ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Άργους για τις προοπτικές απασχόλησης των μαθητών σε τοπικές επιχειρήσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:13:00 π.μ. | |
Μαθητές
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑ.Λ. – Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. Άργους την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ μαθητών, καθηγητών και τοπικών φορέων της περιοχής αναφορικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών και τις προοπτικές απασχόλησης τους σε τοπικές επιχειρήσεις.

Μετά από κάλεσμα εκ μέρους της σχολικής μονάδας τόσο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, όσο και με δημοσίευση σχετικού δελτίου τύπου σε τοπικά μέσα, διοργανώθηκε σχετική εκδήλωση από την ομάδα εργασίας της πιλοτικής δράσης με τη βοήθεια συναδέλφων ηλεκτρονικής και πληροφορικής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από τις τρείς τάξεις του σχολείου. Συγκεκριμένα συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διάχυση της πληροφορίας σε όλους τους Τομείς και Ειδικότητες του σχολείου μας σε περαιτέρω δράσεις που θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν κατά σειρά που μίλησαν οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων:
1. Δασακλή Φωτεινή, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας ΔΗΜΑΣ ΑΕΒΕ
2. Αντωνόπουλος Σπυρίδων, Πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Αργολίδας
3. Βασιλόπουλος Επαμεινώνδας , Διοικητής Τροχαίας Αργολίδας.
4. Ντεβές Ιωάννης, Λογιστής.
5. Βασιλόπουλος Θεόδωρος, Διοικητής Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου.
6. Σκούφης Παναγιώτης, εκπρόσωπος Δήμου Άργους- Μυκηνών.
7. Καριοφύλλας Χαράλαμπος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κυρία Σωτηροπούλου Βασιλική, υποδιευθύντρια της σχολικής μονάδας

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής της Σχολικής μονάδας Κος Νίκος Τσιπιανίτης ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων τους Τομείς και Ειδικότητες στους οποίους αναπτύσσεται το πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο καθώς και για την αναβάθμιση της Τεχνικής - Επαγγελματικής με τα νέα ωρολόγια προγράμματα, τα αναβαθμισμένα - κενοτόμα προγράμματα σπουδών, τα διαθεματικά μαθήματα, την πρακτική άσκηση των μαθητών και για όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στα πρότυπα ΕΠΑ.Λ. (ΜΝΑΕ, το θεσμό του ψυχολόγου, την ενισχυτική διδασκαλία κλπ)
Η κυρία Δασακλή Φωτεινή υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας ΔΗΜΑΣ ΑΕΒΕ παρουσίασε την εταιρεία, και τις δραστηριότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τόνισε την ανάγκη για νέους εργαζόμενους με ψηφιακές δεξιότητες και την αναγκαιότητα συνεχούς επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και εξέλιξης που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή. Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους πρόσληψης στην εταιρεία, τις ειδικότητες που απασχολούνται εκεί και τις οικονομικές απολαβές. Επιπλέον, αναφέρθηκε και το θέμα της Μαθητείας ως θεσμός και κατά πόσο η εταιρεία θα μπορούσε να εμπλακεί στη υλοποίηση Μαθητείας από το επόμενο σχολικό έτος.
Ο κύριος Αντωνόπουλος Σπυρίδων, πρόεδρος αγροτικών συνεταιρισμών Αργολίδας μίλησε για τη δραστηριότητα του συνεταιρισμού που λειτουργεί από το 1947, παρουσίασε τις ειδικότητες που απασχολούνται σε διάφορους τομείς και τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης για αποφοίτους εξειδικευμένους στον Τομέα Τροφίμων, Λογιστικής, Μηχανολογίας κα.
Ο κύριος Βασιλόπουλος Επαμεινώνδας, Διοικητής του τμήματος Τροχαίας Αργολίδας συζήτησε με τους μαθητές τις επαγγελματικές τους προοπτικές εφόσον εισαχθούν μέσω Πανελλαδικών, σε σχολή Αστυφυλάκων ή άλλο σώμα ασφαλείας. Τα παιδιά έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις εργασιακές συνθήκες, τις οικονομικές απολαβές και τις δυσκολίες που έχει η δουλεία του αστυνομικού.
Ο κύριος Ντεβές Ιωάννης, λογιστής που εργάζεται σε ιδιωτικό λογιστικό γραφείο συζήτησε με τα παιδιά τις υποχρεώσεις ενός λογιστή, την ανάγκη ύπαρξης ψηφιακών δεξιοτήτων και τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες που υφίστανται στο συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης, κάνοντας εμφανές πόσες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης υφίστανται αν κάποιος ακολουθήσει την εξειδίκευση στην οικονομική επιστήμη.
Ο κύριος Βασιλόπουλος Θεόδωρος, Διοικητής του Νοσοκομείου Ναυπλίου παρουσίασε στα παιδιά τα ποσοστά απορρόφησης συγκεκριμένων ειδικοτήτων στον τομέα υγείας, πρόνοιας και ευεξίας καθώς και σε διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Μίλησε αναλυτικά για τις δεξιότητες και τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας.

Ο κύριος Σκούφης Παναγιώτης, εκπρόσωπος του Δήμου Άργους- Μυκηνών συζήτησε με τα παιδιά αναφορικά με το θεσμό της Μαθητείας μέσω του οποίου πολλοί απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε υπηρεσίες του Δήμου. Ανέλυσε το είδος των συμβάσεων που μπορούν να συναφθούν με τον Δήμο και τον τρόπο πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που γίνεται μέσω ΑΣΕΠ. Παρουσίασε ειδικότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για τον Δήμο και ανέλυσε σχετικές διαδικασίες.
Ο κύριος Καριοφύλλας Χαράλαμπος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρουσίασε τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο στις πέντε πόλεις της Πελοποννήσου όπου δραστηριοποιείται και τις διαφορετικές εξειδικεύσεις που προσφέρονται σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών.

Κοινός παρανομαστής σε όλες τις παρουσιάσεις ήταν η έμφαση που δόθηκε από τους ομιλητές για την αναγκαιότητα ευελιξίας στην εκπαίδευση των μαθητών και την ανάγκη να είναι ψηφιακά εκπαιδευμένοι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα soft skills αποτελούν το μέλλον σε κάθε επάγγελμα.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση με ερωτήσεις αναφορικά με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τομέα απασχόλησης, οικονομικές απολαβές και προοπτικές εξέλιξης .
Η εκδήλωση έκλεισε με σχετική δέσμευση από όλους τους συμμετέχοντες αναφορικά με μελλοντική συνεργασία με το σχολείο, επισκέψεις ομάδων μαθητών στον εργασιακό χώρο και περαιτέρω διασύνδεση με τη τοπική κοινωνία με απώτερο στόχο την αύξηση των προοπτικών απασχολησιμότητας των αποφοίτων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ