ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Έρχεται νέο πακέτο «κρυφών» αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:40:00 μ.μ. | |
Μετρητής ηλεκτρικής κατανάλωσης
Ενα νέο πακέτο «κρυφών» αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, το τρίτο κατά σειράν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Mαΐου. 

Πρόκειται για τις αποκαλούμενες ρυθμιστικές χρεώσεις, που είναι κοινές για όλους τους παρόχους και σε αντίθεση με την τιμή της κιλοβατώρας, που συμβαίνει και να υποχωρεί όταν η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθεί πτωτική πορεία, όπως τους τελευταίους μήνες, οι υψηλές ρυθμιστικές χρεώσεις έρχονται για να μείνουν…

Οι νέες «κρυφές» αυξήσεις έρχονται μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των τελών δικτύου που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους και καταλήγουν στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ για να καλύψουν τις επενδύσεις στο δίκτυο και το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του allazorevma.gr, οι αναπροσαρμογές αυτές θα επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό (με τριφασική παροχή ισχύος 25 KVA και κατανάλωση 3.750 kWh ετησίως) κατά 7,5%, καθώς από τα 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα, από την 1η Μαΐου και έως τα τέλη του 2023 θα χρεώνεται με 174 ευρώ ετησίως.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της αναθεώρησης από τη ΡΑΕ του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Πρόσθετος παράγοντας που οδήγησε σε αυξημένα τέλη δικτύου είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές. Τα τιμολόγια χρήσης δικτύου υπολογίζονται με βάση το απαιτούμενο έσοδο και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που το απαιτούμενο έσοδο παρέμενε σταθερό, από μόνος του ο παράγοντας μείωσης της ζήτησης θα οδηγούσε σε αυξήσεις, πόσο μάλλον που το ετήσιο έσοδο είναι αυξημένο κατά 237 εκατ. ευρώ.

Το αυξημένο αυτό έσοδο για το σύνολο του έτους θα ανακτηθεί από το δεύτερο τετράμηνο και μετά, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν αναδρομικά και τις αναπροσαρμογές στις χρεώσεις δικτύου που αντιστοιχούν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Ενας τρίτος παράγοντας που οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στα τέλη δικτύου είναι η νέα μεθοδολογία που έθεσε σε εφαρμογή η ΡΑΕ για τον υπολογισμό των χρεώσεων. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ύψος των χρεώσεων αντιστοιχούσε σε ποσοστό 80% στην ενέργεια (δηλαδή τις καταναλώσεις) και 20% στην ισχύ (μονοφασική – τριφασική).

Με την απόφαση της ΡΑΕ που τίθεται σε ισχύ από την Πρωτομαγιά, η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/kWh από 0,0213 ευρώ/kWh.

Σημαντική επιβάρυνση φέρνει η απόφαση της ΡΑΕ και για τις επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς τα τέλη δικτύου υπερτριπλασιάζονται. Σύμφωνα με στοιχεία της EBIKEN (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), με την παλαιά μέθοδο η χρέωση ισχύος ήταν 1,097 ευρώ/kW/ μήνα και γίνεται 42 ευρώ/ΚVA/έτος, που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 ευρώ/kW/μήνα. Αντιστοίχως, η χρέωση ενέργειας από 0,0028 ευρώ/kWh, διαμορφώνεται στα 0,00413 ευρώ/kWh.

Οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ έρχονται σε συνέχεια των αυξήσεων στα τέλη συστήματος που επιβλήθηκαν από 1ης Σεπτεμβρίου πέρυσι και τις αυξήσεις στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) από 1ης Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) η χρέωση συστήματος από 1,963 ευρώ/MWh το 2021 αναπροσαρμόστηκε σε 3,728 ευρώ/MWh, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης από 1,384 ευρώ/MWh σε 3,869 ευρώ/MWh και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο χαμηλής τάσης, από 6,35 ευρώ/MWh σε 9,78 ευρώ/MWh.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ