ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Ψηφιακή ψηφοφορία για τη διαχείριση του πρασίνου στην πόλη του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:14:00 π.μ. |
έργα
Πολίτες ανησυχούν για τη διαχείριση του πρασίνου στην πόλη του Ναυπλίου. 70 έχουν ήδη υπογράψει και η συλλογή υπογραφών μόλις αρχίζει… Μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών μοιράζονται τις σκέψεις και την αγωνία τους για το πράσινο στην πόλη του Ναυπλίου.

Για το πράσινο στην πόλη του Ναυπλίου

Με αφορμή τις εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, διατηρητέο μνημείο και βασικό χώρο πρασίνου του Ναυπλίου, θέτουμε υπ΄όψιν των δημοτών και κατοίκων της πόλης μας τα ακόλουθα:

Το Πάρκο Κολοκοτρώνη έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και δεν επιτρέπονται αλλαγές στη αρχιτεκτονική του δομή. Ο Δήμος Ναυπλιέων προβαίνει σε εργασίες ανάπλασης που περιλαμβάνουν κοπή, κλάδεμα και μεταφυτεύσεις δέντρων χωρίς να έχει αναρτήσει, αν και θεσμικά έχει την υποχρέωση, την μελέτη ανάπλασης, τη φυτοτεχνική μελέτη και τις αντίστοιχες εγκρίσεις. Συνέπεια αυτής της παράλειψης είναι ότι, ως δημότες, δεν μπορούμε να ασκήσουμε έγκαιρα το νόμιμο δικαίωμα ελέγχου στην κοπή δέντρων και άλλες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται. Σχετικές διαμαρτυρίες και αιτήματα ενημέρωσης δημοτών αγνοήθηκαν. Επίσης, κατά την διεξαγωγή των έργων, δεν τηρούνται τα προτεινόμενα πρότυπα ΕΛΟΤ που αφορούν στην προστασία των φυτών (χρόνος-τρόπος διαχείρισης φυτών, κλαδέματος, προστασία τομών, κλπ.), ενώ δεν υπάρχει στο χώρο επιβλέπων γεωπόνος του Δήμου.

Η ανησυχία μας ενισχύεται από το γεγονός ότι και σε άλλες περιοχές πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων έγινε κοπή δέντρων αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση των δημοτών. Επιπρόσθετα, καμία από τις περιπτώσεις κοπής δέντρων, ούτε αυτές που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έγιναν για λόγους ασφάλειας των δημοτών, αντισταθμίστηκε με δενδροφύτευση.

Οι εξελίξεις αυτές, τόσο στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, όσο και σε άλλους χώρους πρασίνου, μας οδηγούν στο συμπέρασμα - πρόταση ότι είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση και η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και της επιτροπής πρασίνου, αλλά και του τομέα φροντίδας των χώρων πρασίνου του Δήμου μας. Οι χώροι πρασίνου θα πρέπει να φροντίζονται και να κλαδεύονται σε τακτική βάση, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα εγκατάλειψης. Επίσης στην εποχή μας, ιδίως σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, ανάδειξης, φροντίδας και επέκτασης των αστικών και περιαστικών χώρων πρασίνου του Δήμου μας.

Μεγάλη κουβέντα επίσης σηκώνει η συνολική πολιτική του Δήμου μας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως ενδεικτικά η κατανάλωση νερού, η πιθανή χρήση του νερού του Ανάβαλου, ή του νερού του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση χώρων πρασίνου, η πιθανή κομποστοποίηση των υλικών από τους χώρους πρασίνου και η σωστή διαχείριση των φυσικών υλικών των χώρων πρασίνου γενικότερα, ή οι αναπλάσεις σε εξέλιξη, με υπερβολική χρήση τσιμέντου και ελάχιστούς χώρους πρασίνου, όπως η ανάπλαση της Αιγίου, ζητήματα στα οποία δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά, τουλάχιστον σε αυτή την επιστολή.

Οι πολίτες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καταθέτουμε δημόσια την ανησυχία μας για την διαχείριση του πρασίνου στην πόλη μας. Καταθέτουμε τις σκέψεις μας και τη διάθεσή μας να παρέμβουμε για την προστασία και αναβάθμιση των χώρων πρασίνου. Δηλώνουμε παρόντες, με σκοπό να δημιουργήσουμε όρους για ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας.

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/sto_demotiko_kai_topiko_sumboulio_naupliou_gia_to_prasino_sten_pole_tou_naupliou/?cNKVltb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1655697-gia_to_prasino_sten_pole_tou_naupliou&utm_term=cNKVltb%2Bel&fbclid=IwAR0tUo9m-PL7pBitDa5QJYbddJuNAfx5ulruKNoTZM7mb8e7zhNhgpwbBNg

ΥΓ. Προτείνουμε σε όσους έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές, να δηλώσουν την άποψη τους και τις προθέσεις τους για τα ζητήματα που αναφέρουμε στο κείμενο αυτό.

Μάνια Δεδέα

Σοφία Ντόκου

Στέλιος Καρατάσος

Ελένη Πανάγου

Γιώργος Ρόκιζας

Μαρία Παπαδοπούλου

Γεωργία Τζαμαλούκα

Ρίτα Ζηκίδου

Γιάννης Γαλανόπουλος

Χριστίνα Ζώνιου

Κώστας Δρούζας

Μαρία Δερνίκου

Βασίλης Κορολής

Κανέλλος Κανελόπουλος

Στέφανος Παλαντζάς

Σωτηρία Αλεξιάδη

Πέτρος Κατσιάκος

Μαρία Καρνάβα

Βασιλική Γιάνναρη

Μάνος Περράκης

Γιάννης Τσιόδρας

Πέτρος Φαλτσέτας

Μπάμπης Αντωνιάδης

Βασίλης Μερίτας

Νικώ Στεργίου

Καλλιόπη Ζάχου Καλκούνου

Ιωσήφ Κωνσταντίνου

Ευάγγελος Καρπατσέλης

Φωτεινή Αργείτου

Δήμος Τζαμαλούκας

Νατάσα Μπουχούτσου

Κώστας Μιχόπουλος

Κώστας Τσαπραλής

Σταυρούλα Γκούμα

Δημήτριος Χατζηνικολάου

Μαρία Κουτσουδάκη

Δήμητρα Ζησιμάτου

Δημήτρης Παπαχρήστος

Γεωργία Γκορίτσα

Αγγελική Βασιλείου

Σοφία Ασλανίδου

Ηλίας Παπαδόπουλος

Ντίνα Μιχαλοπούλου

Κώστας Πετρουλάς

Σοφία Κουγιά

Φώτης Μαργαρίτης

Δέσποινα Φλεβάρη

Χριστίνα Χρυσίκου

Βασιλική Τσάκωνα

Γιώργος Αρετάκης

Σουζάνα Αργύρη

Μελισσινού Ειρήνη

Σερεσιώτης Κωνσταντίνος

Μελισσινός Παναγιώτης

Τάκης Πασσαλής

Βικτωρία Ανέστου

Αιμιλία Κομνηνού

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος

Aλεξάνδρα Π. Παπαγεωργοπούλου

Μανώλης Βέμης

Χαραλάμπης Κόκκωνας

Λεωνίδας Ανδριανόπουλος

Ντίνα Καλογεροπούλου

Νατάσσα Κόνιαρη

Κατερίνα Καμινάρη

Σταύρος Κερασόπουλος

Χρήστος Ρήγας

Μαρία Κωνσταντοπούλου

Λαλού Παπαγεωργοπούλου

Σοφία Γιαννοπούλου

Αποστόλης Κατσαρός
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ