ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Το 1ο Λύκειο Ναυπλίου στη Μεγάλη Ελλάδα: Ταξίδι γνωριμίας στο αδελφοποιημένο σχολείο της Μεσίνας (Σικελία)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:29:00 μ.μ. | |
Μαθητές στις Ιταλία
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αδελφοποίησης σχολείων της Ε.Ε., το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου, υλοποιώντας το πρόγραμμα «Παραδόσεις και έθιμα Ελλάδας και Ιταλίας», έχει πραγματοποιήσει αδελφοποίηση με το Λύκειο “Caminiti Trimarchi” SANTA TERESA DI RIVA της Μεσίνα (Αρχαία Μεσσήνη) της Σικελίας.
Ως μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-10 Μαρτίου 2023 η πρώτη 4ήμερη επίσκεψη ομάδας 31 μαθητών/τριών και τριών εκπαιδευτικών του σχολείου στη Μεσίνα.
Η άψογη όσο και συγκινητική εκδήλωση υποδοχής από Διεύθυνση, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες του σικελικού σχολείου άρχισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και αυτού της Ιταλίας μέσα σε κλίμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την πολιτισμική προσφορά των αρχαίων Ελλήνων αποικιστών του Β΄Αποικισμού στη «Μεγάλη Ελλάδα» (Κάτω Ιταλία και Σικελία). Ακολούθησε η παρουσίαση ενημερωτικού υλικού για το Ναύπλιο και τη Μεσίνα από τους/τις μαθητές/τριες των δύο σχολείων και τοπικοί χοροί.
Σε επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-ξενάγηση στο σχολείο υποδοχής, στη διάρκεια της οποίας μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του και να παρακολουθήσουν μαθήματα ακόμη και αρχαίων Ελληνικών, ενώ αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών των δύο σχολείων.
Το πρόγραμμα περιέλαβε επίσης επισκέψεις με ξενάγηση σε εμβληματικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής:

• Albero Bello (Μεσαιωνικός οικισμός με κωνοειδείς στέγες, καταλύματα εργατών γης του 14ου αιώνα)

• Τaormina (Aρχαίο Ταυρομένιο) με το ελληνικό θέατρο (Teatro Greco) και θέα την αρχαία Νάξο

• Κatania (Αρχαία Κατάνη) με το ελληνορωμαϊκό θέατρο, το φρούριο και θέα την εντυπωσιακή Αίτνα

• Syracusa ( Aρχαίες Συρακούσες) με τις λιθοτομίες, το θέατρο και την πανέμορφη νήσο Ορτυγία

• Μatera (η «Ιερουσαλήμ» της Ιταλίας, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς)
Tη μακρόχρονη διαδικασία αδελφοποίησης και το πρόγραμμα επισκέψεων επιμελήθηκε η καθηγήτρια Αγγλικών Σοφοκλέους Σοφία, την οποία πλαισίωσαν στο εγχείρημα ως συνοδοί οι φιλόλογοι Πετροπούλου Εύη και Φλέσσας Χρήστος.
Η αρχή έγινε με εξαιρετική επιτυχία, σε θερμό κλίμα, και τον προσεχή Σεπτέμβρη το 1ο ΓΕΛ περιμένει με χαρά να υποδεχτεί στο Ναύπλιο μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς του σχολείου της Μεσίνα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ