ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Έφτασε στην Ευρώπη η υποπαραλαγή Κράκεν - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:30:00 μ.μ. | | |
Covid
Σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Αγγλία έχει εντοπιστεί η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5, γνωστή και ως «Κράκεν»,  του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων. 

Η XBB.1.5 θεωρείται αρκετά πιο μεταδοτική από τις άλλες μέχρι τώρα γνωστές υποπαραλλαγές της Όμικρον. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να είναι κυρίαρχη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC), αυτή η υποπαραλλαγή πιθανό να φέρει αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα, αφού προς το παρόν τα κρούσματα που οφείλονται σε αυτή κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Θεωρείται βέβαιο ότι η XBB.1.5 θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα, όπως συνέβη με τις υποπαραλλαγές BQ1 και BQ.1.1. Πάντως, στην τελευταία σχετική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αφορά το διάστημα έως 1η Ιανουαρίου, δεν αναφέρεται ανίχνευση αυτής της υποπαραλλαγής.

Κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν ότι η XBB.1.5 έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλο πανδημικό κύμα, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να διαφύγει της άμυνας του οργανισμού.

Το στέλεχος XBB αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο. Αρχικά προκάλεσε ανησυχία, διότι οι αναλύσεις έδειξαν ότι «αντιστέκεται» στην άμυνα που δημιουργούν τα εμβόλια. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια ομάδα υποπαραλλαγών, την XBB.1 και την XBB.1.5, που θεωρούνται «ξαδελφάκια» των επίσης πρόσφατων υποπαραλλαγών BQ1 και BQ.1.1 οι οποίες κυριαρχούσαν το φθινόπωρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα ευθύνονται για μεγάλο μέρος των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Προς το παρόν, πάντως, το νέο στέλεχος δεν έχει ενταχθεί στον επίσημο κατάλογο των ανησυχητικών παραλλαγών και υπόπαραλλαγών (variants of concern). Αυτό διότι είναι μεν πιο μεταδοτικό, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο σε σύγκριση με άλλα στελέχη.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πάνω από 500 υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλά καμία από αυτές δεν έχει χαρακτηριστεί ως ανησυχητική. Αυτές οι υποπαραλλαγές (ανάμεσά τους και η XBB.1.5) έχουν πολλά κοινά: είναι όλες εξαιρετικά μεταδοτικές, αναπαράγονται στην ανώτερη αναπνευστική οδό και τείνουν να προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο, παρ’ ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά τους της βοηθούν να «ξεφεύγουν» πιο εύκολα από την ανοσία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έως τώρα δεν έχει προκύψει νέα παραλλαγή ή υποπαραλλαγή στην Κίνα, που πλήττεται από σφοδρό πανδημικό κύμα.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία σχετική ενημέρωση του ΠΟΥ, οι γενετικές αναλύσεις δειγμάτων στην Κίνα έδειξαν επικράτηση των υποπαραλλαγών BA.5.2 και BF.7 οι οποίες αθροιστικά ευθύνονται για το 97,5% όλων των κρουσμάτων. Τα υπόλοιπα οφείλονται σε άλλες υποπαραλλαγές επίσης της σειράς Β. Όλες είναι γνωστές και κυκλοφορούν σε άλλες χώρες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ