ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Αργολίδα: Πέφτουν οι τιμές παραγωγού σε Κλημεντίνες και Ναβαλίνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:20:00 π.μ. | | | |
Πορτοκάλια
Προβλήματα αρχίζουν να υπάρχουν στους παραγωγούς εσπεριδοειδών λόγω των τιμών (που στην καλύτερη περίπτωση κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα) και του κόστους. Από την πλευρά της η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν φαίνεται να σχεδιάζει κάποια στήριξη για τον κλάδο.


Στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών για την ποικιλία Ναβαλίνες, που από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2022, κυμαίνονται στους 13.386 τόνους (πέρσι ήταν στους 13.300 τόνους). Οι τιμές όμως από αυτή την εβδομάδα άρχισαν να πέφτουν κάτω από τα περσινά επίπεδα.

Από την άλλη σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι εξαγωγές μανταρινιών Κλημεντίνης, οι οποίες από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2022, κυμάνθηκαν στους 10.379 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 33,3% (πέρσι ήταν στους 15.550 τόνους), με τις τιμές να είναι στα περσινά επίπεδα, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στους παραγωγούς λόγω του υψηλού φετινού κόστους. Η μείωση των εξαγωγών οφείλεται πρώτα στην μικρή καθυστέρηση (οψίμιση) που είχαν φέτος τα μανταρίνια να πάρουν τον κατάλληλο χρωματισμό.

Πρόβλημα υπάρχει και από την υποκατανάλωση που έχουμε στις αγορές της Ευρώπης, λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να φανεί περισσότερο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Καλό είναι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ να σχεδιάσει να καταθέσει πρόταση προς την ΕΕ για εξεύρεση κονδυλίων και στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών της χώρας μας.

Στο μεταξύ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στα εσπεριδοειδή με την έλλειψη των εργατών γης, που έχει αναγκάσει πολλούς παραγωγούς να μην προχωρούν σε συγκομιδή επειδή έχουν αυξηθεί (λόγω της έλλειψης) τα εργατικά. Επίσης η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για λύση του προβλήματος την φετική καλλιεργητική περίοδο. Από την πλευρά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα στην εύρεση εργατών γης, παρά τις επισκέψεις και τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει.

Η κ. Άννα Λαμπαδά, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «να αρχίσουμε πρώτα από τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ ότι δεν θα επιστρέψουμε προκαταβολές αποζημιώσεων αλλά αν γίνουν μελλοντικές ζημιές θα υπάρξει συμψηφισμός. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν ζητά άμεση επιστροφή χρημάτων αλλά το πρόβλημα θα το βρούμε στο μέλλον μπροστά μας με την μείωση των αποζημιώσεων.
Όσον αφορά τις Κλημεντίνες η τιμή παραγωγού (μικτή) ξεκίνησε από τα 60 λεπτά και τώρα έχει πέσει στα 52 - 53 λεπτά το κιλό, δηλαδή κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα (άρα σημαίνει μειωμένο εισόδημα για τον παραγωγό λόγω αύξησης του κόστους καλλιέργειας), όμως θεωρείται μια καλή τιμή και όχι στα εξευτελιστικά επίπεδα που έπεφτε στο παρελθόν τέτοια εποχή. Βέβαια από αυτή την τιμή θα πρέπει να αφαιρεθούν τα κοπτικά, που από 8 λεπτά που ήταν έχουν φτάσει στα 11 λεπτά.
Όσον αφορά τις Ναβαλίνες, αν και ξεκίνησαν φέτος οι κοπές από τα 30 έως 35 λεπτά την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν στα επίπεδα των 26 έως 28 λεπτά, που είναι πολύ χαμηλά και κάτω του κόστους».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ