν. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά -είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας», τόνισε.

Η «πολυσυστημική εποχική πρόβλεψη» εξακολουθεί να περιέχει αβεβαιότητες, είπε ο επικεφαλής της ECMWF, και οι αγορές ενέργειας συνήθως δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή στη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Αυτό γίνεται καθώς, μέχρι τότε, έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κύρια καιρικά φαινόμενα που διαμορφώνουν τα καιρικά μοτίβα για το δεύτερο μέρος του χειμώνα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ