ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Πανηγυρίζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:57:00 μ.μ. | | | |
Περιφορά εικόνας
Την 20ην Μαΐου 2023, η Εκκλησία μας εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην παραλία Καραθώνας Ναυπλίου.
Πρόκειται για ένα ξωκλήσι που βρίσκεται στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο, χτισμένο μέσα στην άγρια ομορφιά των βράχων. 
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός από τον Μητροπολίτη Αργολίδας και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Μίχο. 
Φτιάχτηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας στην περιοχή του Ναυπλίου, από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή. 
Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία, μιας και το μέρος εκείνο το πιάνει ιδίως τον χειμώνα ο καιρός. Ο καπετάνιος τότε για να σωθεί έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο. 
Έτσι και έγινε, το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του. Έφτιαξε την εκκλησία και μάλιστα με πολύ κόπο λόγω του δύσβατου της περιοχής. 
Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποίησε κρασί αντί για νερό. Από τότε το εκκλησάκι στέκει αγέρωχο μέσα στους αέρηδες τα κύματα του χειμώνα και κόντρα στα φυσικά φαινόμενα. Για να πάει κανείς εκεί περπατά λίγα χιλιόμετρα μέσα από ένα μονοπάτι και σαν όαση βλέπει το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι. 
Την όλη συντήρηση του ναού έχει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου ,όπου ανήκει η εκκλησία.
Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου πέριξ της εκκλησίας.
Φέτος για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας τίμησε τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο στο γραφικό εκκλησάκι του Ναυπλίου. Ο σύνδεσμος έχει αγιογραφήσει εικόνα του Αγίου η οποία και τοποθετήθηκε στον εκκλησάκι.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Μαντάς ανέφερε:

"Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας, φίλων του Συνδέσμου.
Κυρίες και Κύριοι προσκυνητές.

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας έχει προστάτη το ΄Αγιο Νικόλαο και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα εορτάζει εδώ κάθε χρόνο.
Λίγα λόγια για τον Άγιο Νικόλαο τον Κρασόκτιστο.

Όταν ένα καράβι που έφερνε Κρασί από την ΚΡΗΤΗ το έπιασε θαλασσοταραχή, τότε ο Καπετάνιος ζήτησε την βοήθεια του Αγίου, να ηρεμίσει η θάλασσα με τάμα στον ΄Αγιο και όταν φθάσει στην στεριά να κτίσει μία εκκλησία με το κρασί, κάτι που υλοποίησε ο καπετάνιος όταν σώθηκε.
Ο Σύνδεσμός μας γνωρίζει τις ανάγκες που έχει το Εκκλησάκι και θα προσπαθήσουμε με το μικρό Ταμείο μας να προγραμματίζουμε αυτές ώστε χρόνο με τον χρόνο να τις υλοποιούμε.
Ο Σύνδεσμος θέλει να ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους συναδέλφους που είναι εκτός Νομού τον κ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ Βασίλειο τον εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΑ και Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Μεσσηνίας τον κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Βασίλειο Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Κορινθίας.
Επίσης όλους εσάς, που μερικοί είστε εδώ για πρώτη φορά."
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ