ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Έρχεται η εαρινή ισημερία και ξεκινά επίσημα η άνοιξη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:19:00 π.μ. | |
Ήλιος
Η εαρινή ισημερία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης. 

Γενικά σαν χειμωνιάτικους μήνες θεωρούμε το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά το Μάρτιο, κάνει συνήθως αρκετό κρύο για «ανοιξιάτικο» μήνα…

Αυτό συμβαίνει επειδή πολύ απλά ο Μάρτιος είναι κατά βάση χειμωνιάτικος μήνας καθώς η άνοιξη μπαίνει κάθε χρόνο επίσημα την 21η Μαρτίου πάνω-κάτω, και όχι την 1η Μαρτίου όπως νομίζουν πολλοί.

Δηλαδή η πραγματική άνοιξη αργεί λιγάκι σε σχέση με την ημερολογιακή. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο πότε είναι πραγματικά η εαρινή ισημερία.

Η ημερομηνία αυτή βέβαια, δεν επιλέχθηκε έτσι αυθαίρετα. Κάθε χρόνο εκεί γύρω στις 21 Μαρτίου παρατηρείται το φαινόμενο της ισημερίας και συγκεκριμένα η εαρινή ισημερία.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως στις 21 Μαρτίου, αν και κάποιες χρονιές μπορεί να εμφανιστεί με μια μικρή απόκλιση μιας ημέρας.

Τι είναι η εαρινή ισημερία

Εκείνη την ημέρα η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό όταν είναι στο ζενίθ του. Στη περίπτωση αυτή η απόκλιση που έχει ο άξονας της γης από τον ήλιο μηδενίζεται.

Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν στο βόρειο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη εύκρατη ζώνη αυτού, δεδομένου ότι στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.

Δηλαδή η δική μας εαρινή ισημερία είναι φθινοπωρινή ισημερία για το νότιο ημισφαίριο.

Επίσης, στο Βόρειο Πόλο, στο Νότιο Πόλο, όπως και στην τροπική ζώνη της γης, τίποτα από αυτά δεν ισχύει καθώς εκεί, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν εποχές.

Πότε πέφτει η εαρινή ισημερία το 2023

Ειδικά για το 2023, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη που βρίσκεται και η χώρα μας, η εαρινή ισημερία πέφτει στις 20 Μαρτίου και ώρα 23:24.

Από αυτή την ημερομηνία και έπειτα, η μέρα αρχίζει να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια σε σχέση με τη νύχτα. Πρακτικά ο χειμώνας τελειώνει και αρχίζει η άνοιξη καθώς ο καιρός ζεσταίνει μέρα με τη μέρα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ