ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Όμορφες εμπειρίες στην Θεσσαλονίκη για τους μαθητές του Νέου Σχολείου από την Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:43:00 π.μ. | | |
Σπουδαστές
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος: «ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΤΕΧΝΟΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ» οι μαθητές της Α και Β Λυκείου του Νέου Σχολείου πραγματοποίησαν εκδρομή στην πόλη της Θεσσαλονίκης το διάστημα 30/3-2/4. 
Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, ένα πολιτιστικό, επιμορφωτικό, κοινωφελές Ίδρυμα που βοηθά στην προσέγγιση των θετικών επιστημών αλλά και στην ενημέρωση για τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, οι μαθητές παρακολούθησαν και συμμετείχαν διαδραστικά :στο ψηφιακό Πλανητάριο, στον Κινηματογράφο Ευρείας Οθόνης (Κοσμοθέατρο) και στον Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας.
Επίσης, το εκπαιδευτικό ταξίδι περιείχε ξεναγήσεις στα κυριότερα ιστορικά μνημεία της Νύμφης του Θερμαϊκού όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Καμάρα ( Αψίδα του Γαλέριου ) , τα βυζαντινά τείχη, τον πολιούχο της πόλης Άγιο Δημήτριο με την κρύπτη του. Στα Κάστρα εκτός από την καταπληκτική θέα που απολαύσαμε, ταξιδεύσαμε στην παλιά Θεσσαλονίκη, καθώς είναι γεμάτη παλιά αρχοντικά με ωραία χρώματα.
Στον ιστορικό χώρο της Βεργίνας, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τους αξιολογότερους Μακεδονικούς τάφους, ένας εκ των οποίων είναι και του Φιλίππου Β', τους οποίους έφερε στο φως η σκαπάνη του αρχαιολόγου Μ. Ανδρόνικου το 1977. Στο χώρο αυτό για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε ( ολοκληρώθηκε το 1993 ) υπόγειο κτίριο που εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία, διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, πράγμα απαραίτητο για τη σωτηρία των τοιχογραφιών. Το κτίσμα αυτό εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου. Την ίδια ημέρα απολαύσαμε τους διάσημους καταρράκτες της Έδεσσας, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Οι καταρράκτες αυτοί έχουν το προνόμιο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια με τα ορμητικά νερά να πέφτουν από ύψος 70 περίπου μέτρων. Αποτελούν φυσικό φαινόμενο και δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα.
Φυσικά από το πρόγραμμά μας δε θα μπορούσε να λείπει το θέατρο. Παρακολουθήσαμε και εντυπωσιαστήκαμε από τη διάσημη μουσική κωμωδία «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου από το ΚΘΒΕ. Πρόκειται για μια επετειακή παράσταση σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.
Τέλος ,δεν έλειψαν οι βόλτες στην αγαπημένη σε όλους μας Νέα Παραλία, στις στοές Μοδιάνο και Καπάνι (σκεπαστές αγορές)ιδανική ευκαιρία για να βιώσει κανείς τη Θεσσαλονίκη των περασμένων δεκαετιών.

Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία τους καθόλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού αλλά και για την ολοκλήρωση του προγράμματος με υπεύθυνο τον κ. Τρύφωνα Κυριακόπουλο καθώς και τους συνοδούς καθηγητές για την αμέριστη βοήθειά τους κ. Ξ. Κορκοφίγκα, κ. Αν. Τζαβάρα και κ. Τζ. Κατερίνη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ