ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Πάνω από το Ναύπλιο η πρώτη Πανσέληνος του 2023 - Γιατί ονομάζεται το "Φεγγάρι του Λύκου"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:38:00 μ.μ. | | |
Φεγγάρι
Στην κορύφωσή της έφτασε το βράδυ της Παρασκευής ξημερώματα Σαββάτου 7 Ιανουαρίου η πρώτη Πανσέληνος του 2023 γνωστή και ως "Το Φεγγάρι του Λύκου". Δείτε παρακάτω εικόνες με την σελήνη πάνω από το Ναύπλιο.
Η Πανσέληνος του Λύκου είναι το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι του έτους. Το όνομα κάθε πανσελήνου προέρχεται από διάφορα μέρη, όπως από τους Ιθαγενείς Αμερικάνους, από τους Αποικιακούς Αμερικάνους αλλά και τους Ευρωπαίους. Παραδοσιακά, κάθε όνομα πανσελήνου εφαρμόστηκε σε ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα στον οποίο εμφανίστηκε, όχι μόνο στην ίδια την Πανσέληνο.
Γιατί ονομάστηκε "Φεγγάρι του Λύκου"

Θεωρείται ότι η Πανσέληνος του Ιανουαρίου έγινε γνωστή ως η Σελήνη του Λύκου επειδή οι λύκοι ήταν πιο πιθανό να ακούγονται να ουρλιάζουν. Παραδοσιακά υπήρχε ο μύθος ότι οι λύκοι ουρλιάζουν λόγω της πείνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι οι λύκοι ουρλιάζουν για διαφορετικούς λόγους.
Το ουρλιαχτό και άλλες φωνές λύκων χρησιμοποιούνται γενικά για να ορίσουν την περιοχή, να εντοπίσουν μέλη της αγέλης, να ενισχύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς και να συντονίσουν το κυνήγι.
Οι ειδικοί δεν έχουν στοιχεία για το αν οι φάσεις της σελήνης διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στο ουρλιαχτό των λύκων. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας ουρλιάζουν με κατεύθυνση στο φεγγάρι, πιθανώς γιατί έτσι το ουρλιαχτό ακούγεται καλύτερα και πιο μακριά. Οι δε ρίζες της ονομασίας φαίνεται πως είναι Αγγλοσαξονικές.
Ένα άλλο κατάλληλο όνομα για αυτήν την πανσέληνο είναι η Κεντρική Σελήνη. Αναφέρεται στην ιδέα ότι αυτή η Σελήνη σηματοδοτεί χονδρικά τη μέση της κρύας εποχής.
Άλλα παραδοσιακά ονόματα για τη Σελήνη του Ιανουαρίου τονίζουν τη σκληρή ψυχρότητα της εποχής: Cold Moon, Frost Exploding Moon , Freeze Up Moon και Severe Moon. Το Hard Moon υπογραμμίζει το φαινόμενο του πεσμένου χιονιού να αναπτύσσει σκληρό φλοιό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ