ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Βουλιάζουν οι τράπεζες στην Ευρώπη υπό την απειλή κατάρρευσης της Silicon Valley Bank - Ανησυχίες για κρίση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:55:00 μ.μ. | |
SVB
Τριγμούς σε τράπεζες και χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προκαλεί η επαπειλούμενη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), μιας αμερικανικής τράπεζας με ιστορία 40 ετών, η οποία χρηματοδοτεί κυρίως startups. 

Αναλυτές και traders ανησυχούν ότι ενδεχομένως η SVB να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές και στην Ευρώπη –όπως και στο χρηματιστήριο της Αθήνας- να δέχονται έντονες πιέσεις σήμερα.

Η SVB βούλιαξε κατά 60% χθες στη Wall Street, καθώς στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προσπάθειας να αντλήσει κεφάλαια, προχωρά σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της, πουλώντας θέσεις συνολικής αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων. Επίσης, άντλησε 500 εκατ. δολάρια από την εταιρεία venture capital General Atlantic.

Εν μέσω μαζικών εκροών καταθέσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της SVB ζήτησε από τους πελάτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Όμως στον επενδυτικό κόσμο, «ο κόσμος ρωτά ποιος είναι ο επόμενος», όπως εξηγεί στο Bloomberg ο Jens Nordvig, ιδρυτής των εταιρειών ανάλυσης Exante Data και Market Reader. Οι ανησυχίες, ασφαλώς, εστιάζουν στις επιπτώσεις που έχουν για τις τράπεζες οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

«Η SVB είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Δεν ανησυχώ για τους μεγάλους παίκτες, αλλά πολλοί από τους μικρούς θα δεχθούν ισχυρές κλοτσιές. Πολλοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια», δήλωσε στο Bloomberg ο Christopher Whalen, πρόεδρος της συμβουλευτικής Whalen Global Advisors.

Ο Russ Mould, της βρετανικής επενδυτικής πλατφόρμας AJ Bell εξηγεί γιατί τα προβλήματα της SVB τρομάζουν τόσο πολύ όλο τον τραπεζικό τομέα. Όπως λέει στο CNBC, τέτοια γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συχνά μαρτυρούν τρωτά σημεία στο ευρύτερο σύστημα. Το γεγονός ότι η SVB ξεπουλά όσο-όσο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της στην προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

«Πολλές τράπεζες έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τα αυξανόμενα επιτόκια τα καθιστούν λιγότερο πολύτιμα. Η κατάσταση της SVB υπενθυμίζει ότι πολλές τράπεζες έχουν μεγάλες λογιστικές ζημιές από τις θέσεις τους σε ομόλογα», εξηγεί ο Mould.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx Banks index οδεύει σήμερα προς τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο, με την Deutsche Bank να χάνει πάνω από 8% και τις Societe Generale, HSBC, ING και Commerzbank να σημειώνουν απώλειες πάνω από 5%.

Στο ΧΑ, η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 4,09%, η Εθνική κατά 3,81%, η Alpha κατά 3,44% και η Eurobank σημειώνει απώλειες 2,66%.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ χάνει 1,99% στις 1.061 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 30,6 εκατ. ευρώ.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 χάνει 1,38%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,44%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 1,83% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,33%.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ