ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Πράσινη Πελοπόννησος: Εναλλακτικές καλλιέργειες που έρχονται από το παρελθόν αλλά μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:24:00 μ.μ. |
Πράσινη Πελοπόννησος
Με αφορμή την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου πενταετούς διάρκειας προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και τον (ΕΛΓΟ) “Δήμητρα” με αντικείμενο δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου σκοπό του έργου αποτελεί η σταδιακή εξοικείωση των παραγωγών της Περιφέρειας στις νέες καλλιέργειες των υποτροπικών φυτών αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και μακαντάμια, προς όφελος της ανασυγκρότησης της γεωργίας στην Πελοπόννησο με την προώθηση των εν λόγω ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως και της διείσδυσης νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Επισημαίνουμε στην Περιφερειακή Αρχή ότι δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψει την Αμερική διότι υπάρχουν καλλιέργειες με ιστορία στην Πελοπόννησο με μεγάλο παρελθόν αλλά με λαμπρό μέλλον αρκεί κάποιος θεσμικός φορέας να ασχοληθεί σοβαρά με τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην Πελοπόννησο.

Αναφερόμαστε στην χαρουπιά και το χαρούπι, την φραγκοσυκιά και το φραγκόσυκο, την βιομηχανική κάνναβη, αλλά και το αγουρέλαιο, καθώς και το λάδι άγριας ελιάς (με την κάθε μια από τις παραπάνω καλλιέργειες να έχει και την δίκη της ιδιαιτερότητα προφανώς).

Οι καλλιέργειες υπάρχουν, οι παραγωγοί υπάρχουν, η γνώση της καλλιέργειας υπάρχει, η ζήτηση σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό υπάρχει, η διατροφική αξία υπάρχει, η στρατηγική και η οργάνωση ΔΕΝ υπάρχουν.

Βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες απόλυτα συμβατές με το μεσογειακό οικοσύστημα, φιλικές προς το περιβάλλον, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές με μικρό κόστος παραγωγής και μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Επιπλέον πλεονέκτημα για την περιφέρεια Πελοποννήσου η παρουσία της αναβαθμισμένης πλέον γεωπονικής σχολής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα.

Θεωρούμε ότι το ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής όπως και όλων μας άλλωστε για την ανασυγκρότησης της γεωργίας και του πρωτογενή τομέα είναι δεδομένο και σε εποχές διατροφικής κρίσης η γη της Πελοποννήσου και οι περασμένες αλλά όχι ξεχασμένες καλλιέργειες μπορεί και πάλι να δώσουν λύσεις.

Κατά την άποψη μας οι συγκεκριμένες εναλλακτικές καλλιέργειες έρχονται από το παρελθόν αλλά μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης
Πράσινη Πελοπόννησος

(Το παρόν κείμενο αποτελεί συνάμα και επερώτηση μας που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Δευτέρα 23-01-2023 με θέμα: Εναλλακτικές καλλιέργειες στην Πελοπόννησο που έρχονται από το παρελθόν αλλά μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ