ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Έλεγχοι και στην Πελοπόννησο σε οδικές μεταφορές και σχολικά λεωφορεία από την Επιθεώρηση Εργασίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:12:00 μ.μ. | | |
Τροχονόμος
Στοχευμένους ελέγχους στον χώρο των οδικών μεταφορών και των σχολικών λεωφορείων πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) και των εβδομάδων δράσης οδικών μεταφορών «ELA and Roadpol», πέντε κλιμάκια επιθεωρητών (των Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς και Δυτικής Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Κρήτης) διενεργήσαν ελέγχους μαζί με κλιμάκια της Τροχαίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ελέγχθηκαν η εφαρμογή του πακέτου κινητικότητας και του lex-specialis (ειδική νομοθεσία) σχετικά με την απόσπαση οδηγών, η συμμόρφωση με τους γενικούς κανόνες για τους χρόνους οδήγησης και τις περιόδους ανάπαυσης, τη χρήση του ταχογράφου, το μέγιστο φορτίο και ενδεχόμενες παραβάσεις αναφορικά με τους όρους απασχόλησης των εργαζόμενων οδηγών.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 59 έλεγχοι σε οδηγούς οχημάτων, από τους οποίους οι 51 αφορούσαν οχήματα μεταφοράς φορτίου και οι οκτώ οχήματα μεταφοράς επιβατών (τουριστικά λεωφορεία). Διαπιστώθηκαν 14 παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, συνολικού ποσού ύψους 20.600 ευρώ. Από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, οι 13 αφορούσαν παραβάσεις νομοθεσίας χρονικών ορίων και μία αφορούσε σε αδήλωτη απασχόληση εργαζομένου. Οι εννέα διαπιστώθηκαν σε οχήματα μεταφοράς φορτίου και οι πέντε σε τουριστικά λεωφορεία.

Παράλληλα, έγινε εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών για τα δικαιώματά τους με τη διανομή φυλλαδίων που δημοσίευσε ο ELA. Η ενέργεια είχε ως στόχο να εξηγήσει περαιτέρω τις νομοθετικές αλλαγές που επιφέρει το πακέτο κινητικότητας, να ενημερώσει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των οδηγών και των χειριστών, καθώς και να παράσχει υλικό και καθοδήγηση σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον τομέα των οδικών μεταφορών.

Την ίδια περίοδο, ολοκληρώθηκαν οι ειδικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία και εκπαιδευτήρια. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 209 έλεγχοι, ενώ διαπιστώθηκαν 24 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 17 πρόστιμα, ύψους 48.100 ευρώ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ