ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Αντιμετωπίζουμε τη βία κατά των γυναικών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:34:00 π.μ. | |
Σόνια Τάνταρου-Κρίγγου
*Της Σόνιας Τάνταρου-Κρίγγου

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Κάθε μέρα, όμως, πρέπει να είναι αφιερωμένη στον σκοπό αυτό. Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με περιστατικά βίας που στρέφονται εναντίον των γυναικών, είτε μέσα από γυναικοκτονίες, την πιο ακραία και ειδεχθέστερη μορφή έμφυλης βίας, που, δυστυχώς, απασχολούν πυκνά την επικαιρότητα είτε μέσα από άλλα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στον - εγγύς συχνά – οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό μας χώρο. 

Η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει διακρίσεις· καθόλου δεν σχετίζεται με την κοινωνική, εκπαιδευτική ή οικονομική κατάσταση των θυμάτων. Διατρέχει “οριζόντια” την κοινωνία μας. Αφορά όλες και όλους μας. Και όλοι μας, καθεμία και καθένας από το πεδίο δράσης του, οφείλουμε να συμβάλουμε ενεργά έως ότου από κοινού επιτύχουμε την εξάλειψη του φαινομένου.

Σε επίπεδο Πολιτείας, η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έχει δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, λαμβάνοντας μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αρμόδιοι κρατικοί φορείς, όπως το ΚΕΘΙ, ανταποκρίθηκαν στο έργο τους, υπό πρωτόγνωρες εν μέσω πανδημίας καταστάσεις, και υλοποίησαν δράσεις προστασίας των θυμάτων αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης,υποστηρίζοντας συνάμα ενεργά κάθε νέα πρωτοβουλία στο πεδίο αυτό .

Σημαντικές επίσης οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και αποτελεσματικά εργαλεία έχουν υιοθετηθεί. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να εργαστούμε συλλογικά ως κοινωνία, σε επίπεδο αντίληψης και νοοτροπίας. Οπωσδήποτε έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη αλλαγή και είναι ενθαρρυντικό ότι διαλύονται τα ταμπού, ακόμη και στις τοπικές, πιο κλειστές κοινωνίες. Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε.

Ο μόνος - βέβαιος - δρόμος για να γκρεμίσουμε τα έμφυλα στερεότυπα είναι η Παιδεία, τόσο υπό την έννοια του τρόπου ανατροφής των παιδιών εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος όσο και ως εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολικό περιβάλλον. Με αυτή τη σκέψη ως οδηγό, κατά τη θητεία μου στο ΚΕΘΙ, αναλάβαμε μία σειρά από δράσεις που απευθύνονταν σε έφηβες και εφήβους και τις/τους εκπαιδευτικούς τους. Μεταξύ αυτών , σε συνεργασία με την Unicef Greece , εκδώσαμε τα βιβλία «Ο κόσμος από την αρχή» και το «Όλα από την αρχή», τα οποία, είχαν ως στόχο να θέσουν προβληματισμούς αποτελώντας έναυσμα για συζήτηση σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Ειδικά στο δεύτερο επιχειρήθηκε η προσέγγιση του φαινομένου, μέσω των ιστοριών τριών αγοριών, δίνοντας έμφαση και στα έμφυλα στερεότυπα που συνδέονται με την αρρενωπότητα. Οι δύο αυτές εκδόσεις, αφού έλαβαν την έγκριση παιδαγωγικής καταλληλότητας από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, τυπώθηκαν σε περισσότερα από 3.500 αντίτυπα και απεστάλησαν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια, όλων των νομών της χώρας, τυγχάνοντας θετικής ανταπόκρισης. Για το πρώτο μάλιστα βιβλίο εκδόθηκε και οδηγός με σημαντικό αριθμό εναλλακτικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για καθεμιά από τις ιστορίες που περιλαμβάνει, ο οποίος, μαζί με το βιβλίο, ταξίδεψε και στα σχολεία της Κύπρου.

Επενδύοντας στα παιδιά, επενδύουμε στο αύριο. Επενδύουμε στην πρόληψη και επιτυγχάνουμε μακροχρόνια και σταθερά αποτελέσματα για έναν κόσμο που θα χτίζεται από την αρχή χωρίς έμφυλα στερεότυπα, χωρίς έμφυλη βία.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»

*Η Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει πιστοποιηθεί ως Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας και του Εθνικού Συμβουλίου Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και συμμετείχε, αντιστοίχως, στις ομάδες εργασίας για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας 2020 -2023.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ