ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Θανάσης Κολιζέρας υποψ. βουλευτής ΚΚΕ Αργολίδας: 9η Μάη, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:18:00 π.μ. | |
Θανάσης Κολιζέρας υποψ. βουλευτής ΚΚΕ Αργολίδας
9η Μάη ημέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών επί του φασιστικού, ιμπεριαλιστικού συνασπισμού, του «Άξονα», που επισφραγίστηκε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Στη Νίκη συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που μετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ξεχωριστός και καταλυτικός ήταν ο ρόλος της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού και όλων των απελευθερωτικών – αντιφασιστικών κινημάτων, τα οποία είχαν οργανωτές και αιμοδότες τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Ποτέ δεν θα σβηστεί από την ιστορική μνήμη η τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού και όλων των αντιστασιακών κινημάτων. Η καταλυτική συμβολή της ΕΣΣΔ στη Νίκη δεν οφείλεται απλώς στον ηρωισμό του σοβιετικού λαού και στρατού. Στηρίχθηκε στην εργατική, σοβιετική, σοσιαλιστική εξουσία, στον πρωταγωνιστικό ρόλο των λαϊκών μαζών, της εργατικής τάξης, στον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως επαναστατικής εργατικής πρωτοπορίας.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, γεννήθηκε από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τη διανομή των σφαιρών επιρροής.

Ο φασισμός, μια μορφή άσκησης της αστικής διακυβέρνησης, υπήρξε η εναλλακτική λύση για τη διάσωση του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν προήλθε από λάθος ή παρέκκλιση, είναι στοιχείο εξέλιξης μέσα στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού. Αντιμετωπίζεται μόνο με την όξυνση της ταξικής πάλης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με την πάλη κατά του συστήματος, της μήτρας που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο.

Απαντάμε στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό και στην αντισοσιαλιστική προπαγάνδα, που δυναμώνει. Απαντάμε στην ανιστόρητη και αντιδραστική η «θεωρία των δύο άκρων», δηλαδή την εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, η οποία αποτελεί την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, που πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας.

Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που απελευθερώθηκαν από τον ναζισμό με την ηρωική δράση των ΚΚ και της Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, σήμερα με τη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία, τίθενται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται οι συνεργάτες των Ες Ες και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης, που θύμιζαν στους λαούς πώς, ποιοι και με τι θυσίες τσάκισαν τον φασισμό. Στην Ουκρανία αποθεώνονται οι φασίστες που κατέσφαξαν τον ουκρανικό λαό και ξεπλένεται το ναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Εξίσου ανιστόρητη και απαράδεκτη είναι η προσπάθεια της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας να εμφανιστεί ως συνεχιστής της αντιφασιστικής πάλης της ΕΣΣΔ, να οικειοποιηθεί τα σύμβολα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τελικά η συντριβή του ναζισμού έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, χάρη στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Χάρη σ' αυτά τα πλεονεκτήματα, που σήμερα λοιδορούνται από τους ηγέτες της καπιταλιστικής Ρωσίας, μπόρεσε η ΕΣΣΔ να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό, να εμπνεύσει την πάλη όλων των εθνοτήτων που συναπάρτιζαν τον σοβιετικό λαό και να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ενεργή υποστήριξη κάθε κομμουνιστή, κάθε πρωτοπόρου εργάτη, αγρότη και νεολαίου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου όπου Γης.

Αναδεικνύουμε την αντικειμενική απαίτηση να σηκώσει κεφάλι ο λαϊκός παράγοντας, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει εμπόδια στα επικίνδυνα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Να αντιμετωπίσει τον φασισμό, που είναι γέννημα του καπιταλισμού, και τελικά να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, το εκμεταλλευτικό σύστημα, στα πλαίσια του οποίου αναπαράγονται οι αντιθέσεις και πυκνώνουν οι συγκρούσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη γεωστρατηγική ισχύ.

Σήμερα, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με την εμπλοκή της χώρας μας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, η θέση του λαού μας πρέπει να είναι με το πλευρό των λαών και με κανένα από τα στρατόπεδα των ληστών.

Παράλληλα η λαϊκή πάλη πρέπει να στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, που διεξάγουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μέχρι την οριστική ήττα τους, ώστε να εκλείψουν οι αιτίες που οδηγούν σε κρίσεις και πολέμους, που είναι αποτέλεσμα των αντιφάσεων και των αντιθέσεων του εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι συνέπειες που τις πληρώνουν ακριβά οι λαοί.

Ζήτω η 9η Μάη.

Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Θανάσης Κολιζέρας, υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΚΚΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ