ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Τι απαντούν υπουργείο και υπηρεσίες στην ερώτηση Βελόπουλου για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:19:00 μ.μ. | | |
Πρόεδρος Ελληνικής Λύσης
Σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου του Κόμματος Ελληνική Λύση και Βουλευτή Λάρισας, προς τoν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον κ. Υπουργό Εσωτερικών για τα «Αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Αργολίδας» απάντησε ο Υφυπουργός Γεώργιος Αμυράς με έγγραφο της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος & Ιονίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και της Δ/νσης Δασών Αργολίδας.


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Συμφώνως δημοσιευμένης έρευνας και συμπερασμάτων αυτής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κλιματική αλλαγή, οι ολοένα και πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις, η αποκοπή των ρεμάτων, οι πυρκαγιές και η έντονη αστικοποίηση αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες, οι οποίοι επιταχύνουν πλημμυρικά φαινόμενα και επαυξάνουν τις συνέπειες των καταστροφών που επιφέρονται εξ αυτών σε δεκάδες περιοχές της χώρας μας. Συνεπώς, δεδομένο θεωρείται η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρών το προσεχές χρονικό διάστημα. Βάσει διαβάθμισης επί δεδομένων τοπικών γεωφυσικών κριτηρίων, θεωρούνται ως δυνητικώς «κόκκινες» και ευάλωτες περιοχές αυτές, οι οποίες ως επί το πλείστον βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους, ποτάμια και με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Ενδεικτικά, σε αυτές εντάσσονται ο Έβρος, η Χαλκιδική, η Καρδίτσα, η Κεφαλληνία, το Άργος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε ποια είναι τα εκτελεσθέντα και ολοκληρωθέντα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Αργολίδος κατά την τελευταία τριετία;

2. Ποια είναι τα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Αργολίδος;

3. Ποιες είναι οι αναληφθείσες δράσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από συστάσεώς του, για την Περιφέρεια Αργολίδος, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε αυτήν;

Ο ερωτών Βουλευτής 
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

«Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1320/09.12.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε το υπ' αριθμ. πρωτ. 142380/22-03-2023 έγγραφο της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος & Ιονίου/ΥΠΕΝ και το υπ' αριθμ. πρωτ. 179231/19-12-2022 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.

Ο Υφυπουργός
Γεώργιος Αμυράς


Θέμα: Κοινοβουλευτική Ερώτηση.

Σχετ : α) Το από 12-12-2022 ηλεκτρονικό μήνυμα του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με την Ερώτηση υπ' αριθμ. 1320/9-12-2022 με θέμα: «Αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Αργολίδος».

β)Το υπ' αριθμ. 440700/16-12-2022 έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου/Γραφείο Εκτελεστικού Γραμματέα μετά των συνημμένων.

Σε απάντηση του ανωτέρω α) σχετικού, σας διαβιβάζουμε το β) σχετικό.

Ο Ασκών καθήκοντα Συντονιστή
της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι.
Διονύσιος Παναγιωτόπουλος

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΠΩΝΟΣ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΙΗ ΠΕΛ/ΕΟΥ
ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ
Τρίπολη 16-12-2022

ΘΕΜΑ Απάντηση σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση του βουλευτή κ. Βελόπουλου Κυριάκου με θέμα


Απαντώντας στο με αριθ. 177753/13-12-2022 έγγραφό σας, σας αποστέλλουμε το με αριθμ. 439181/15-12-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Αργολίδας και σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΠΡΟΣ: ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ

Κοιν/ση: Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας

Θέμα: 1320 Ερώτηση Βουλής (3867/12-12-2022)

Σε απάντηση της 1320 ερώτησης βουλής σας ενημερώνουμε πως:

• Την τελευταία τριετία έχουν υλοποιηθεί τα ακόλουθα έργα:

• ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ «ΖΟΡΜΠΑΣ», ΥΠΟΕΡΓΟ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ πρ/σμού: 500.000,00 €

. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ,ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,Π/Υ: 7.440,00 ΕΥΡΏ

• ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΙΝΑΧΟΥ & ΞΕΡΡΙΑ», Πρ/σμού: 270.000,00 €

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΦΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, πρ/σμου: 23.560,00 ευρώ

. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΡΕΜΑΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 22.320,000

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΞΗΡΙΑ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 30.000,000

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΙΝΑΧΟΥ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 25.000,000

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΤΗ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 25.000,000

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΥΡΙΜΗ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 25.000,000

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΡΑΜΑΝΤΑΝΙΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΑΣ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 25.000,000

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 20.000,000

• ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ - ΕΡΜΙΟΝΗΣ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 25.000,000

• ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (2017-2019),ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ, Π/Υ: 20.088,00 ΕΥΡΏ

Σε εξέλιξη είναι τα κάτωθι έργα:

. ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ - ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΠΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ», π/υ: 300.000,000

• ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ - ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΡΕΜΑΤΩΝ, ΠΡ/ΣΜΟΥ: 570.000,000

Η ΠΡ/ΝΗ Δ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΘΕΜΑ: «Αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Αργολίδος»


ΣΧΕΤ.: 
1. H αριθ. πρωτ. 1320/09-12-2022 ερώτηση της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού ελέγχου.
2. Το αριθ. πρωτ. 132938/17-03-2023 έγγραφό σας.

Σε απάντηση του ανωτέρω (2) σχετικού εγγράφου σας που αφορά ερώτηση που κατατέθηκε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με τα «αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Αργολίδας» σας γνωρίζουμε για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας ότι:

Για το πρώτο θέμα, μετά από κάθε καταστροφική πυρκαγιά γίνεται άμεση αξιολόγηση της αναγκαιότητας κατασκευής αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, κλαδοδέματα, ξυλοφράγματα κ.α.) στα καμένα δασικά οικοσυστήματα. Στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίθηκε άμεσα αναγκαίο και αφορούσε στα καμένα Δάση Χαλεπίου Πεύκης, θεωρήθηκαν άμεσα μελέτες και έγινε εκτέλεση των απαιτούμενων έργων και εργασιών για την συγκράτηση των εδαφών, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάστηση στις καμένες δασικές περιοχές και να αποτραπεί παράλληλα η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά την χειμερινή περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρήθηκε ειδική μελέτη άμεσων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε επιφάνεια 750 στρεμμάτων στην «Κορακιά» Δήμου Ερμιονίδας, τα οποία αποτελούσαν Δάσος Χαλεπίου Πεύκης που καταστράφηκε από πυρκαγιά . Για την ίδια έκταση συντάχθηκε πίνακας έκτακτης κάρπωσης λήμματος για την αξιοποίηση και την απομάκρυνση των καμένων.

Ομοίως θεωρήθηκε από την υπηρεσία μας μελέτη άμεσων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας καμένων εκτάσεων εμβαδού 120 περίπου στρεμμάτων στην θέση «Άγιος Παντελεήμονας» Δήμου Ερμιονίδας τα οποία αποτελούσαν Δάσος Χαλεπίου Πεύκης που καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Τα ως άνω έργα έχουν υλοποιηθεί πλήρως και ήδη διαπιστώνεται η αποτελεσματικότητά τους με την συγκράτηση των εδαφών και την ικανοποιητική αναδάσωση τους με φυσική ανναγέννηση.

Πέραν αυτών γίνεται επισταμένη αστυνόμευση των υδατορεμάτων για τον εντοπισμό καταλήψεων, επιχώσεων (μπαζώματα), ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, απόρριψη στερεών αποβλήτων (σκουπίδια) και γενικώς όλων των παράνομων ενεργειών που γίνονται στις κοίτες τους. Σε ετήσια βάση γίνεται έλεγχος της κατάστασης που βρίσκεται η φυσική κοίτη των υδατορεμάτων προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα η Περιφέρεια.

Μετά από κάθε πυρκαγιά προβήκαμε άμεσα στην αποτύπωση της καμένης περιοχής σε τοπογραφικό διάγραμμα βάσει συντεταγμένων στο σύστημα ΕΓΣΑ 1987 και ακολούθησε πρόταση για την άμεση έκδοση αρμοδίως απόφασης κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 38 και 41 του ν. 998/1979 ως ισχύει.

Στο πλαίσιο αυτό την τελευταία τριετία έχουν εκδοθεί τριάντα αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων την τελευταία τριετία εντάσσοντας σε καθεστώς απολύτου προστασίας 6.500 στρέμματα. Για το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων αυτών έχουν εκδοθεί πέντε δασικές ρυθμιστικές διατάξεις στις οποίες εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση της βοσκής και της θήρας.

Επιπλέον αυξήθηκαν και εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι και οι επιτηρήσεις των καμένων εκτάσεων με εμφανή την παρουσία των δασικών οργάνων μας στις πληγείσες περιοχές.

Παρευρεθήκαμε ενεργά σε όλα τα Περιφερειακά και τοπικά συμβούλια καταθέτοντας τις προτάσεις μας προάγοντας την αγαστή συνεργασία με όλες τις άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας και τους συναρμόδιους φορείς.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας γνωρίζουμε ότι από την υπηρεσία μας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο έργο πλην όμως, για την περιοχή του Άργους, βρίσκονται στο τελικό στάδιο δυο μελέτες αναδασώσεων για την προστασία των εκτάσεων και την επαναδημιουργία της βλάστησης με τεχνητή αναγέννηση σε επιφάνεια 3.000 στρεμμάτων περίπου.

Σε κάθε περίπτωση καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια στην μεγιστοποίηση της συμβολής μας στην πρόληψη των καταστροφικών συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και την αντιμετώπιση τους, αξιοποιώντας πλήρως τους περιορισμένους πόρους της υπηρεσίας και το ήδη επιφορτισμένο ελλιπές ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό.

Το τρίτο θέμα που θίγεται στην ερώτηση δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας μας.

Ο Προϊστάμενος
της Δ/νσης Δασών Αργολίδας
Ευάγγελος Βαρδάκας
Δασολόγος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ