ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

«Κατάθεση ψυχής» με εικαστικά έργα πυροσβεστών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:43:00 π.μ. | | |
Ζωγραφική πυροσβέστης
Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης η έκθεση «Έργα Ζωής» παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Προστατών του Π.Σ. «Τριών Παίδων εν Καμίνω». Η έκθεση φιλοξενεί εικαστικά έργα πυροσβεστών που προσπαθούν να αποτυπώσουν τις μάχες που δίνουν στο πεδίο αποτελώντας ουσιαστικά μία κατάθεση ψυχής για την καθημερινότητα που βιώνουν.

«Κατάθεση ψυχής» χαρακτήρισε την έκθεση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την περηφάνια του για το Πυροσβεστικό Σώμα και τα συγχαρητήριά του σε όσους συμμετείχαν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, που το ζωγραφικό του έργο «Αετός» φιλοξενείται επίσης στην έκθεση, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους συμμετέχοντες σημείωσε: «Ο πυροσβέστης που πολεμάει την ημέρα και την νύχτα με τη φωτιά και το νερό, βρίσκει το χρόνο να ηρεμήσει μέσω της τέχνης. Χαίρομαι που βλέπω τέτοια καλλιτεχνήματα αλλά και που είμαι ανάμεσά σας».

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε από την πλευρά του την έκθεση ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος, προσθέτοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες αποτελούν βήμα προόδου.

«Ήταν μία σκέψη που κάναμε με κάποιους συναδέλφους και είπαμε, μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, να βγάλουμε τη σκόνη και την κάπνα από τα πνευμόνια μας, την ψυχή και το μυαλό του πυροσβέστη, και να βάλουμε λίγη χρυσόσκονη και χρώμα. Να το αποτυπώσουμε σαν μικρά έργα τέχνης αλλά περισσότερο σαν κατάθεση ψυχής από όλους τους ανθρώπους που μάχονται καθημερινά για την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου. Όταν σιωπούν οι σειρήνες των πυροσβεστικών πολλοί από εμάς μεταστοιχειώνουμε την σκληρή πραγματικότητά μας σε χρώματα, σχήματα, γραμμές. Χρωματίζουμε το άχρωμο, φτιάχνουμε το δικό μας κόσμο, πιο όμορφο, πιο ήσυχο, πιο γαλήνιο», επισήμανε από την πλευρά του ο κλαδάρχης Διοικητικής Υποστήριξης, υποστράτηγος, Ιωάννης Σταμούλης, που συμμετέχει κι αυτός με τη σειρά του στην έκθεση «Έργα ζωής».

Για μία έκθεση που επιδιώκει να αναδείξει ένα άλλο πρόσωπο των πυροσβεστών και να αποκαλύψει μέσα από τις καλλιτεχνικές τους προτάσεις την ευαισθησία τους, έκανε λόγο ο επιμελητής της έκθεσης, εικαστικός και αξιωματικός του ΠΣ, Τζίμης Χύτας. «Φιλοδοξούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό να κοινωνήσουμε την αισιοδοξία μας αυτή στο κοινό που θα την επισκεφτεί διότι μέσα από κάθε ένα ζωγραφικό έργο που εκτίθεται μία άλλη ματιά του κόσμου μας είναι εφικτή, αρκεί να διαβεί κανείς νοερά την διαδικασία γνωριμίας με την εικαστική πραγματικότητα. Ένα άλλο πρόσωπο των πυροσβεστών μέσα τις καλλιτεχνικές τους προτάσεις αποκαλύπτει διάχυτη ευαισθησία. Όλα αυτά με αποκλειστικό γνώμονα να εκφράσουμε την πίεση, το συναίσθημα, κι όλα αυτά τα οποία ο άνθρωπος που εξακολουθεί να είναι ζωντανός οργανισμός αισθάνεται και πρέπει να διοχετεύσει, βγάζοντας αυτό που νιώθει, διατηρώντας αυτήν την ισορροπία μετά από όλα αυτά που έχει δει κι έχει ζήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χύτας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εγκαινίων ο γλύπτης και εργαζόμενος σε δασική υπηρεσία, Σπύρος Ντασιώτης,αφού παρέδωσε στο Πυροσβεστικό Σώμα, έργο που δημιούργησε από τους καμένους κορμούς δέντρων της Πάρνηθας ύστερα από την φωτιά του 2007, του απονεμήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, τιμητική πλακέτα. «Προσπάθησα να αποτυπώσω την τραγωδία , να την βλέπουν οι άνθρωποι ώστε να μην ξανασυμβεί. Στόχος ήταν η μνήμη, δηλαδή να βλέπουν και να μην ξεχάσουν τι σημαίνει καταστροφή», σημείωσε ο κ. Ντασιώτης , στέλνοντας το μήνυμα ότι μετά από κάθε καταστροφή έρχεται η αναγέννηση.

Μετρώντας 33 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Παναγιώτης Κοτρίδης, βρέθηκε μπροστά σε πολύ δύσκολες και καταστροφικές πυρκαγιές. Η τέχνη για εκείνον αποτέλεσε την διέξοδο από την καταστροφή και την ευκαιρία ανάδειξης μιας άλλης πτυχής του εαυτού του. Η έκθεση αυτή, όπως είπε, ήταν μία πρωτοβουλία που σκέφτονταν πολλά χρόνια να την κάνουν. «Βρήκαμε την ευκαιρία και με την ηγεσία που το αγκάλιασε και θέλαμε να βγάλουμε μία άλλη πτυχή του εαυτού μας. Είναι μία κατάθεση ψυχής και ηρεμίας γιατί αποτυπώνουμε αυτά που έχουμε μέσα στην ψυχή μας. Είμαστε συνέχεια μέσα στην καταστροφή και προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους»,τόνισε.

«Ζωγραφίζω για να εκφράσω μέσω της τέχνης με μορφές συμβολικές όσα νιώθω. Η ζωή είναι ένα πλέγμα καταστάσεων που σε φορτίζει και σε αποφορτίζει με διάφορους τρόπους, οπότε υπάρχει αυτή η ανάγκη έκφρασης», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπύραρχος Γεωργία Τσάφου που συμμετέχει κι αυτή στην έκθεση .

Η εικαστική έκθεση «ΕΡΓΑ ΖΩΗΣ» που φιλοξενείται στην αίθουσα «Project Gallery», Νορμάνου 3, Μοναστηράκι (εντός στοάς, 1ος όροφος), θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό κατά τις ώρες 13:00 έως 21:00.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ