ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Στο κυνήγι του σταυρού οι υποψήφιοι στην Πελοπόννησο - Τα ποσοστά των κομμάτων ανά νομό το΄19 και το΄15

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:48:00 π.μ. | | | |
κάλπη
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου, αποτελεί μια περιοχή όπου παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά. Αποτελείται από τις εκλογικές περιφέρειες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, αναδεικνύοντας 18 συνολικά βουλευτές στη Βουλή.

Από τις ανωτέρω περιφέρειες, η Αργολίδα, η Αρκαδία και η Λακωνία εκλέγουν από 3 βουλευτές (και επομένως, βάσει της πρόβλεψης του εκλογικού νόμου, η κατανομή των εδρών εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την τοπική επίδοση των κομμάτων).

Το 2019, από όλες τις τριεδρικές περιφέρειες της χώρας, η ΝΔ, χάρη στο πολύ υψηλό ποσοστό της, κατάφερε και εξέλεξε δύο βουλευτές μόνο στη Λακωνία σπάζοντας την κατανομή 1-1-1 υπέρ των τριών πρώτων κομμάτων σε τοπικό επίπεδο.
Η ΝΔ κυνηγάει έως 2 έδρες ακόμα

Ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό νομός της Πελοποννήσου και ιδιαίτερη πατρίδα του Αντώνη Σαμαρά διαχρονικά θεωρείται ως μια από τις καλύτερες σε επίδοση εκλογικές περιφέρειες της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει ότι η Μεσσηνία, το 2019, ήταν η μοναδική εκλογική περιφέρεια της χώρας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε (έστω οριακή) άνοδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι έδρες του νομού παρέμειναν 5 μετά την τελευταία απογραφή, δημιουργώντας μια αίσθηση ανακούφισης, ιδίως στους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν πολύ δύσκολη η επανεκλογή και των τριών ακόμα και στην ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης και θα είναι σίγουρα και στην επόμενη Βουλή. Στην κάλπη της απλής αναλογικής η ΝΔ θα βγάλει επιπλέον σίγουρα έναν βουλευτή (και υπό συνθήκες επιπλέον δύο). Υποψήφιοι είναι ο Γιάννης Λαμπρόπουλος (20.913 σταυροί το 2019), ο Μίλτος Χρυσομάλλης (14.729 σταυροί) και ο Περικλής Μαντάς (8.422 σταυροί), όπως και η δεύτερη επιλαχούσα, Πιπίνα Κουμάντου (6.074 σταυροί), κόρη του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου. Νέες υποψηφιότητες είναι η Μαρία-Ελένη Γυφτέα και η Παναγιώτα Νίκα.

Ενα από τα πιο δραστήρια και αξιόλογα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, που είχε εκλεγεί άνετα το 2019 (16.383 σταυροί) δίνει τον αγώνα μαζί με τον πρώην βουλευτή και πρώην διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα (7.325 σταυροί) και τους Μαρία Βεργινάδη, Γιούλα Ζαχαροπούλου, Χαρά Κιουρή, Μανώλη Μάκαρη και Παναγιώτη Στέφανο.

Το ΠΑΣΟΚ επανακάμπτει

Η δεύτερη – μετά την Καστοριά – καλύτερη εκλογική περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία, όπου το 2019 είχε εκλέξει δύο από τους τρεις βουλευτές του νομού. Οι πιθανότητες όμως, ιδίως στην κάλπη της 21ης Μαΐου, είναι ενάντια στη Νέα Δημοκρατία για τη διατήρηση του ίδιου αριθμού των εδρών, με τη «χαμένη» της έδρα να κατευθύνεται μάλλον προς το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, ο αγώνας των Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικού για την πρώτη θέση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο να διαθέτει, επίσης, δυναμική, με την Ευγενία Σιάχου, τον Μιχάλη Σταματάκο και τη Μαρία Φραγκή να συμπληρώνουν τη γαλάζια πεντάδα.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της τελευταίας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα για την πρώτη θέση, με την Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, την Αντα Σταματάκου, τον Αλέξη Τσαλπατούρο και τον Υμέρι Σουλβάν να τον πλαισιώνουν.

Η αποχώρηση του επί σειρά ετών και έως το 2019 βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρου της Βουλής και πρώην υπουργού, Λεωνίδα Γρηγοράκου από την ενεργό πολιτική άνοιξε τον δρόμο για την κόρη του Νάγια Γρηγοράκου, ώστε να διεκδικήσει την είσοδό της στο κοινοβούλιο.

Αλλαγές στα ψηφοδέλτια της αντιπολίτευσης

Εξαιρετικό απίθανο ενδεχόμενο θεωρείται η ανατροπή της κατανομής των εδρών στην Αργολίδα, καθώς το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στον νομό (4ο μεγαλύτερο πανελλαδικά) δίνει στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη την τρίτη έδρα του νομού.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο νυν βουλευτής και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Ανδριανός (10.079 σταυροί), και οι δύο πρώτες επιλαχούσες το 2019, Ελένη Παναγιωτοπούλου (5.444 σταυροί) και η Σόνια Ταντάρου-Κρίγγου (5.172 σταυροί) συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Μαζί τους βρίσκονται ο μαιευτήρας Γιώργος Δωροβίνης και ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπούνος. 

Αντιθέτως, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αυξάνοντας τις πιθανότητες του Γιώργου Γαβρήλου, πρώτου επιλαχόντα το 2019 για να διεκδικήσει την έδρα του κόμματος στην Αργολίδα.

Μαζί του στο ψηφοδέλτιο είναι ο οικονομολόγος Τάκης Παπαϊωάννου, η ιδιωτική υπάλληλος Νικολοπούλου Σταυρούλα, η εκ νέου υποψήφια συνταξιούχος εκπαιδευτικός Βιβή Σκούρτη (5η το 2019 με 1.094 σταυρούς) και ο επιχειρηματίας Γιώργος Στεργίου.

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ, ο γιατρός Ανδρέας Πουλάς το 2019 είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας με διαφορά 425 σταυρών του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αυτή τη φορά δεν θα είναι υποψήφιος. Τη μάχη του σταυρού θα δώσουν επίσης ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο Παναγιώτης Ψυχογιός, η Σταυρούλα - Ελένη Ευαγγελινού και η Κατερίνα Ζαχαριουδάκη.

Η εσωτερική μάχη της ΝΔ


Ακριβώς ίδια με τη γειτονική Αργολίδα είναι η κατάσταση στην Αρκαδία, με τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να μοιραστούν τις τρεις έδρες του νομού.

Ο νυν βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσσης, είχε καταφέρει να επικρατήσει το 2019 με τετραπλάσιους σταυρούς σε σχέση με τον Γιάννη Κατσίρη, δεύτερο επιλαχόντα.

Ούτε ο Κατσίρης, ούτε κάποιος από τους υπόλοιπους υποψηφίους το 2019, μεταξύ των οποίων και η σημερινή υποψήφια σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη (3η 2.566 σταυρούς), θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η φημολογούμενη υποψηφιότητα του Κώστα Βλάσση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον προσεχή Οκτώβριο δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον και για τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου, η οποία – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να οδηγήσει στα κοινοβουλευτικά έδρα τον Ιανουάριο του 2024.

Λίγους μήνες πριν από τη διάλυση της Βουλής ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Απόστολου Σπυρόπουλου, γιου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή της περιοχής, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Η συνταξιούχος Αλεξάνδρα Βλάχου, η αρχιτέκτονας Φωτεινή Δαλιάνη και ο μικροβιολόγος Κωνσταντίνος Μπεντεβής δίνουν, επίσης, τη μάχη για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές.

Ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού (5.262 σταυροί), όπως και ο πρώτος επιλαχών του 2019, Χρήστος Στάικος (3.472 σταυροί), θα δώσουν τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μαζί με τον πρώην δήμαρχο Μεγαλόπολης (2014-2019) Διονύση Παπαδόπουλο, την ηθοποιό Αντωνία Γιαννούλη και την φιλόλογο Αθανασία Φιλοπούλου.

Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής επί σειρά ετών, βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στα βουλευτικά έδρανα. Μαζί του στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Γιάννης Γιαννόπουλος, η Αιμιλία Λίλη και η Διαμάντω Σαραντοπούλου.

Θα ανατραπεί το 3-1;

Αβέβαιη θεωρείται η τελική κατανομή των εδρών στην Κορινθία, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανή η ανατροπή της υπάρχουσας ισορροπίας των τριών εδρών για τη Νέα Δημοκρατία και της μιας έδρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να στοχεύει στην εκλογή ενός βουλευτή εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Οι δύο υφυπουργοί του νομού, ο υφυπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας (1ος 15.775 σταυρούς), και ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς (11.058 σταυρούς), θα δώσουν τη μάχη για το καλύτερο πλασάρισμα.

Η τρίτη έδρα του κόμματος το 2019 κρίθηκε εντέλει στο εκλογοδικείο, το οποίο ανέτρεψε τη διαφορά των 87 σταυρών της Μαριλένας Σουκούλη από τον Κώστα Κόλλια, οδηγώντας τον δεύτερο στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Υποψήφια είναι εκ νέου και η 6η το 2019, Μαρία Παπακωνσταντίνου (4.682 σταυροί), ενώ νέα είσοδος είναι ο δικηγόρος Γιώργος Φερατζάνης.

Σκληρή αναμένεται και η μάχη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον νυν βουλευτή Γιώργο Ψυχογιό (8.509 σταυρούς) να βρίσκει στο ίδιο ψηφοδέλτιο την τέως βουλευτή Μαρία Θαλερίτη (6.869 σταυροί) και τον δεύτερο επιλαχόντα και επίσης πρώην βουλευτή, Γιώργο Τσόγκα (5.467 σταυροί). Δυναμική είσοδος είναι ο Γιώργος Δέδες, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Χρήστου Σπίρτζη, πρώην γ.γ. Δημοσίων Εργων και υποψήφιος περιφερειάρχης το 2019.

Υποψήφιοι είναι, επίσης, η δικηγόρος Ελενα Κονομόδη και η δημοσιογράφος Τζένη Σουκαρά. Στο ΠΑΣΟΚ με αξιώσεις διεκδικεί την έδρα η πρώην βουλευτής Κατερίνα Φαρμάκη - Γκέκη.

Αναδημοσίευση από τα tanea.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ