ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Σαρακοστιανά: Η ακρίβεια «χτυπά» το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:59:00 μ.μ. | | |
Σαρακοστιανά
Ιδιαίτερα προβληματισμένα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά για το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ακρίβεια. 

Ο καλός καιρός έφερε αφθονία και συγκράτηση τιμών στα ψαρικά, όμως η λαγάνα και άλλα είδη όπως ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα και τα κατεψυγμένα ψαρικά παρουσιάζουν αυξήσεις από 10 έως 20%.

Δυσφορία από τις αυξήσεις στις τιμές

Το καλάθι της ψαραγοράς που θα διαρκέσει για όλη τη σαρακοστή περιλαμβάνει γαρίδα κόκκινη, γαρίδα γάμπαρη μικρή, καλαμάρι μικρό, θράψαλο μικρό, σουπιά και τσιπούρα έως μισό κιλό.

«Φτιάξαμε το καλάθι της ιχθυαγοράς το οποίο εμπεριέχει 6 κωδικούς για τη σαρακοστή, οι οποίοι θα αλλάζουν εβδομαδιαίως, θα είναι ένα ευέλικτο καλάθι θα λέγαμε διότι πάντα παίζει και ο παράγοντας καιρός και ο παράγοντας πληθώρας των ψαριών και των θαλασσινών», δήλωσε στο Open ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ψαραγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος.

Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της κεντρικής ιχθυαγοράς να συγκρατήσουν τις τιμές, αρκετά είναι τα παράπονα από καταναλωτές που θα κάνουν το σαρακοστιανό τραπέζι με τα βασικά.

Την ίδια ώρα, η τιμή της λαγάνας κινείται κατά μέσο όρο στα 3,5 ευρώ, αυξημένη σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της εκτίναξης των πρώτων υλών αλλά και υψηλού ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τους αρτοποιούς η απλή λαγάνα θα κυμανθεί γύρω στα 3,40 και η σύνθετη γύρω στα 4,50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές από το market pass.

Αναλυτικά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

 
Κάρτα με τις τιμές των σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Φτιάξαμε μία κάρτα όπου έχουμε συνολικά συγκεντρώσει όλες τις τιμές των Σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες. Έτσι θα δείτε που σας συμφέρει να πάτε αλλά και θα παρακολουθούμε τις τιμές τους ανά εβδομάδα. Χθες σε ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν εξωπραγματικές τιμές που δεν ισχύουν».
Μόλις για 18 μέρες φτάνει ο μισθός

Με την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ να καλπάζει ασταμάτητη, το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για μόλις 18 ημέρες για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά τα οποία δέχονται ισχυρές πιέσεις στην προσπάθειά τους να «βγάλουν» το μήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι τιμές τροφίμων και βασικών ειδών φουσκώνουν καθημερινά. Ενδεικτικά, μανούρι ΠΟΠ στις 18 Φεβρουαρίου κόστιζε 10,20 ευρώ το κιλό και δύο μέρες αργότερα 11,5 ευρώ, ενώ ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας από 10,1 ευρώ στις 18 Φεβρουαρίου, σκαρφάλωσε στα 11,6 ευρώ στις 20 του μήνα.
«Οι καταναλωτές βλέπουν σε πολλές αλυσίδες τιμές τροφίμων και βασικών προϊόντων να αλλάζουν ακόμα καθημερινά, προς τα επάνω», δήλωσε ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ζήτηση για το market Pass εκτινάχθηκε, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί αν σβήσει τη φωτιά στο ράφι και με τη διεύρυνση του καλαθιού του νοικοκυριού, και την ενεργοποίηση του καλαθιού της Σαρακοστής, με προϊόντα όπως ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και τα όσπρια.

Καλάθι θα τρέξει πιλοτικά και στη βαρβάκειο για όλη την περίοδο της Σαρακοστής, στο οποίο μπαίνουν Γαρίδα κόκκινη και γάμπαρη, καλαμάρι, θράψαλο, σουπιά και τσιπούρα, ωστόσο εκτός καλαθιού μένουν οι λαγάνες καθώς τα αρτοποιία δεν συμμετέχουν στο καλάθι.

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, οι τσουχτερές τιμές στη λαγάνα φέτος αλλά και οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα τους οφείλεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα θαλασσινά

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN ο αντιπρόεδρος της Βαρβάκειου Ιχθυαγοράς ανέφερε πως «δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές ενώ πως έχουμε βάλει σε κάποιες τιμές πλαφόν, για να αποφύγουμε την αισχροκέρδεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει πρόθεση να γίνει ένα καλάθι για να σαρακοστιανά, μετά από πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και πιστεύουμε πως πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα έχουμε φτάσει σε μια απόφαση για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε και τον κόσμο».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «από πέρυσι δεν υπάρχουν αυξήσεις ενώ σε κάποια προϊόντα είμαστε πιο οικονομικά από πέρυσι»,

Συγκεκριμένα, τα πιο αγαπημένα θαλασσινά έχουν τις εξής τιμές:
-Οι γαρίδες θα κυμανθούν από 10 έως 16 ευρώ το κιλό, αναλόγως το είδος.
-Χταπόδια, αναλόγως το μέγεθος 10 με 17 ευρώ το κιλό.
-Τα καλαμάρια μέχρι 17 ευρώ το κιλό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ