ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Άναψε ο βωμός στο Κάστρο του Παλαμηδίου για τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:40:00 μ.μ. | | | |
Λαμπαδηδρομία
Το απόγευμα του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η Λαμπαδηδρομία στο Κάστρο του Παλαμηδίου από το άγαλμα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου,στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του κάστρου και του Ναυπλίου από τους Τούρκους αλλά και του "Παλαμηδείου Άθλου" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.
Η Λαμπαδηδρομία φέτος λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων δεν έγινε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που τιμάει τις εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά από αθλητές και αθλήτριες σωματείων του Ναυπλίου. 
Η φλόγα ξεκίνησε από το άγαλμα του Σταϊκοπούλου με άνοδο των αθλητών στο κάστρο από τα θρυλικά 999 σκαλιά του.
Όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος έφτασε στην κορυφή του κάστρου, παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, άναψε ο βωμός και έσβησαν συμβολικά τα φώτα του κάστρου.
Η λαμπαδηδρομία στην ουσία είναι μια αναπαράσταση της νύχτας της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια τους Οθωμανούς.
Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ