ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Πέτρος Τατούλης: «Κόλαφος» για την Κυβέρνηση οι Νόμοι Θεοδωρικάκου που αφορούσαν τροποποιήσεις στην Αυτοδιοίκηση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:51:00 μ.μ. |
Πέτρος Τατούλης
Και με τη «σφραγίδα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι Νόμοι Θεοδωρικάκου της Κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη που αφορούσαν τροποποιήσεις του Ν.4555/2018 στην Αυτοδιοίκηση (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) κρίθηκαν Αντισυνταγματικοί.


Μετά την απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας μας αποφάσισε ότι οι τροποποιήσεις του Νόμου της Αυτοδιοίκησης βάσει του οποίου έγιναν οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών καθώς και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια σε Επιτροπές είναι μία παράνομη πράξη αφού αντίκειται στους θεμελιώδεις Νόμους του Ελληνικού Συντάγματος.

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις του Νόμου αλλοίωσαν την ετυμηγορία των πολιτών, με δεδομένο ότι η εκπροσώπηση των παρατάξεων στις Οικονομικές Επιτροπές δεν είναι ανάλογη της εκπροσώπησης τους στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Η Κυβέρνηση έτρεξε άρον-άρον μπροστά στο κίνδυνο της ακύρωσης όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί με τον Αντισυνταγματικό Νόμο να δηλώσει πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι Οικονομικές Επιτροπές με το ίδιο Νομοθετικό πλαίσιο μέχρι να επιδοθεί νομίμως(!) η σχετική απόφαση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η απάντηση αυτή υπηρετεί τη λογική του πολιτικού «στρουθοκαμηλισμού» και είναι απολύτως επικίνδυνη.

Οφείλουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσουν θεσμικά, τηρώντας τη νομιμότητα.

Καμία απόφαση από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να ληφθεί με ένα Νόμο που κρίθηκε Αντισυνταγματικός. Η αυθαιρεσία των Αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ αποδεικνύει και την πολιτική άποψη της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να απαξιώσει και να υποβαθμίσει τους θεσμούς της Α/Βαθμιας και Β/Βαθμιας Αυτοδιοίκησης, εξευτελίζοντας πολιτικά τα Συλλογικά τους Όργανα και κάθε έναν Δημοτικό ή Περιφερειακό Σύμβουλο ξεχωριστά.

Τα μέλη της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή θα καταψηφίζουν κάθε απόφαση η οποία εμπίπτει στους Αντισυνταγματικούς Νόμους Θεοδωρικάκου και θα αιτούνται τα θέματα αυτά να παραπέμπονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Στις αποφάσεις αυτές ανήκει το σύνολο των προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει η Περιφέρεια, οι τροποποιήσεις του συνόλου των προγραμμάτων χρηματοδότησης καθώς και οι εντάξεις έργων, η έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και άλλες ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις όπως η σκοπιμότητα ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ ,η υποβολή προτάσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, «Αντώνης Τρίτσης» κτλ.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι «κόλαφος» για την Κυβέρνηση και για την περιβόητη «κυβερνησιμότητα», αφού ρητά αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις του Νόμου δεν λειτουργούν υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος.

Κάθε πολιτική προσπάθεια της Κυβέρνησης να «γράψει» επί της ουσίας «στα παλιά της υποδήματα» μία απόφαση της Δικαιοσύνης και μάλιστα του Ανωτάτου Δικαστηρίου επειδή βάζει φρένο στην αυθαιρεσία της, φανερώνει ότι προτάσσει τα ιδιοτελή συμφέροντα από το Δημόσιο συμφέρον.

Πέτρος Τατούλης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ