ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Δημήτρης Κωστούρος: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:13:00 μ.μ. | |
Δημήτρης Κωστούρος
Ο Δήμος Ναυπλιέων με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις από τη συμπλήρωση των 200 χρόνων της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσής του Ναυπλίου υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα στις 20 Νοεμβρίου 2022 τη Σπάθα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και απελευθερωτή του Παλαμηδίου Στάικου Σταϊκόπουλου.
Σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση είχε και ο σύλλογος «Αρματωμένοι Μωραΐτες Στάϊκος Σταϊκόπουλος Ναύπλιο 1822» ο οποίος συνεργάζεται και προσφέρει στο Δήμο μας.
Μια μεγάλη ιστορική στιγμή αφού μετά από 197 χρόνια η Σπάθα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου επιστρέφει στο Ναύπλιο την Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.
Αποτελεί ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κειμήλιο της Ελληνικής Επανάστασης και ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του Ναυπλίου που μας γεμίζει συγκίνηση και υπερηφάνεια.
Η υποδοχή της Σπάθας του πορθητή του Παλαμηδίου έγινε με κάθε επισημότητα στην είσοδο της πόλης του Ναυπλίου, και ακολούθησε η μεταφορά της στο ανδριάντα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στην τελετή παράδοσης παραλαβής που πραγματοποιήθηκε παρέλαβε τη Σπάθα ενώ τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση. Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με την εναπόθεση της σπάθας του Στάικου Σταϊκόπουλου σε ειδική προθήκη στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου.
Ως Δήμος Ναυπλιέων τιμούμε την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης του Ναυπλίου «φέρνοντας» στην πόλη ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας σύμβολο ενότητας, ελευθερίας και πατριωτισμού. Βρίσκεται εδώ για να μας θυμίζει από που ξεκινήσαμε, που είμαστε σήμερα και που μπορούμε να φτάσουμε αύριο.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της Σπάθας δήλωσε:
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Ναύπλιο. Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδεχόμαστε το Σπαθί του Πορθητή του Παλαμηδίου και Απελευθερωτή της πόλης του Ναυπλίου Στάικου Σταϊκόπουλου. Ένα ιστορικό κειμήλιο που έχει μέσα του τη ψυχή της ελευθερίας της πόλης του Ναυπλίου, έχει τη σπίθα του Αγώνα και τη φωτιά της Επανάστασης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Τήνου, το Ιερό Ίδρυμα Αγίας Τριάδας και την κα Γιαγιά που το συνόδευσε, για τη συνεργασία και όλες τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου η Σπάθα του Στάικου Σταϊκόπουλου να επιστρέψει μετά από 197 χρόνια στο Ναύπλιο. Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η επιστροφή του και το υποδεχόμαστε όχι μόνο ως ένα ιστορικό κειμήλιο αλλά για να μας θυμίζει στη διάρκεια αυτής της ιστορικής διαδρομής της Πρώτης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους την αφετηρία αυτής της πορείας μέσα στο χρόνο.
Αυτή η διαδρομή ξεκίνησε το βράδυ της 29 Νοεμβρίου 1822 από τον Στάικο Σταϊκόπουλο, τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη και 350 παλληκάρια που άλωσαν το Παλαμήδι και απελευθέρωσαν το Ναύπλιο από τον τουρκικό ζυγό κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα. Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά, για τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στις 30 Νοεμβρίου με τη δοξολογία στον Άγιο Ανδρέα και την μεγάλη παρέλαση των παιδιών μας. Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Απελευθέρωση δεν αποτελεί μόνο ένα σημείο μιας ιστορικής αναδρομής αλλά την αφετηρία ένα νέου ξεκινήματος άλλων 200 χρόνων ένδοξης πορείας προς το μέλλον. Ευχαριστώ όλους εσάς που παρευρεθήκαμε σε μια τέτοια ιδιαίτερη στιγμή και έχω την πεποίθηση ότι το Ναύπλιο είναι υπερήφανο για άλλη μια φορά».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ