ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Θανάσης Πετράκος: Για την ζημιά των ελαιοπαραγωγών έχουν μεγάλη ευθύνη οι Μητσοτάκης και Λιβανός

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:07:00 μ.μ. |
Θανάσης Πετράκος
Του Θανάση Πετράκου*

Ενώ οι ελαιοπαραγωγοί περίμεναν τη φετινή χρονιά για να «ανασάνουν» οικονομικά, μια και υπήρχε καλή καρπόδεση, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα της δακοκτονίας συνέβαλαν στο να καταστραφεί μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής και οι ελαιοπαραγωγοί να υποστούν πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ιδιαίτερα του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού είναι τεράστιες. Γνώριζαν ότι η χρονιά θα είχε δυσκολίες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία), συνεπώς όφειλαν και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Αντί όμως να πράξουν αυτά που έπρεπε, ο κ. Λιβανός, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, προμηθεύτηκε για την καταπολέμηση του δάκου μόνο την Περυθρίνη Forza, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια το ελληνικό Κράτος προμηθευόταν τουλάχιστον 4 σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου, υπήρχε η δυνατότητα μεταξύ των διευθυντών Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας να αλληλοπρομηθεύονται μεταξύ τους, ώστε να είναι αποτελεσματική η δακοκτονία. Το εξοργιστικό όμως είναι ότι το συγκεκριμένο όμως σκεύασμα Forza, ενώ έγραφε ότι είναι κατάλληλο για το πολύ 2 ψεκασμούς, διότι για περισσότερους δεν έχει αποτελεσματικότητα, το Υπουργείο προμηθεύτηκε 3,5 δόσεις!!! του συγκεκριμένου σκευάσματος (φαντάζομαι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που διαχειρίζεται το Forza θα είναι πολύ ευχαριστημένη από τον κ. Υπουργό και δεν πιστεύω ότι δεν θα τον ευχαρίστησε δεόντως...). Συμπληρωματικά προμηθεύτηκε και για μισή δόση το βιολογικό σκεύασμα Success.

Όμως τα προβλήματα φάνηκαν καθαρά από τον Ιούλιο και λόγω των πιέσεων που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τα Χανιά προχώρησαν μεν στην έγκριση με συνοπτικές διαδικασίες ενός τρίτου σκευάσματος, του Exirel (R) RBait στις 5 Αυγούστου του 2022. Όμως το σκεύασμα αυτό έφτασε στις Περιφέρειες και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης που εκτελούν το πρόγραμμα της δακοκτονίας στα μέσα Νοεμβρίου!!! Συνεπώς το μόνο όφελος που είχαν οι παραγωγοί από την έγκριση αυτή, είναι ότι εφόσον μπορούσαν να πληρώσουν και να ψεκάσουν οι ίδιοι, υπήρχε εγκεκριμένο στην αγορά ένα επιπλέον σκεύασμα για την καταπολέμηση του δάκου.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία που παρουσιάζω, σε συνδυασμό με τη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στις ελαιοπαραγωγικές Περιφέρεις της χώρας, επιβεβαιώνουν ότι δεν φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, αλλά τη μεγάλη ευθύνη, με δεδομένη φυσικά την κλιματική αλλαγή, έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αφήσει τα προεκλογικά παραμύθια και να αποζημιώσει στο 100% τους ελαιοπαραγωγούς για τη ζημιά που υπέστησαν. Παράλληλα οφείλει να ακούσει τις σοβαρές προτάσεις που υπάρχουν από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές του προγράμματος της δακοκτονίας, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να μη χάσουν και το 2023 το εισόδημά τους.

* Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ