ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Η ομάδα Epas - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2ου Λυκείου Ναυπλίου στο Στρασβούργο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 μ.μ. | | | |
Στρασβούργο
Η ομάδα των Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου συμμετείχε σε υβριδική συνεδρίαση μαθητών-τριών από σχολεία Epas των χωρών – μελών της ΕΕ (Euroscola) , που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.

Για τον σκοπό αυτό ταξίδεψε στη γαλλική πόλη μαζί με την ομάδα Epas του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις της Χάλκης.
.. οι δύο ελληνικές ομάδες Epas έξω από το ΕΚ στο Στρασβούργο

Το βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η ενεργειακή κρίση και η αντιμετώπισή της από την ΕΕ, ενώ συγχρόνως οι έφηβοι Πρέσβεις συζήτησαν και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία στην Ευρώπη καθώς και για τις Ευρωεκλογές του 2024.
.. η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στα έδρανα του ΕΚ

Στην αρχή της συνεδρίασης, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola υποδέχτηκε και καλωσόρισε τις ομάδες σε on line σύνδεση από το Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και ακολούθησε σύντομη παρουσίαση σχολείων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
..η Πρόεδρος του ΕΚ απευθύνει χαιρετισμό και καλωσορίζει τους νέους και τις νέες της Ευρώπης στη Euroscola

Εκ μέρους των δύο σχολείων από την Ελλάδα, την παρουσίαση έκανε η μαθήτρια του σχολείου μας Αθανασία (Θάνια) Τόσκα.

Στη συνέχεια, οι μαθητές-τριες συνομίλησαν on line για την ενεργειακή κρίση με την Katarina BARLEY, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία υπέβαλαν ερωτήματα και κατέθεσαν τις απόψεις τους.
..η Katarina BARLEY, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακολούθησε η συζήτηση - συνέντευξη των μαθητών με την Aleyda HERNANDEZ LAVIADES, από την Επιτροπή του ΕΚ Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Πολιτικών της Ένωσης για το θέμα της ενέργειας.
..η Aleyda HERNANDEZ LAVIADES δέχεται τις ερωτήσεις των νέων της ΕΕ

Η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Άρτεμις Τόσκα πήρε τον λόγο και ρώτησε την κ. HERNANDEZ LAVIADES για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στις βιομηχανίες και την επιβίωσή τους, με δεδομένο τα εκατομμύρια εργαζομένων σε αυτές.

Λίγο πριν από το διάλειμμα, απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε ο Στίβεν Κλαρκ, Διευθυντής των Γραφείων Διασύνδεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέλος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, ακολούθησε διαδραστικό και θεματικό εργαστήριο με θέμα:

Υποστηρίξτε τη δημοκρατία: Ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές 2024,

όπου οι μαθητές-τριες των σχολείων της Ευρώπης, μέσω εφαρμογής, ψήφισαν όπως ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές και ανέδειξαν τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη τους θέματα – ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Ένωση, όπως η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των γυναικών, το προσφυγικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία κ.ά.

Στη συζήτηση έκαναν δυναμική παρέμβαση οι μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Στέλλα Τσάκου η οποία αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ενότητας των κρατών της Ευρώπης και ειδικά στην ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, η Θάνια Τόσκα που μίλησε για την κλιματική αλλαγή και η Άρτεμις Τόσκα που έθιξε την ατομική ευθύνη απέναντι στα καυτά σημερινά προβλήματα, όπως είναι και η ενεργειακή κρίση.

Στο τρίτο μέρος της συνεδρίασης οι μαθητές-τριες συμμετείχαν σε quiz γενικών γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συζήτηση σχετικά με την ΕΕ. Η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Αντωνία (Τόνια) Ντόσκου πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στις πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει η Ένωση στους νέους.
..η Θάνια, η Άρτεμις, η Τόνια και η Στέλλα …αγορεύουν στο Κοινοβούλιο

Την υβριδική συνεδρίαση της Euroscola έκλεισε καταχειροκροτούμενη η Στέλλα Τσάκου με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Απευθυνόμενη προς όλους τους νέους και τις νέες τόνισε πως μπορούν να δουλέψουν όλοι και όλες μαζί για την επίλυση των προβλημάτων που συζήτησαν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ένα καλύτερο και ευήμερο μέλλον.
..αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας μας με μέλη της Euroscola από άλλες χώρες

Εκτός Κοινοβουλίου, οι ομάδες των δύο σχολείων από την Ελλάδα περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στην πόλη του Στρασβούργου και ειδικά στην ιστορική μεσαιωνική συνοικία petite France, επισκέφτηκαν τον Καθεδρικό Ναό, περιπλανήθηκαν στα γραφικά δαιδαλώδη σοκάκια της πόλης, θαύμασαν το πράσινο, τις πλατείες με τα επιβλητικά κτήρια, τους ποδηλατόδρομους και τα μεγάλα κανάλια της.
..στιγμιότυπα από την περιήγηση στο Στρασβούργο

Επιπλέον, οι ‘Πρέσβεις’ είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με μαθητές-τριες Πρέσβεις από άλλες χώρες της ΕΕ, με τους οποίους συνομίλησαν, αντάλλαξαν ιδέες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και…σημαίες των χωρών τους!!
…γνωριμίες, χαμόγελα και σημαίες ως ενθύμιο!

Οι Πρέσβεις της ομάδας Epas που εκπροσώπησαν επάξια το 2ο ΓΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο είναι οι μαθητές-μαθήτριες 

από τη Β’ Τάξη 

Εβελίνα Καλφακάκου, 
Πέννυ Καρούντζου 

και από τη Γ’ τάξη 

Γιώργος Αναγνωστάκης
Βασιλία Γκολέμη
Μαρία Κοτούλα
Εβελίνα Λέκα
Δημήτρης Μπέκας
Τόνια Ντόσκου
Άρτεμις Τόσκα
Θάνια Τόσκα
Στέλλα Τσάκου

καθώς και η καθηγήτρια Παναγιώτα Μποζονέλου.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλη την ομάδα των Πρέσβεων καθώς και στους εθελοντές της, στο έργο που έχει αναλάβει για την προώθηση και επικοινωνία των προτεραιοτήτων και αξιών της ΕΕ, ειδικά εν όψει των ευρωεκλογών 2024.
..στο αεροδρόμιο, οι Πρέσβεις μας με τους Πρέσβεις τριών σχολείων από την Κύπρο

Για την εμπειρία τους μίλησαν στην κάμερα των Αργολικών Ειδήσεων. Δείτε το βίντεο παρακάτω:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ