ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:15:00 μ.μ. | |
Ελίνα Παπαδοπούλου
Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί από την WONCA (World Organization of Family Doctors) και εορτάζεται διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού. 

Είναι μια ημέρα που προσφέρεται για να αναδειχθεί και να αναλυθεί περαιτέρω η αξία και ο ρόλος του γενικού οικογενειακού ιατρού ως βασικού πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Γι’ αυτό και το φετινό θέμα του εορτασμού έχει τίτλο «Οικογενειακός Ιατρός: η καρδιά της Φροντίδας Υγείας» εστιάζοντας ακριβώς στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ο οικογενειακός ιατρός.

Τι είναι λοιπόν ο οικογενειακός ιατρός;

Είναι συνήθως ο πρώτος ιατρός που απευθύνεσαι για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας απασχολεί εσένα και την οικογένεια σου. Είναι αυτός που σε ξέρει και τον ξέρεις, ένας ιατρός με τον οποίο έχεις χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης. Ξέρει το ιστορικό σου, τις συνήθειες σου, ζει τις ανησυχίες σου, γνωριζει τις ανάγκες σου, το οικογενειακό και εργασιακό σου περιβάλλον, την κληρονομικότητα σου και γενικά ότι μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο της υγείας σου.

Είναι κοντά σου και είναι διαθέσιμος όσο πιο γρήγορα μπορεί για να σε βοηθήσει και στην έκτακτη ανάγκη και στο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Μπορεί να εξετάσει κάθε μέλος της οικογένειας σου ασχέτως φύλου και ηλικίας, να διαγνώσει την ασθένεια και να την θεραπεύσει. Είναι ο ιατρός που σε βλέπει «ολιστικά» και όχι μόνο κάποιο όργανο ή σύστημα του οργανισμού σου. Είναι ο ιατρός που θα διαχειριστεί τα χρόνια προβλήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις που απαιτούν συνεχή φροντίδα αλλά κι ο ιατρός που θα περιποιηθεί το έλκος και τις κατακλίσεις του παππού σου και θα συρράψει το θλαστικό τραύμα του παιδιου σου αν έχει πέσει. Θα σου συνταγογραφήσει τα φάρμακα, θα οργανώσει τον εμβολιασμό σου και τις προληπτικές εξετάσεις. Είναι ο ιατρός που ασχολείται με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την θεραπεία και την μακροχρόνια παρακολούθηση όλης της οικογένειας.

Τον επισκέπτεσαι προσδοκώντας όχι απαραίτητα ότι θα σε «γιατρέψει» εξ ’ολοκλήρου ο ίδιος. Μπορείς να τον εμπιστευτείς για να σε εξετάσει, να σε συμβουλέψει, να σε θεραπεύσει, αλλά και να σε κατευθύνει κατάλληλα ώστε να βρεις τελικά λύση στο πρόβλημα σου. Θα σου δώσει μια άμεση και αξιόπιστη συμβουλή αλλά και θα οργανώσει τυχόν παραπομπή σου για ειδικά προβλήματα υγείας σε νοσοκομείο ή σε εξειδικευμένο συνάδελφο. Θα σε παραπέμψει και θα συνεργαστεί και με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας. Είναι ο ιατρός που τελικά μπορεί να σου εμφυσήσει μιας κουλτούρας πρόληψης και αγωγής υγείας ως προς την διαχείριση καθημερινών συνηθειών που μπορεί να αποβούν καθοριστικές και στην διαμόρφωση του επιπέδου υγείας του γενικότερου πληθυσμού. Τέτοιες συνήθειες είναι το κάπνισμα, η χρήση ουσιών και αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες κλπ.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι, ότι ο οικογενειακός ιατρός είναι ο βασικός πυλώνας του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία και την ευζωία της οικογένειας, προσφέροντας γνώσεις, θεραπεία, υποστήριξη και συμβουλές για όλα τα θέματα που διαμορφώνουν και καθορίζουν το επίπεδο υγείας των μελών της οικογένειας.

Η παγκόσμια ημέρα οικογενειακού ιατρού γιορτάζεται για να μας υπενθυμίζει τον πολύ σημαντικό του ρόλο και για να ευαισθητοποιήσει τόσο το γενικότερο κοινό όσο και τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς ως προς την αναγκαιότητα πρόσβασης σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υψηλής ποιότητας για όλες τις οικογένειες. Με τον Οικογενειακό Ιατρό να είναι η καρδιά της Φροντίδας Υγείας...

Ελίνα Παπαδοπούλου
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
τ. Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ
Καποδιστρίου 2, Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ