ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ειρήνης για την 49η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:43:00 π.μ. |
λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά τη συμπλήρωση 49 χρόνων από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, που αποτέλεσε κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού. 

Η απριλιανή επταετής, φασιστική δικτατορία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ακόμη προσπάθεια της αστικής τάξης να θωρακίσει την εξουσία της κατά του λαού. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσους εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν στα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε όλους όσους συνέβαλλαν με κάθε τρόπο στην πάλη του λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, καλούμε σε συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη. Η προσυγκέντρωση των Επιτροπών Ειρήνης της Αττικής έχει οριστεί για τις 16:30 στα Προπύλαια, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος.

Σαράντα εννιά χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ακρίβεια, που υψώνει ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση. Οξύνονται ακόμη περισσότερο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, τροφοδοτώντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις κατά των λαών για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε όλη την υδρόγειο.

Η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα τρέμουν την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εμπλοκή της χώρας στους αμερικανονατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Εντείνουν την καταστολή απέναντι στο λαϊκό κίνημα προκειμένου να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις απαράδεκτες διώξεις σε νέους στρατευμένους, επειδή εξέφρασαν τις φιλειρηνικές τους απόψεις ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που μαίνεται εδώ και οκτώ μήνες μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, έχει περάσει σε νέα φάση κλιμάκωσης, προειδοποιώντας για τη γενίκευσή του. Κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία με θύματα τον ουκρανικό, το ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επικίνδυνη, επιθετική “Νέα Στρατηγική Αντίληψη” του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του τον Ιούνιο στη Μαδρίτη. Παράλληλα εντείνεται η προπαγάνδα για να στοιχηθούν οι λαοί πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων, που είναι ξένα με τις πραγματικές ανάγκες τους.

Απαντάμε αποφασιστικά: οι λαοί δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας κάτω από τη σημαία της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας για δουλειά, μόρφωση, ζωή με δικαιώματα, για να μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, οικοδομώντας σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης, αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς!

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι αποτελούν εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών. Στην πολυετή, αιματοβαμμένη ιστορία τους ευθύνονται για μια σειρά από πραξικοπήματα, πολέμους, επεμβάσεις. Οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αποτελούν δήθεν παράγοντες “ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας”, είναι αβάσιμοι. Ο λαός μας γνωρίζει καλά ότι αυτοί είναι που φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την αμερικανοκίνητη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, που προωθούν διχοτομική λύση στο Κυπριακό, που στρώνουν το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού φέρουν μεγάλες ευθύνες γιατί εμπλέκουν ολοένα βαθύτερα τη χώρα μας στους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αναλαμβάνοντας επικίνδυνες, επιθετικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ψήφιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις που μετατρέπει την Ελλάδα σε αμερικανονατοϊκό πολεμικό ορμητήριο και το λαό σε στόχο αντιποίνων. Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους ταυτίζονται στρατηγικά στην υπηρέτηση των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών, όπως φάνηκε και από την ψήφιση στη Βουλή των πρωτοκόλλων ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουδίας από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Σαράντα εννιά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τα διδάγματα της λαϊκής πάλης παραμένουν επίκαιρα. Αποδεικνύεται ότι η εξουσία του κεφαλαίου δεν είναι ακλόνητη. Φανερώνεται η αστείρευτη δύναμη του λαϊκού παράγοντα να βγει στο προσκήνιο και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να σβήσουν τη λαϊκή πάλη, ότι θα καταφέρουν να βάλουν στο μουσείο τα πάντα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας για “ψωμί – παιδεία – ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία”, για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τιμάμε στην πράξη τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, δυναμώνοντας τον αγώνα για:
-Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
-Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!
-Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις – ούτε σκέψη για δημιουργία νέων!

Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Να μη σταλούν πολεμικό υλικό και τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να επιστρέψει η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία

Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022, με τόπο συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς της Αττικής



Το γραφείο τύπου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ