ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Νέα προϊόντα από την KYKNOS

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:05:00 π.μ. | |
Εργοστάσιο
Ενα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη επιχειρηματική της διαδρομή ανοίγει η εταιρεία KYKNOS, η πρώτη κονσερβοποιία στην Ελλάδα και μια από τις παλιότερες σε λειτουργία στην Ευρώπη. 

Με σήμα κατατεθέν τον κύκνο και έχοντας ήδη συμπληρώσει 107 χρόνια - οδεύοντας προς τα 108 - συνεχούς παρουσίας στα ράφια των ελληνικών νοικοκυριών με τα τοματικά της προϊόντα, η ιστορική κονσερβοποιία μπαίνει σε δύο νέες κατηγορίες, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της σε καινούργια… πεδία.

Αφουγκραζόμενη τις νέες διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον και επενδύοντας σταθερά στην ενίσχυση της ποικιλίας ενός προϊοντικού χαρτοφυλακίου υψηλής ποιότητας, η KYKNOS αποφάσισε να «πατήσει» πόδι στις κατηγορίες της μαγιονέζας και μουστάρδας, επιχειρώντας να μεταβάλλει τις ισορροπίες σε έναν αρκετά ανταγωνιστικό χώρο.

Τα νέα προϊόντα


Η KYKNOS εισέρχεται σε αυτές τις δύο νέες κατηγορίες, προσφέροντας έξι νέες γεύσεις. Η νέα σειρά στην κατηγορία μαγιονέζα περιλαμβάνει τη Μαγιονέζα Premium, τη Μαγιονέζα Light (με 60% λιγότερα λιπαρά) και τη Mayo Vegan Sauce για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή ακολουθούν τη vegan διατροφή. Στην κατηγορία της μουστάρδας οι τρεις νέες γεύσεις που παρουσιάζει η εταιρεία είναι η Mουστάρδα Mild, η Μουστάρδα Hot και η Μουστάρδα με μέλι, παραγόμενες από εκλεκτούς σπόρους σιναπιού.

Οι δυο νέες προϊοντικές σειρές της KYKNOS κυκλοφορούν ήδη στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Η αναπτυξιακή στρατηγική για το μέλλον

Διαχρονική δέσμευση άλλωστε της διοίκησης της ιστορικής κονσερβοποιίας παραμένει πάντοτε η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και συνεργασιών, ώστε η KYKNOS να συνεχίσει να αποτελεί μια σημαντική επιλογή για τους καταναλωτές. Βασικός της στόχος, παρά την παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη και ανταγωνιστική οικονομική συγκυρία, παραμένει η ανάπτυξή της, μέσω της αύξησης των μεριδίων αγοράς, των πωλήσεων και των αποτελεσμάτων της.

Ενόψει των αυξημένων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η κονσερβοποιία, η επένδυση σε ακόμα αρτιότερα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων εμπορευμάτων και υπηρεσιών προς τους πελάτες, θα αποτελέσει την κύρια στρατηγική της για τα επόμενα έτη.

Ανοδικά ο τζίρος

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της KYKNOS, στη χρήση 01/07/2020-30/06/2021, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 25,51 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,39% συγκριτικά με την αντίστοιχη δωδεκάμηνη περίοδο 01/07/2019-30/06/2020, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης στο σπίτι, της ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς και της επέκτασης σε νέες αγορές.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 5,87 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA σε 1,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 539 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους, τέλος, ανήλθαν σε 431 χιλ. ευρώ.

Οι πωλήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 8,44% και οι εξαγωγές κατά 7,84%, αντίστοιχα, συγκρινόμενες με την αντίστοιχη προηγούμενη δωδεκάμηνη περίοδο 01/07/2019-30/06/2020.

Το «αγκάθι» της ενεργειακής κρίσης

Όπως διαπιστώνει η διοίκηση της κονσερβοποιίας στις οικονομικές καταστάσεις «το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η εμφάνιση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης έχει δημιουργήσει σε διεθνές επίπεδο μία σημαντική πίεση στις τιμές που αρχικά αποτυπώθηκε με τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τις ανατιμήσεις πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, οδηγώντας σε σημαντικές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Τα παραπάνω αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης οδήγησαν τα περισσότερα κράτη σε παρεμβάσεις για την προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών σε συνθήκες που διαρκώς αλλάζουν, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται και νέες».

«Η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα τη δραστηριότητα της, καθώς η διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα για τον περιορισμό της έκτασης των οικονομικών συνεπειών των παραπάνω κινδύνων σε βαθμό που να μην υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της δραστηριότητάς της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», επισημαίνεται.

Ως προς τα ζητήματα που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα, η KYKNOS «καλύπτει τις ανάγκες της χρησιμοποιώντας έναν επαρκώς διαφοροποιημένο αριθμό προμηθευτών ώστε να περιορίσει την εμπορική της εξάρτηση. Η προμήθεια υλικών εξετάζεται κατά περίπτωση σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αναγκών της εταιρείας, ενώ για σημαντικά μεγέθη προμηθειών, οι κανόνες συνεργασίας καθορίζονται με συμβάσεις».

Μια ιστορία γεύσης και παράδοσης που ξεπερνά τον ένα αιώνα…

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε πριν από 108 χρόνια στο Ναύπλιο σε ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού.

Ήταν 1η Απριλίου του 1915 όταν συντάχθηκε το καταστατικό της «Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών» στο Ναύπλιο. Ιδρυτές και μέλη του πρώτου συμβουλίου ήταν οι Αθανάσιος Β. Παπαντωνίου έμπορος, Μιχαήλ Δ. Μανουσάκης διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, Ιωάννης Γ.Δάρμος έμπορος, Βασίλειος Αθαν. Παπαντωνίου έμπορος και Κωνσταντίνος Δ. Μανουσάκης, κτηματίας. Αρχικά η παραγωγή γίνεται σ’ ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας.

Το 1928 ιδρύεται το εργοστάσιο της εταιρείας στο Ναύπλιο, όπου εγκαθίστανται οι πρώτοι ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού. Τα χρόνια εκείνα η παραγωγή βασίζεται κυρίως στα ανθρώπινα χέρια. Το πρώτο εργοστάσιο στο Ναύπλιο έχει το δικό του κυτιοποιίο που κατασκευάζει τις κονσέρβες που γεμίζει η εταιρεία. Η Αργολίδα που εκείνα τα χρόνια λεγόταν και «λαχανόκηπος της Αθήνας» εφοδιάζει την KYKNOS με μεγάλες ποσότητες τομάτας και λαχανικών.

Το εργοστάσιο του Ναυπλίου ανανεώνεται με νέα κτήρια τη δεκαετία του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικλή. Το νέο βιομηχανικό κτήριο αποτελεί σύμβολο πρωτοπορίας για την εποχή.

Το 1960, η εταιρεία αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική» που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ το 1963 ιδρύει εργοστάσιο στο χωριό Σαβάλια του Νομού Ηλείας με σκοπό να αξιοποιήσει την πλούσια παραγωγή τομάτας του κάμπου της Ηλείας.

Το 1965, το πρώτο προϊόν κέτσαπ στην Ελλάδα από την KYKNOS είναι γεγονός, ενώ τη δεκαετία του ‘70, η εταιρεία αποκτά παγκόσμια εξαγωγική δραστηριότητα και παράλληλα αποτελεί διακεκριμένο προμηθευτή τοματοπολτού παγκοσμίως σε γνωστές εταιρείες τροφίμων.

Το 1990, η KYKNOS παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, τα οποία ονομάζει tomatino, ενώ την περίοδο 2002-2003 μεταφέρει όλη την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο του νομού Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης.

Το 2005 η εταιρεία λανσάρει το διάσημο πλέον κλασικό τοματοπολτό της σε χάρτινη τριγωνική συσκευασία μιας χρήσης, ενώ το διάστημα 2006-2007 ανακαινίζει το εργοστάσιό της στην Ηλεία, επεκτείνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί, ενώ το 2014 διαθέτει στην αγορά τη σάλτσα πίτσας KYKNOS.

Συμβαδίζοντας με τις επιταγές της σημερινής εποχής, σκοπός της KYKNOS είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της προσφέροντας φυσικά, φυτικά τρόφιμα με ηθικό και βιώσιμο τρόπο σε όλη τη διατροφική αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι το πιάτο του τελικού καταναλωτή...
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ