ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

“Απλά μαθήματα ενδυματολογίας” από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:08:00 μ.μ. |
Ρούχα
Η εξέλιξη της ενδυμασίας ανά τους αιώνες, σε οποιαδήποτε από τις φάσεις της, είναι ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ειδικούς του ενδύματος αλλά και για το ευρύ κοινό. Σχετίζεται άμεσα με την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λογοτεχνία, την τέχνη, την κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία, την εθνολογία, τη λαογραφία και με πολλές άλλες ακόμα επιστήμες.

Τα “Απλά μαθήματα ενδυματολογίας” φιλοδοξούν να αναδείξουν τα κύρια σημεία αυτής της συναρπαστικής ιστορίας που δημιουργήθηκε και μεταδόθηκε στις μελλοντικές γενιές από ανθρώπους διαφορετικών εποχών και περιοχών, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν την έμφυτη αγάπη τους για τον στολισμό του ανθρώπινου σώματος, μέσα από τις διαφορετικές κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές και γεωγραφικές συνθήκες που τους περιέβαλαν. Θα μας απασχολήσουν ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Ξεκινώντας αντίστροφα, ο πρώτος κύκλος με τίτλο “Από τον Poiret στον Dior” είναι αφιερωμένος στην γυναικεία δυτική μόδα του 1ου μισού του 20ου αι., μια περίοδο που θεωρείται ότι έγιναν οι πιο γρήγορες και επαναστατικές αλλαγές στην ένδυση. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η χειραφέτηση των γυναικών, η τεχνολογική πρόοδος, η ανάπτυξη του κινηματογράφου, η διαφήμιση, η αύξηση στην παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων και η εξάπλωση των αλυσίδων καταστημάτων, μεταξύ άλλων, συνέβαλαν στην εγκατάλειψη των παραδοσιακών μορφών ντυσίματος. Η γυναικεία μόδα αντικατόπτριζε στενά το πνεύμα της εποχής, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο ανεβοκατέβασμα του ύψους του ποδόγυρου, στα υφάσματα, στις χρωματικές επιλογές τους καθώς και στη φόρμα των ενδυμάτων που ήταν αισθητά πιο φαρδιά από αυτά του 19ου αι.

Σε αυτόν τον κύκλο θα εξεταστούν ανά δεκαετία οι τάσεις που ακολουθούσαν οι γυναίκες προκειμένου να είναι “στη μόδα”, οι σχεδιαστές και οι οίκοι υψηλής ραπτικής της εποχής καθώς και τα στυλ που επικρατούσαν σε σχέση με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της περιόδου. Ανάμεσα στα μαθήματα θα υπάρχουν και δυο μαθήματα με τη μορφή συζήτησης με τους έλληνες σχεδιαστές μόδας Ορσαλία Παρθένη, ιστορικό του ενδύματος και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας και Βασίλη Ζούλια, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας οι οποίοι θα μας μιλήσουν τόσο για την ελληνική μόδα όσο και για την συμβολή τους στην εξέλιξή της. Παράλληλα στον μικρό εκθεσιακό χώρο της “Κανάρη 4” θα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς τους.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου 2023, στις 7.00 μ.μ., από την Αγγελική Ρουμελιώτη, υπεύθυνη συλλογών του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου είτε με φυσική παρουσία, στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ “Κανάρη 4” στην Αθήνα, είτε διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023


Μάθημα 1ο: “Η μόδα τη δεκαετία του 1900”

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023


Μάθημα 2ο: “Η μόδα τη δεκαετία του 1910”

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023


Μάθημα 3ο: “Η μόδα τη δεκαετία του 1920”

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Μάθημα 4ο: Συζήτηση με τη σχεδιάστρια Ορσαλία Παρθένη, ιστορικό του ενδύματος - Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Μάθημα 5ο: “Η μόδα τη δεκαετία του 1930”

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Μάθημα 6ο: “Η μόδα τη δεκαετία του 1940”

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Μάθημα 7ο: “Το New Look του Dior”

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023


Μάθημα 8ο: Συζήτηση με τον σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Μάθημα 9ο: “Η μόδα τη δεκαετία του 1950”

Γενικές πληροφορίες:

Κόστος μαθήματος: 15 €

Κόστος μαθήματος για υποστηρικτές/Φοιτητές/Ανέργους/ΑΜΕΑ: 10 €

Κόστος κύκλου: 110 €

Κόστος κύκλου για υποστηρικτές/Φοιτητές/Ανέργους/ΑΜΕΑ: 70 €

Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας καταβάλλοντας το κόστος της στο λογαριασμό του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΙΒΑΝ GR93 0110 4270 0000 4274 8015 718. Η απόδειξη κατάθεσης, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα του καταθέτη με αιτιολογία κατάθεσης “μαθήματα Κανάρη”, θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kanari4pli@gmail.com . 

Ο σύνδεσμος στην πλατφόρμα θα σταλεί σε αυτούς που έχουν δηλώσει διαδικτυακή παρακολούθηση την παραμονή της εκδήλωσης.

Επικοινωνία: Ρόζα Πατσέα, τηλ. 210 3647577, Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ