ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

"Από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας": Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Γυμνασίου Ν. Κίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:22:00 π.μ. | | |
Μαθητές
Το Γυμνάσιο Νέας Κίου ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου, του Δήμου Άργους Μυκηνών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατά τον μήνα Δεκέμβριο συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία σε δύο δράσεις, τιμώντας την πόλη στην οποία εδρεύει.
Η διευθύντρια του Γυμνασίου Νέας Κίου, Σπυροπούλου Ευαγγελία και η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου «Ομάδα Δράσης – Ομάδα Μνήμης 2022 με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, Άννα Βελλίνη, Ευαγγελία Κατσίγιαννη, Παρασκευή Κοτταρά και Σπυριδούλα Μπερτζελέτου, στις 4 Δεκεμβρίου 2022 μετέβησαν στον Πύργο προκειμένου να συμμετάσχουν στην 22η Camera Zizanio – Ευρωπαϊκή Συνάντηση Οπτικοακουστικής Δημιουργίας και στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, που διεξήχθη από τις 3 ως τις 10 Δεκεμβρίου 2022 στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Ηλείας.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ οι μαθητές παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση της κινηματογραφίστριας κυρίας Κατερίνας Τζόβα, στο οποίο αποτυπώνεται η πορεία των Μικρασιατών προσφύγων από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας, ενώ συμμετείχαν και σε κινηματογραφικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας. Οι μαθητές με τη νεανική τους ματιά και τον αυθόρμητο λόγο τους επιχείρησαν να προβάλουν την τοπική τους ιστορία αξιοποιώντας ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες, ενώ μετέδωσαν σε συνομηλίκους τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό τις γνώσεις τους, αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την επαφή τους με την τέχνη του κινηματογράφου.
Η συμμετοχή των μαθητών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας αποτέλεσε το επιστέγασμα κοπιώδους έρευνας που διεξήγαγαν τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Η φυσική παρουσία των παιδιών στο χώρο του φεστιβάλ προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία συνεργασίας σχολείων και μαθητών σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο προβάλλοντας ταυτόχρονα τους προβληματισμούς των νέων σχετικά με ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.
Στη συνέχεια, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου το Γυμνάσιο Νέας Κίου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας συμμετείχε στην «Εκδήλωση Μνήμης» που οργάνωσε η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συγγραφέας Στέλιος - Σταύρος Καλαϊτζής παρουσίασε το βιβλίου του «ΚΙΟΣ – ΒΙΘΥΝΙΑ – Ο μύθος της ειρηνικής συνύπαρξης».
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου, ενώ παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από την καλοκαιρινή εκδήλωση του σχολείου και από τη συμμετοχή των μαθητών στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Μέσα σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προβολή της ταινίας, η οποία μετέφερε βιώματα και αφηγήσεις Κιωτών προσφύγων πρώτης γενιάς, αλλά και τις ιστορικές γνώσεις που απέκτησαν τα παιδιά μέσα από τη δράση τους.

Έπειτα οι μαθητές πήραν τον λόγο και μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του σχολείου, με τις οποίες τίμησε τη χρονιά αυτή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τέλος η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρασιάτικα κάλαντα από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας που μας μετέφεραν το πνεύμα των εορταστικών ημερών που διάγουμε.

Η Διευθύντρια
Ευαγγελία Σπυροπούλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ