ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:56:00 μ.μ. | |
Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νικητής του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, απέναντι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Πήρα αρκετά μηνύματα από τ/κ συμπατριώτες μας. Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω την πεποίθησή μου ότι η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί λύση. Η επανένωση της πατρίδας μας αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα. Η πρώτη μου επίσκεψη θα είναι στην Αθήνα».

Αναφερόμενος στα μέλη του επιτελείου του τόνισε πως ήταν «από την αρχή οι πρωταγωνιστές».

«Από αύριο ξεκινώ τις συναντήσεις σε σχέση με τον καθορισμό του υπουργικού συμβουλίου. Θα ζητήσω να δω τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσω για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου και να ανταλλάξω απόψεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν επικοινώνησε με τον τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει επικοινωνίες με τ/κ συμπατριώτες μας. Το ξεκάθαρο μήνυμα είναι να εργαστούμε μαζί τους για να σπάσει το αδιέξοδο. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού».

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν πριν από λίγη ώρα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Χριστοδουλίδη ανέφερε: «Το ΔΗΚΟ θέλει να σε ευχαριστήσει γιατί δικαίωσες την απόφασή μας. Μας έκανες περήφανους, στην υποψηφιότητα σου είδαμε ένα άτομο που θέλει να φέρει ένα νέο ύφος στην πολιτική. Οι προκλήσεις που μας φέρνει η επόμενη μέρα είναι σημαντικές, δύσκολες και πρέπει να μας βρει ενωμένους. Θέλουμε να σε διαβεβαιώσουμε ότι το ΔΗΚΟ έδωσε την ψυχή του για να σε εκλέξει σήμερα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δώσουμε τη ψυχή μας για να στηρίξουμε την κυβέρνησή σου. Η λαϊκή στήριξη που έχεις λάβει σήμερα να σε οδηγήσει στο να φέρεις καλύτερες μέρες στον τόπο μας».

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Να σας ευχαριστήσω για την ουσιαστική στήριξη. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και θα ήθελα απόψε να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω το παν για να είστε περήφανοι για την επιλογή που κάνατε. Για εμάς η πραγματική προσπάθεια ξεκινά την 1η Μαρτίου και είμαι σίγουρος ότι θα έχω τη στήριξη του ΔΗΚΟ. Μέσα από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας».

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήδη άρχισε να δέχεται συγχαρητήρια τηλεφωνήματα για τη νίκη του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το βιογραφικό του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία για πάνω από είκοσι χρόνια. Ως διπλωμάτης, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως υπουργός Εξωτερικών, πόστα από τα οποία αποκόμισε γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες.

Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ