ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ανακοινώσεις Στύλιου στη βουλή για τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Αργολίδας από τον παγετό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:54:00 π.μ. | | | |
Παγετός πορτοκάλια
Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ των αγροτών της Αργολίδας για τις ζημιές λόγω του παγετού της 26ης Ιανουαρίου» απάντησε την περασμένη Παρασκευή στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος.



Από τα λεγόμενα Στύλιου προκύπτει πως δεν θα ζητηθούν άμεσα πίσω χρήματα από παραγωγούς που πήραν περισσότερα από όσα έπρεπε με τις προκαταβολές του Ιουνίου. Ωστόσο, εξετάζεται η λύση ενός μελλοντικού συμψηφισμού από τον ΕΛΓΑ, δηλαδή να παρακρατηθούν στο μέλλον τα χρήματα αυτά από τυχόν αποζημιώσεις που είναι να λαμβάνει ο παραγωγός.

«Είπαμε ότι τον Ιούνιο του 2022 καταβλήθηκαν τα χρήματα. Τα χρήματα αυτά, λοιπόν, είναι 11.259.000 ευρώ και δόθηκαν σε 3.775 δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Άρα, είχαμε μια καλή πληρωμή. Στη συνέχεια οι ενστάσεις υποβλήθηκαν. Άρα έχουν ήδη υποβληθεί οι ενστάσεις. Είναι 1.878 οι ενστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε μια καθυστέρηση στο να έχουμε την εκδίκασή τους και να βγουν τα τελικά αποτελέσματα από τις ενστάσεις. Αυτή η διαδικασία και νόμιμη είναι και προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και έχει σκύψει η διοίκηση του ΕΛΓΑ πάνω στην υπηρεσία και στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στην Αργολίδα για να μπορούμε να ολοκληρωθεί δίκαια, σωστά, με διαφάνεια η όλη διαδικασία και οι αγρότες να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Θέλω να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Μέχρι τώρα ποτέ η συγκεκριμένη Κυβέρνηση και γενικότερα ποτέ η παράταξή μας δεν έχει στείλει στην εφορία ή δεν έχει ζητήσει χρήματα πίσω από τους παραγωγούς. Νομίζω το γνωρίζετε και εσείς ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε δηλώσεις ότι μελετάται όλη η διαδικασία, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες τις λίγες όπου θα υπάρχει υπόλοιπο χρημάτων που θα έπρεπε να καταβληθούν, να δοθούν πίσω στον οργανισμό, διότι πήραν περισσότερα χρήματα με την προκαταβολή, να βρεθεί μια λύση και σε αυτούς για να γίνει ένας μελλοντικός συμψηφισμός. Στο διά ταύτα, το συγκεκριμένο θέμα ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μας και ποτέ δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα επιστροφές. Μελετά η διοίκηση του ΕΛΓΑ να βρει μια λύση για να είναι οι παραγωγοί και οι αγρότες ικανοποιημένοι και να στηριχθούν στην κυριολεξία, όπως έγινε μέχρι τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στύλιος.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Προχωρούμε στην τρίτη με αριθμό 140/7-11-2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ των αγροτών της Αργολίδας για τις ζημιές λόγω του παγετού της 26ης Ιανουαρίου». Ορίστε, κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Επανερχόμαστε σε ένα ζήτημα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κύριε Υπουργέ. Αφορά τις εκτεταμένες ζημιές που έπαθαν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα της Αργολίδας από τον παγετό της 26ης Ιανουαρίου. Με βάση τις τότε αρχικές εκτιμήσεις, αλλά και μετά από αυτοψία που έκανε ο ήδη τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Λιβανός, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ μίλησαν για εκτεταμένες καταστροφές που ξεπερνάνε το 65% συνολικά. Και μάλιστα μετά από προχωρημένες εκτιμήσεις, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τον Φλεβάρη του 2022, το ύψος των ζημιών φτάνει στα 30 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθεί προκαταβολή 10 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά, οι προκαταβολές δηλαδή που έγιναν μετά από τροπολογία των 300 ευρώ ανά στρέμμα και μετά από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Όμως, στην πορεία τι αποδείχτηκε; Ότι τα τελικά πορίσματα του ΕΛΓΑ λένε ότι το μέγεθος της ζημιάς βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, στα επίπεδα του 20% με 25%, με αποτέλεσμα είτε να μην δικαιούνται αποζημίωση είτε να δικαιούνται πολύ λιγότερη αποζημίωση, άρα να ζητηθούν πίσω οι προκαταβολές οι οποίες δόθηκαν.

Και η Κυβέρνηση, ο ΕΛΓΑ, το ίδιο το Υπουργείο τι λέει στους αγρότες; «Κάντε» -λέει- «ενστάσεις», όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ λέει ότι ήταν λανθασμένες οι εκτιμήσεις που έκαναν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες. Γιατί υποβάλλει τους αγρότες στη βάσανο των ενστάσεων, άρα και να πληρώσουν προκαταβολές και να μην προχωρήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ σε αναθεώρηση των συγκεκριμένων εκτιμήσεων, να αποδοθεί το σύνολο του πραγματικού μεγέθους των ζημιών και να επιβεβαιωθούν αυτές που έπαθαν οι αγρότες και να αποζημιωθούν στο σύνολο των καταστροφών που έπαθαν; Γιατί, λοιπόν, να ξανάρχονται οι αγρότες και να πληρώνουν και νέα παράβολα, τη στιγμή που έχουν τα συγκεκριμένα προβλήματα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω, κατ’ αρχήν, να περιγράψω τη διαδικασία για να την ακούσει και ο κόσμος και στην Αργολίδα και να ενημερωθεί, η οποία προβλέπεται από τον νόμο και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ακολουθείται κάθε φορά. Όταν, λοιπόν, έχουμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που προβλέπεται και καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ακολουθείται η διαδικασία της αναγγελίας, γίνονται οι επισημάνσεις, υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Διεξάγονται εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, ανακοινώνονται τα πορίσματα. Ακολουθεί στη συνέχεια διασταυρωτικός έλεγχος με το αρχείο ΟΣΔΕ της οικείας χρονιάς και προχωρούμε στην πληρωμή των παραγωγών, οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Για τους παραγωγούς που δεν συμφωνούν με τα πορίσματα υποβάλλονται ενστάσεις μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων, βέβαια. Εξετάζονται, ανακοινώνονται τα τελικά πορίσματα και ακολουθεί η διαδικασία που έγραψα πιο πριν προς το λογιστήριο και την τελική πληρωμή, αφού, βεβαίως, προηγουμένως έχει γίνει η εκδίκαση των ενστάσεων από τους παραγωγούς.

Πάμε τώρα να δούμε τι έγινε συγκεκριμένα στην Αργολίδα στις 25 Ιανουαρίου 2022: Σημειώθηκε παγετός σε διάφορες καλλιέργειες, κυρίως, όμως, στα εσπεριδοειδή και στα κηπευτικά. Ο ΕΛΓΑ διενήργησε τις προβλεπόμενες επισημάνσεις, έγιναν πενήντα εννιά αναγγελίες ζημιών και υποβλήθηκαν πέντε χιλιάδες πενήντα πέντε δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Η πολιτεία αντιλήφθηκε το μέγεθος της συγκεκριμένης ζημιάς του παγετού στην περιοχή, γεγονός που έδωσε έναν πιο μεγάλο συμβολισμό με την παρουσία του ίδιου του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Προέδρου του ΕΛΓΑ στην Αργολίδα στις 10-3-2022. Υπήρξε μάλιστα συνάντηση η οποία έγινε με εκπροσώπους των αγροτών της Αργολίδας, την περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εκεί έγινε μια μεγάλη συζήτηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να υπάρξει ένα σχετικό δελτίο τύπου για τον διάλογο που έγινε εκεί πέρα και για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Υπουργείο σε σχέση με τη συγκεκριμένη καταστροφή. Είχαμε, λοιπόν, δύο δελτία τύπου, ένα στις 3-2-2022 και ένα στις 11-3-2022. Έχω εδώ τα δύο δελτία τύπου. Θέλω να τα καταθέσω στα Πρακτικά. Το ένα αφορά την παρουσία στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας στις 3-2-2022 και το άλλο στις 11 Μαρτίου του 2022. Το πρώτο έχει γίνει από το Υπουργείο και το δεύτερο είναι από τον ΕΛΓΑ. Αφορά συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού, του κ. Γεωργαντά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το δια ταύτα από τα δύο δελτία τύπου είναι το εξής: Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, να δοθούν προκαταβολές στο 60% των επισημάνσεων από τη ζημιά, κάτι που πραγματοποιήθηκε με τον ν.4931 και το ΦΕΚ 94 στις 13-5-2022. Θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» στη συγκεκριμένη τροπολογία. Σε εφαρμογή, λοιπόν, της παραπάνω διάταξης με την υπ’ αριθμ. 49 στις 3-6-2022 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ δόθηκαν στις 10-6-2022 οι προκαταβολές στους αγρότες.

Πού βρισκόμαστε τώρα αυτήν τη στιγμή; Όπως είπατε έχουν δοθεί τα τελικά πορίσματα. Οι παραγωγοί, όπως περιέγραψα στην αρχή, δικαιούνται και έχουν υποβάλλει -και ορθώς έχουν πράξει- ενστάσεις. Άρα είμαστε στη διαδικασία να εξεταστούν οι ενστάσεις, να αξιολογηθούν και να έχουμε τα τελικά πορίσματα για τους παραγωγούς.

Θα δώσω πιο πολλά στοιχεία στη δευτερολογία μου.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Μας αναφέρετε την τυπική διαδικασία την οποία προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Όμως δεν είπατε όλη την πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή, δηλαδή, η υπόλοιπη αλήθεια που δεν είπατε; Είναι ότι επίσης στην παράγραφο 3 του άρθρου 19 προβλέπεται η δυνατότητα επανεκτίμησης από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ χωρίς ένσταση των αγροτών που απαιτεί καταβολή παραβόλου. Επίσης με βάση του άρθρου 21 ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχει δικαίωμα να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναξιολόγησης χωρίς και πάλι να επιβαρύνεται ο αγρότης με παράβολο για ένσταση. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί ο ίδιος ο Διοικητής, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος πολύ πρόσφατα στην Αργολίδα είπε ότι το λάθος οφείλεται σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, λανθασμένες εκτιμήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν, λοιπόν, είναι λανθασμένες εκτιμήσεις με ευθύνη των παραγόντων του ΕΛΓΑ, τότε γιατί υποβάλλει στη βάσανο της ατομικής ένστασης τον κάθε αγρότη και να πληρώσει παράβολο και δεν προχωρά από μόνος τη διαδικασία αναθεώρησης των πορισμάτων; Είναι πάρα πολύ απλό το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, από τη στιγμή που με βάση τις εκτιμήσεις τόσο του τότε Υπουργού όσο και του ιδίου του Προέδρου του ΕΛΓΑ, λέγανε ότι οι ζημιές ξεπερνάνε το 65% και γι’ αυτό δόθηκε η προκαταβολή των 300 ευρώ.

Ειρήσθω εν παρόδω, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», γιατί υπάρχουν μια σειρά κόφτες στον ίδιο τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνουν το σύνολο των ζημιών που έχουν πάθει και όλους τους αγρότες και βεβαίως δεν αποζημιώνουν στο 100% τη ζημιά που έπαθαν, αλλά μέχρι το 65%. Είναι ένας απαράδεκτος κανονισμός. Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση διαμέσου του ΕΛΓΑ και υποβάλλει σε νέα βάσανο τους ίδιους τους αγρότες να καταφύγουν οι ίδιοι σε ενστάσεις, αντί να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία να προχωρήσει στην επανεκτίμηση ο ίδιος ο ΕΛΓΑ χωρίς επιβάρυνση των αγροτών και ταυτόχρονα να δοθούν οι αποζημιώσεις οι οποίες οφείλονται.

Δηλαδή, πόσες είναι αυτές, κύριε Υπουργέ, με βάση τις εκτιμήσεις; Δεν μπορεί να είναι κάτω από 300 ευρώ και να ζητήσουν επιστροφή. Και άμα μιλάμε για ένα μεσοσταθμικό 65%, εφόσον είναι 759 ευρώ που ασφαλίζεται η παραγωγή κάθε στρέμματος, μιλάμε για 493 ευρώ περίπου αποζημίωση το στρέμμα. Αυτό πρέπει να δοθεί στους αγρότες, δηλαδή τα υπόλοιπα 193 ευρώ περίπου μεσοσταθμικά και όχι να τους ζητήσουν τις επιστροφές των προκαταβολών, βεβαίως σε ένα βάθος χρόνου, συμψηφίζοντας με άλλες τυχόν παραγωγές, πολύ δε περισσότερο που και η φετινή παραγωγή λόγω του παγετού είναι μειωμένη.
Άρα, λοιπόν, πάτε με μια διαδικασία επί της ουσίας τιμωρητική σε βάρος των αγροτών. Θα μπορούσατε να έχετε πάρει την πρωτοβουλία, να το είχατε διευθετήσει το θέμα χωρίς να μπαίνουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία και χωρίς να πληρώνουν παράβολο και πάλι οι αγρότες για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Βεβαίως, η αναθεώρηση και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι ζήτημα πάλης του κινήματος, γιατί ακριβώς υπάρχουν απαράδεκτοι κόφτες που εξαιρούν από αποζημιώσεις μια σειρά αγρότες. Δεν λέμε για αυτούς που δεν ασφαλίζουν την παραγωγή τους και που και αυτοί όμως πρέπει ταυτόχρονα να έχουν προστασία -γιατί να υπάρχει αυτό το χαράτσι στους αγρότες-, αλλά και ταυτόχρονα να μην αποζημιώνουν το σύνολο των καταστροφών των οποίων υπέστησαν και να είναι πολύ λίγα αυτά τα οποία παίρνουν ως αποζημίωση και μετά από πολύ καιρό, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Στύλιο, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα δώσω τα στοιχεία σχετικά με το τι έχει γίνει στην Αργολίδα. Είπαμε ότι τον Ιούνιο του 2022 καταβλήθηκαν τα χρήματα. Τα χρήματα αυτά, λοιπόν, είναι 11.259.000 ευρώ και δόθηκαν σε 3.775 δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Άρα, είχαμε μια καλή πληρωμή. Στη συνέχεια οι ενστάσεις υποβλήθηκαν. Άρα έχουν ήδη υποβληθεί οι ενστάσεις. Είναι 1.878 οι ενστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε μια καθυστέρηση στο να έχουμε την εκδίκασή τους και να βγουν τα τελικά αποτελέσματα από τις ενστάσεις. Αυτή η διαδικασία και νόμιμη είναι και προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και έχει σκύψει η διοίκηση του ΕΛΓΑ πάνω στην υπηρεσία και στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στην Αργολίδα για να μπορούμε να ολοκληρωθεί δίκαια, σωστά, με διαφάνεια η όλη διαδικασία και οι αγρότες να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Θέλω να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Μέχρι τώρα ποτέ η συγκεκριμένη Κυβέρνηση και γενικότερα ποτέ η παράταξή μας δεν έχει στείλει στην εφορία ή δεν έχει ζητήσει χρήματα πίσω από τους παραγωγούς. Νομίζω το γνωρίζετε και εσείς ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε δηλώσεις ότι μελετάται όλη η διαδικασία, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες τις λίγες όπου θα υπάρχει υπόλοιπο χρημάτων που θα έπρεπε να καταβληθούν, να δοθούν πίσω στον οργανισμό, διότι πήραν περισσότερα χρήματα με την προκαταβολή, να βρεθεί μια λύση και σε αυτούς για να γίνει ένας μελλοντικός συμψηφισμός. Στο διά ταύτα, το συγκεκριμένο θέμα ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μας και ποτέ δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα επιστροφές. Μελετά η διοίκηση του ΕΛΓΑ να βρει μια λύση για να είναι οι παραγωγοί και οι αγρότες ικανοποιημένοι και να στηριχθούν στην κυριολεξία, όπως έγινε μέχρι τώρα.

Όσον αφορά τα γενικότερα θέματα που θέσατε για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, έχουμε πει τα εξής: Για πρώτη φορά με τη θητεία αυτής εδώ της Κυβέρνησης οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καταβάλλονται σε μία δόση στην ίδια χρονιά και αν βρισκόμαστε στο τέλος του χρονικού έτος, σε πολύ σύντομο χρόνο στις αρχές του επόμενου έτους. Όταν στο παρελθόν -πρέπει τη σύγκριση να τη θέλουμε και να γίνεται, για να είναι και ένας λόγος να εξελίσσονται τα πράγματα- για να πληρωθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ απαιτούνταν πολλές φορές δώδεκα, δεκαεπτά μήνες και αυτό σε δύο και σε τρεις δόσεις, όχι σε μία δόση.

Επίσης, για πρώτη φορά με αυτήν εδώ την Κυβέρνηση έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί η διαδικασία των προκαταβολών, διότι ξέρουμε πόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχουν οι παραγωγοί μας τη ρευστότητα, να την έχουν στην κυριολεξία άμεσα και γρήγορα, για να μπορούν να στηριχθούν λόγω και των δύσκολων συνθηκών που βρισκόμαστε από τις εξωγενείς κρίσεις τις οποίες διαχειρίζεται και έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας.

Προχωρούμε και μελετάμε την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Εκεί στην κυριολεξία θα αλλάξει όλη η διαδικασία διότι αλλάζουν οι κίνδυνοι, αλλάζουν οι ζημιές. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει αλλάξει το περιβάλλον. Είμαστε πλέον στην κλιματική κρίση. Έχει αλλάξει και οφείλουμε να τον επικαιροποιήσουμε για να είμαστε στην κυριολεξία αποτελεσματικοί και δίκαιοι απέναντι στους αγρότες μας. Θυμίζω κάτι που το έχω πει πολλές φορές εδώ στη Βουλή. Έχουμε προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με την κοινωνία της πληροφορίας για ένα έργο όπου τα πορίσματα θα μπορούν να πραγματοποιούνται αξιοποιώντας τα ψηφιακά συστήματα στον χωροχρόνο και να έχουμε άμεσα γρήγορα τα αποτελέσματα ούτως ώστε να κερδίσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο αντικειμενικά και με διαφάνεια. Θα είναι γνωστά στους παραγωγούς και σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Με αυτό τον τρόπο να φτιάξουμε έναν οργανισμό δυνατό, βιώσιμο, ο οποίος στην κυριολεξία να στηρίζει τους παραγωγούς στις δύσκολες ώρες και βέβαια έναν οργανισμό που θα έχει την υποστήριξη της πολιτείας έτσι όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια όπου σε σχέση με την προηγούμενη Κυβέρνηση η πολιτεία καταβάλλει τα χρήματα που προβλέπονται από τον νόμο να δίνονται στον ΕΛΓΑ. Από το 2014 μέχρι το 2019 δεν είχαν δοθεί. Ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Μια διευκρινιστική ερώτηση θέλω να κάνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Όχι. Δεν θα δώσω τον λόγο γιατί μίλαγε 6 λεπτά ο Υπουργός. Πείτε τα κατ’ ιδίαν. Έχουμε φύγει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διευκρινιστική είναι η ερώτηση. Όταν λέει 3.500…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τι να κάνουμε; Έχει και ουσία η ερώτηση. Να του ξαναδώσω τον λόγο δεν υπάρχει περίπτωση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: …(δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Καραθανασόπουλε, δεν θα του δώσω τον λόγο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ