ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Μαρουσάκης: Ανοίγει η πύλη της κακοκαιρίας - Επικίνδυνος ο Νοέμβριος - Οι πλημμύρες του 1990 σε Αργολίδα και Αρκαδία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:00:00 π.μ. | | |
Αστραπές
Καιρικά και επικίνδυνος θεωρείται ο Νοέμβριος σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Ο μετεωρολόγος προανήγγειλε παράλληλα μέσω ανάρτησής του στο facebook, κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες του Παρασκευοσαββατοκυριακο, καθώς το ατμοσφαιρικό βουνό που για βδομάδες μας “προστάτευε” θα εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα δυτικά νοτιοδυτικά της Ευρώπης ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο στις κακοκαιρίες να κινηθούν προς την περιοχή μας.

Η ανάρτησή του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2017 όταν βαρομετρικό χαμηλό που επηρέαζε τη χώρα μας δημιούργησε ένα ανατροφοδοτούμενο μέτωπο καταιγίδων που επηρέαζε για αρκετές ώρες τμήματα της δυτικής και κυρίως βορειοδυτικής Αττικής. Οι καταιγίδες άφησαν πίσω τους πολλές καταστροφές και δυστυχώς νεκρούς!

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω στο χρόνο θα συναντήσουμε κι άλλα αρκετά καταστροφικά καιρικά γεγονότα που χαράκτηκαν στη μνήμη μας. Θυμάμαι για παράδειγμα τον Νοέμβρη του 1993 όπου πλημμύρες χτύπησαν ξανά το νομό Αττικής προκαλώντας αρκετές καταστροφές προς τα νότια προάστια. Λίγο πιο πίσω τον Νοέμβρη του 1990 όπου πλημμύρες “χτύπησαν” Αργολίδα και Αρκαδία. 

Σε πολύ μικρή ηλικία τότε δεν θα ξεχάσω περιγραφές από κατοίκους του χωριού μου (Άστρος Κυνουρίας) όπου οι μετακινήσεις γινόντουσαν μόνο με βάρκες. Γεφύρια είχαν πέσει, δρόμοι είχαν καταστραφεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές όπου δεν μπορούσες να προσεγγίσεις. Το δε Νοέμβρη του 1999 πλημμύρες ξαναχτύπησαν την Αττική αλλά και τη Λακωνία.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙΡΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Αν ανατρέξουμε σε βιβλία της Κλιματολογίας και της Μετεωρολογίας, θα δούμε να παρουσιάζεται ο Νοέμβριος ως ο στατιστικά πιο επικίνδυνος μήνας σε ότι αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Μια απλή εξήγηση όπου θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αρχίζει να αλλάζει και ολοένα πιο ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν από το βορρά νοτιότερα. Το ταξίδι όμως αυτών των ψυχρότερων αερίων μαζών δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς αυτές αλληλεπιδρούν και με την επιφάνεια της Γης. Έτσι λοιπόν στο διάβα τους θα συναντήσουν θάλασσες, λίμνες και ωκεανούς κι εκεί είναι στην ουσία όπου κρύβεται μία από τις ουσίες της υπόθεσης. Και αυτό γιατί οι θαλάσσιες εκτάσεις θερμαίνονται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με την ξηρά. Άρα λοιπόν έχουν κρατήσει θερμότητα από τις ζεστές ημέρες των καλοκαιρινών μηνών που έχουν προηγηθεί. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ ύψος κι έτσι γίνονται πιο έντονα τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

ΑΝΟΙΓΕΙ Η “ΠΥΛΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στον επισυναπτόμενο χάρτη μπορούμε να παρατηρήσουμε μια προσομοίωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Στην ουσία το ατμοσφαιρικό βουνό που για βδομάδες μας “προστάτευε” από τις κακοκαιρίες, θα εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα δυτικά νοτιοδυτικά της Ευρώπης ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο στις κακοκαιρίες να κινηθούν προς την περιοχή μας.

Μια ισχυρή λοιπόν κακοκαιρία αναμένεται να μας απασχολήσει το τριήμερο Σάββατο – Δευτέρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες αλλά και τους πολύ ισχυρούς νοτιάδες.
Με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί αρκετές ημέρες καλοκαιρίας διατηρώντας τοπικά τις θαλασσές μας αρκετά ζεστές, είναι πολύ πιθανό αυτό το κύμα κακοκαιρίας να δώσει τοπικά μεγάλο όγκο νερού.

Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας θέλουν τμήματα της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας να δοκιμάζονται αρκετά από αυτό το κύμα κακοκαιρίας αυξάνοντας σημαντικά και τις πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια ιδιαίτερα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Μια πρώτη προειδοποίηση θα μπορούσε να αφορά τα νησιά του Ιονίου, τα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, την Πελοπόννησο με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής και στο τελείωμα αυτής της εξέλιξης το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και λέω μια πρώτη προειδοποίηση διότι δεν έχει ξεκαθαράσει ακόμη η ακριβής τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού.

Καλό είναι από την πλευρά μας σαν πολίτες να πάρουμε κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, να ελέγξουμε υδροροές και φρεάτια και να συνεργαστούμε με την πολιτεία ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές ώστε να ενεργήσουν έγκαιρα.

Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε για να περιορίσουμε στο μέτρο του δυνατού καταστροφές που είναι σε θέση να στοιχίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ