ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Α. Πουλά για τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:22:00 μ.μ. | |
Βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς
Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. 

Ειδικότερα ο κ. Πουλάς αναφέρεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί στους παραγωγούς τα αποτελέσματα των ενστάσεων που είχαν υποβάλλει επί των πορισμάτων ζημιάς από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 καθώς και στα προβλήματα συγκομιδής και διάθεσης των πορτοκαλιών και των μανταρινιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Προβλήματα παραγωγών εσπεριδοειδών»


Σε μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα βρίσκονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας με την αυγή του νέου έτους και μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και τις παλινωδίες τις κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο αποζημίωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχαν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές για τις εν λόγω ζημιές και στη συνέχεια τον Οκτώβριο είχαν κοινοποιηθεί τα πορίσματα των ζημιών τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις έδιναν ποσοστά ζημιάς πολύ μικρότερα από τα αναμενόμενα, δεν ανταποκρίνονταν στο μέγεθος της ζημιάς που είχε προκληθεί και εκφράστηκαν φόβοι για επιστροφές προκαταβολών από τους παραγωγούς. Για τον λόγο αυτό κατατέθηκαν χιλιάδες ενστάσεις για την εξέταση των οποίων δεν υπάρχει ακόμη καμία ενημέρωση.

Επιπλέον, προβλήματα εντοπίζονται και στη συγκομιδή και διάθεση πορτοκαλιών και μανταρινιών. Ειδικότερα, η απορρόφηση των πορτοκαλιών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εξαγωγές πορτοκαλιών από 1/10/22 έως 31/12/2022 ανέρχονται σε 45.402.605 κιλά ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ανέρχονταν σε 48.829.827 κιλά. Οι μέχρι τώρα εξαγωγές αφορούν κυρίως τις ναβαλίνες καθώς η συγκομιδή του μέρλιν ξεκινάει τώρα. Η ετήσια παραγωγή του Νομού Αργολίδας ανέρχεται σε 350. 000 τόνους.

Πρόβλημα υπάρχει και στην απορρόφηση της κλημεντίνης, όπου δεν συγκομίστηκε το σύνολο της παραγωγής στην ώρα της και πλέον οι ποσότητες που έμειναν στα χωράφια παρουσιάζουν προβλήματα ποιότητας που καθιστούν ανέφικτη την διάθεση τους μέσω των εξαγωγών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς που υπήρχαν την περσινή χρονιά λόγω covid, την έλλειψη εργατών γης που παρατηρείται φέτος, το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει συγκομιστεί μόνο το 13% της παραγωγής πορτοκαλιών και τις κλιματολογικές και πολιτικο – οικονομικές συνθήκες που δεν ευνοούν την απορρόφηση, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η φετινή παραγωγή να μην απορροφηθεί γεγονός που θα ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των παραγωγών.



Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:



1. Έχουν εξεταστεί από τον ΕΛΓΑ οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας επί των πορισμάτων για τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και πότε θα ανακοινωθούν στους παραγωγούς;

2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο μη απορρόφησης από την αγορά της φετινής παραγωγής εσπεριδοειδών και τη ζημιά που αυτή θα επιφέρει στο εισόδημα των παραγωγών εσπεριδοειδών;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ