ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Ο Δήμος Ναυπλιέων τίμησε τον «πρεσβευτή» της ιστορίας του Ναυπλίου Μιχαήλ Λαμπρυνίδη (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:29:00 μ.μ. | | |
αποκαλυπτήρια προτομής
Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» διοργάνωσαν διημερίδα στο Ναύπλιο το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 με αφορμή την έκδοση της Β’ Γραφής της «Ναυπλίας» του μεγάλου συγγραφέα Μιχαήλ Λαμπρυνίδη.
Η πρώτη έκδοση της «ΝΑΥΠΛΙΑΣ» είχε πραγματοποιηθεί το έτος 1898 από τον ίδιο τον συγγραφέα και, έως σήμερα, έχουν υπάρξει τέσσερις επανεκδόσεις της, με τελευταία επανέκδοση το έτος 2001.
Ο Μιχαήλ Λαμπρυνίδης από το έτος της πρώτης έκδοσης 1898 έως και το 1915 (έτος θανάτου του) είχε αναθεωρήσει, προσθέσει, συμπληρώσει και εμπλουτίσει με νέα στοιχεία την Α΄γραφή της «ΝΑΥΠΛΙΑΣ», δημιουργώντας έτσι, την «Β΄γραφή» της.
Τα χειρόγραφα κείμενα του Μιχαήλ Λαμπρυνίδη εκχώρησε με επιστολή της η μοναδική κληρονόμος και θυγατέρα του, Χαρίκλεια Χαρτουλάρη, στον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» το έτος 1949.
Ως Δήμος Ναυπλιέων, αισθανόμαστε ιδιαίτεροι υπερήφανοι που προχωρήσαμε στην επανέκδοση αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη μας, της μοναδικής ιστορικής μελέτης που παρουσιάζει την διαδρομή και τον ρόλο του Ναυπλίου «από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ΄ ημάς».
Την αξιοποίηση των χειρόγραφων ανέλαβε ο ειδικός ερευνητής και καθηγητής Κωνσταντίνος Κακαρίκος, ο οποίος μετέγραψε, σχολίασε και παρέδωσε το τελικό προς έκδοση κείμενο της Β’ Γραφής της «ΝΑΥΠΛΙΑΣ». Του αξίζουν συγχαρητήρια και όλοι οι πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων τον ευχαριστούμε πολύ.
Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων στις διήμερες εκδηλώσεις είναι ότι πρόκειται για ένα έργο τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς ένας ιστορικός θησαυρός που περιγράφει τη μετεξέλιξη του Ναυπλίου μέσα στους αιώνες. Ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, με την επιστημονική ματιά του σήμερα, μια σημαντική παρακαταθήκη ώστε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης του Ναυπλίου να γίνουν ευρέως γνωστές και στις νεότερες γενιές.
Στο Δήμο Ναυπλιέων είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία, τον πολιτισμό και με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας προς όφελος των δημοτών μας και της τοπικής κοινωνίας.
Ξεχωριστή στιγμή των εκδηλώσεων αποτέλεσε η σεμνή τελετή αποκάλυψης από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο της προτομής του Μιχαήλ Λαμπρυνίδη η οποία φιλοτεχνήθηκε από τους κ.κ Θεοτόκη και Μαυρόγιαννη.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων της προτομής δήλωσε: «Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με όλους τους Ναυπλιείς αποδίδουμε σήμερα μια οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που πρώτος έκανε γνωστό και ξακουστό το Ναύπλιο ανά τον κόσμο. Αν κάποιος θα μπορούσε να οριστεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας αυτός θα ήταν ο Μιχάλης Λαμπρυνίδης. Λένε ότι οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ιστορική μνήμη για τον Μιχαήλ Λαμπρυνίδη μπορούμε να πούμε ότι ζει και μέσα από το σπουδαίο έργο του.
Ως δημοτική αρχή σε αγαστή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παλαμήδης» αυτό το έργο και αυτή την παρακαταθήκη που άφησε θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο. Θα έλεγα ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική για την πόλη μας , γιατί συμβαίνουν δύο παράλληλα και εξίσου σημαντικά γεγονότα. Από την μια έχουμε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του σπουδαίου αυτού ανθρώπου και ευχαριστούμε τους δημιουργούς του για την προτομή που φιλοτέχνησαν και από τη άλλη είχαμε χθες την παρουσίαση της Β’ Γραφής της «ΝΑΥΠΛΙΑΣ» ενός έργου με μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα.
Αποτελεί γεγονός τεράστιο όχι μόνο για το Ναύπλιο αλλά και για όλη την πατρίδα μας. Ένα ιστορικό κείμενο με εγνωσμένη αξία που αποτυπώνει τη διαδρομή της πόλης μας και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε μέσα στους αιώνες. Ευχαριστώ όλους όσους συνετέλεσαν στις διήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη αλλά και στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα Μιχαήλ Λαμπρυνίδη».

Δελτίο τύπου 
Δήμος Ναυπλιέων
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ