ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Δ. Λυμπεροπούλου: Αναγκαία η παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιέργιες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:28:00 π.μ. | |
Δ. Λυμπεροπούλου
Η παρέμβαση – πρόταση μας έρχεται με αφορμή το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι πρόσφατα και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις υδατοκαλλιέργειες.

Η Πελοπόννησος διαθέτει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα ποσοστό ενεργών ιχθυοκαλλιεργειών – στην Κορινθία, την Αργολίδα και την Αρκαδία.

Η Περιφερειακή Αρχή αναφέρθηκε και σωστά στην ανάγκη χωροθέτησης των περιοχών και την ουσιαστική στελέχωση των τμημάτων Αλιείας στις ΔΑΟΚ των Περιφερειών.

Εμείς κάνοντας ένα βήμα παραπάνω προτείνουμε να προχωρήσουμε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Πελοποννήσου σε μια προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσιών Ερευνών ή όποιο άλλο σχετικό ερευνητικό ίδρυμα, με αντικείμενο την παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κύριος στόχος της προγραμματικής σύμβασης να είναι η μελέτη της δομής του παράκτιου οικοσυστήματος για έναν πλήρη ετήσιο κύκλο δειγματοληψιών σε θαλάσσιες περιοχές με έντονη υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα με έμφαση σε φαινόμενα ευτροφισμού αλλά και εμφάνισης επιβλαβών ή/και τοξικών ειδών φυτοπλαγκτού, καθώς και η μελέτη των ρύπων (βαρέα μέταλλα, οργανικοί ρύποι) στο θαλασσινό νερό στο ίζημα και σε οργανισμούς και η επίδραση τους στο οικοσύστημα. Η συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων παραμέτρων της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την τεκμηρίωση των «κρίσιμων» περιβαλλοντικών προβλημάτων και διαχειριστικών πολιτικών, υπό το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και κυρίως της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα Ύδατα.

Η προγραμματική σύμβαση θα βοηθήσει προκειμένου να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα θα οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων και πολιτικών, όχι μόνο απέναντι στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και απέναντι στην ευθύνη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

(Το παρόν κείμενο αποτελεί και επερώτηση μας που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα: αναγκαία η παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου).

Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης
Πράσινη Πελοπόννησος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ