ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Γκόγκες: Τα αποκριάτικα «νιόκι» της Αργολίδας (συνταγή)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:33:00 π.μ. | |
Γκόγκες
Οι γκόγκες ή σπανιώτερα γκόγκιζες είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της Αργολίδας. 

Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και αλάτι, και έχουν σχήμα κοντινό σε κυλινδρικό - παραλληλόγραμμο μήκους 3-4 εκατοστών που ανάλογα με την παρασκευή, μπορεί να έχει αρχίσει να διπλώνεται. 

Το σχήμα αυτό προκύπτει γιατί κατά την παρασκευή τους, δημιουργούνται κυλινδρικά τμήματα, πάχους παρόμοιου με το μικρό δάκτυλο, τα οποία κόβονται σε μήκος 3-4 εκατοστών και στη συνέχεια πιέζονται σύροντας το δάκτυλο στη μια τους πλευρά για να αρχίσει να διπλώνεται, μοιάζοντας σαν κοχύλι. 

Μετά το βράσιμο και στράγγισμα, περιχύνονται με καυτό λάδι (ή βούτυρο) και τριμμένη μυζήθρα. 

Οι γκόγκες συνήθως σερβίρονται ως πλήρες πιάτο και όχι ως συνοδευτικό άλλου φαγητού. Οι γκόγκες είναι φαγητό που παραδοσιακά φτιαχνόταν χειροποίητα τις Απόκριες. 

Σήμερα είναι διαθέσιμο και από βιοτεχνίες παραγωγής τοπικών ζυμαρικών και σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής της Αργολίδας αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ μπορείτε να τις γευθείτε και σε εστιατόρια με τοπικά πελοποννησιακά πιάτα. 

Υλικά για 2-4 άτομα

-1 κιλό αλεύρι σταρένιο
-φρέσκια μαγιά
-λίγο αλάτι
-νερό όσο πάρει (χλιαρό)

Για την γαρνιτούρα

-λίγο λάδι
-καλή μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο

Εκτέλεση

Ζυμώστε όλα τα υλικά ώστε να γίνει μια μπάλα ζύμης που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνετε μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Κόψτε την ζύμη σε μεσαία τετράγωνα και πλάστε μακριά κορδόνια ζύμης για να φτιάξετε τα μακαρόνια.

Κόψτε τα σε κομματάκια 1,5 εκ και πασπαλίστε τα με μπόλικο αλεύρι να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Κουφώστε με τα δύο δάχτυλα ένα-ένα τα κομματάκια ώστε να κάνουν λεπτό τοίχωμα και να είναι ομοιόμορφο σε όλο το πλάτος τους.

Βάλτε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη στα ¾. Κοσκινίστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα να βράσουν όλα μαζί περίπου 25 λεπτά ανακατεύοντας που και που με την τρυπητή κουτάλα γιατί φουσκώνει το νερό.

Προσοχή, σε όλη την διάρκεια του βρασμού τα μακαρόνια πρέπει να καλύπτονται με νερό. Όταν τα μακαρόνια καθίσουν στην κατσαρόλα είναι έτοιμα.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίστε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι. Βγάλτε με την τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε πιατέλα ή σε πιάτα σε στρώσεις με μυζήθρα ανάμεσα.

Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι. Όταν ζεσταθεί αρκετά, περιχύνετε τα μακαρόνια μ’ αυτό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ