ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Στη βουλή από το ΚΚΕ τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:56:00 μ.μ. | | |
αγρότης
Ακόμα μία χρονιά η συγκομιδή πορτοκαλιού γίνεται με μεγάλα προβλήματα για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς εσπεριδοειδών στην Αργολίδα. 

Διανύουμε το μήνα Φεβρουάριο και το μεγαλύτερο μέρος της ήδη μειωμένης παραγωγής πορτοκαλιών, λόγω του περσινού παγετού, βρίσκεται ακόμα πάνω στα δέντρα. Επιπλέον, η τιμή που δίνουν οι έμποροι για το πορτοκάλι δεν επιτρέπει να αποκομίσουν ένα εισόδημα επιβίωσης και δεν φτάνει ούτε για τα έξοδα καλλιέργειας, οδηγώντας τους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού σε αδιέξοδο.

Πιο συγκεκριμένα, με 18 – 21 λεπτά/ κιλό (μεικτή τιμή) στην πώληση του πορτοκαλιού ο τζίρος ενός αγροτεμαχίου ανά στρέμμα είναι στην καλύτερη περίπτωση 350 - 400 ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση του συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών Αργολίδας που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, για την καλλιέργεια πορτοκαλιού το μέσο κόστος καλλιέργειας υπολογίζεται ότι ξεκινά από 600 ευρώ / στρέμμα, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τα 750 ευρώ /στρέμμα. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό μέσο κόστος που αφορά την παραγωγή και συγκομιδή, ενώ δεν έχουν συνυπολογιστεί, όπως η έκθεση αναφέρει, άλλα κόστη που αφορούν σε αποσβέσεις, έκτακτες δαπάνες, επισκευές, συντηρήσεις, πάγια, φόροι, ασφάλιση.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση της παραγωγής, στην εγκατάλειψη των χωραφιών και στην οικονομική καταστροφή του αγροτικού κόσμου της Αργολίδας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Την αναπλήρωση του εισοδήματος των πορτοκαλοπαραγωγών.

- Τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στην λαϊκή κατανάλωση.

- Την ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παπαναστάσης Νίκος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ