ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Ημερίδα για το ιστορικό εκκλησάκι του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:00:00 π.μ. | | |
Άγιοι Θεόδωροι
Ο Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ναυπλίου, το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Θ. και ο Δήμος Ναυπλιέων έχουν την Τιμή να σας προσκαλέσουν στην Ημερίδα με θέμα: «Αποκατάσταση και Ανάδειξη ναϊδρίου Αγίων Θεοδώρων Ναυπλίου Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, ώρα 16:00 – 21:00 στο κτήριο «Βουλευτικό», οδός Σταϊκοπούλου, στο ιστορικό κέντρο Ναυπλίου.

Ο Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ναυπλίου, το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Θ. και ο Δήμος Ναυπλιέων οργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη ναϊδρίου Αγίων Θεοδώρων Ναυπλίου – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο Ναύπλιο.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση, η ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων, η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων επιστημόνων και της τοπικής κοινωνίας σε επίκαιρα θέματα αποκατάστασης και ανάδειξης με επίκεντρο το συγκεκριμένο έργο.

Παράλληλα με την ημερίδα, θα πραγματοποιηθεί και φοιτητικό εργαστήριο (workshop), στο εργοτάξιο των Αγίων Θεοδώρων από διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διακεκριμένους επιστήμονες.

Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται βόρεια της νέας πόλης του Ναυπλίου, στην περιοχή «Νέο Βυζάντιο» ή «Κιουλτεπε», πλησίον της κεντρικής οδού Ναυπλίου-Άργους, στην οδό Καλαμάτας. Πρόκειται για μικρών διαστάσεων μονόχωρο, δρομικό ναό με δίρριχτη κερμοσκεπή στέγη και ημικυκλική αψίδα ιερού.

Το ναΐδριο δεν είναι κηρυγμένο μνημείο, όμως αποτελεί σημαντικό ιστορικό τεκμήριο της νεότερης ιστορίας της πόλης του Ναυπλίου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα δεδομένου ότι τεκμηριωμένα συνδέεται με έναν από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821, τον Θ. Κολοκοτρώνη, επομένως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συλλογική ιστορική μνήμη. Σήμερα το κτίσμα ανήκει στον «Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ναυπλίου».

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, η αρμόδια επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει εγκρίνει την χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του. Η ημερίδα και το φοιτητικό εργαστήριο απευθύνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και στην τοπική κοινωνία. Η Οργανωτική επιτροπή:

-Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων Μαρία Ράλλη, Πρόεδρος ΔΟΠΠΑΤ
-Γιώργος Φρίμης, Πρωτοπρεσβύτερος, Ι.Ν. Αγίων Κων/νου & Ελένης
-Δρ. Δημήτρης Ψυχογυιός, Αρχιτέκτονας μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής Π.Θ.

Επιστημονικό Πρόγραμμα Ημερίδας 
-Χαιρετισμοί Ανάγνωση επιστολής χαιρετισμού Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη 16:00-16:40 -Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος Αντωνόπουλος
-Κωσταντίνος Μανωλίδης, Πρόεδρος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ. 
-Κωσταντίνος Αδαμάκης π. Διευθυντής ΠΜΣ «Επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων», Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ. 
-Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων 
-Άλκηστις Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας 
-Απόστολος Μπότσος, Πρόεδρος Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου» (Ε.Π.Μ.Α.Σ.), Επίτιμος πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου 

Διάλειμμα - καφές 16:40-17:00 

Ομιλίες 
-«Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η ιστόρησή του» Δημητρόπουλος Δημήτρης 17:00–17:15 
-«Ιστορικά στοιχεία για τα οθωμανικά μνημεία του Ναυπλίου» Κολοβός Ηλίας 17:15–17:30 -«Μεταβυζαντινά μνημεία της Αργολίδας» Βαραλής Ιωάννης 17:30–17:45 
-«Χαρακτηριστικά κτήρια του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου 1830-1850 » Μπουντούρης Κωσταντίνος 17:45-18:00 
-«Διερεύνηση της εφαρμογής του εμβάτη και των χαράξεων σε μεταβυζαντινά μνημεία της Βόρειας Ελλάδας» Οικονόμου Αινείας 18:00-18:15 

Διάλειμμα - καφές 18:15–19:00 
-«Οικογενειακά τεκμήρια» Ρετάλης Νικόλαος 19:00–19:15 
-«Ιστορικό ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ναϊδρίου Αγίων Θεοδώρων» Τόμπρας Νικόλαος 19:15–19:30
-«Το ναΐδριο των Αγίων Θεοδώρων, ένας ιστορικός και λατρευτικός χώρος» Φρίμης Γεώργιος 19:30-19:45 
-«Αποκατάσταση και Ανάδειξη του ναϊδρίου Αγίων Θεοδώρων» Ψυχογυιός Δημήτρης 19:45-20:00 
-«Ο ρόλος των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην αστική ανάπτυξη» Fabiano Micocci 20:00-20:15 
Συζήτηση - Συμπεράσματα 20:15–21:00
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ