ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

«Η Κάρμεν και οι Ρεμπέτες»: Αφηγηματική συναυλία με φλαμέγκο και ρεμπέτικα στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:58:00 μ.μ. | | |
«Η Κάρμεν και οι Ρεμπέτες»
Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου τις 19:30 το βράδυ στο βουλευτικό Ναυπλίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Η Κάρμεν και οι Ρεμπέτες» με την Klaudia Delmer.

Ο έρωτας της Κάρμεν και του Αντώνη του Βαρκάρη του σερέτη, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί μια ολόκληρη ιστορία, με τραγούδια, μουσικές και δικαστικές διαμάχες.

Όλα ξεκίνησαν από μια ταινία, την Carmen de la Triana, [συνοικία της Σεβίλλης, όπου κυριαρχεί το φλαμέγκο και η τσιγγάνικη μουσική] η οποία προβλήθηκε στην Αθήνα το 1939.
Η έμπνευση που χάρισε η μουσική της ταινίας στους Έλληνες δημιουργούς τους οδήγησε να τη διασκευάσουν και να τη ντύσουν με ελληνικό στίχο, γεγονός που προκάλεσε τον συνθέτη Juan Mostozo να έρθει στην Αθήνα για να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα.

Το σημαντικότερο όμως είναι, πως αυτή η ιστορία που συγκίνησε την Κλαούντια Ντελμέρ να δημιουργήσει με τους συνεργάτες την συναυλία, είναι στην ουσία της μια μουσική συνομιλία ανάμεσα στο φλαμέγκο και το ρεμπέτικο.

Ένας δυνατός ιστός ενώνει τα δυο μουσικά είδη, αφού και τα δύο μιλούν για ανθρώπινα πάθη και όνειρα, για συγκινήσεις, αποτυχίες και καημούς.

Και ασφαλώς, ακόμα μια φορά αποδεικνύεται, πως τα όρια που η πολιτική και ο εθνικισμός θέτουν ανάμεσα στους λαούς, είναι ψευδεπίγραφα και καταρρέουν, όταν ο γνήσιος λαϊκός πολιτισμός αρθρώνει λόγο.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ