ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Η προσφυγική Νέα Κίος στην Αργολίδα γιορτάζει την Αγία Ειρήνη τη Μεγαλομάρτυρα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:40:00 μ.μ. | | | |
Περιφορά εικόνας
Πανηγυρικά τιμάται και φέτος η μνήμη της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος στην φερώνυμη εκκλησία στην κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα.
Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, τελέστηκε εορταστικός εσπερινός ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδας Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπουλέση, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. 
Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλαν ο Διευθυντής της Βυζαντινής Σχολής Μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδας Γρηφόρης Κακούρης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας Δημήτριος Καρκαλάτος.
Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η περιφορά της Θαυματουργής εικόνας της Αγίας Ειρήνης της Νέας Κίου σε όλη την κωμόπολη προς ευλογία των κατοίκων. 
 Στον εορταστικό εσπερινό συμμετείχε ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρος Αθανασόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Κληρικών (ΙΣΚΕ) Πρωτοπρεσβυτερος π. Γεώργιος Σελλής. 
Στο τέλος του εσπερινού οι εφημέριοι του ναού ,πρωτοπρεσβύτερος π. Δημοσθένης Γάτσιος και π. Ηλίας Γάτσιος ευχαρίστησαν, τους Ιερείς και τους πιστούς για την παρουσία τους στην μεγάλη εορτή της προσφυγικής κωμόπολης της Νέας Κίου.
Οι κάτοικοι της Κίου είναι κατά πλειοψηφία έχουν ρίζες από την Μικρά Ασία και το χωριό που εγκαταστάθηκαν στην Αργολίδα κτίστηκε από τους προγόνους τους που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Κατά την Ιερά πανήγυρη συρρέει πλήθος προσκυνητών προκειμένου να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Αγίας Ειρήνης. Μεγάλη τιμή και ευλάβεια αποδίδουν στην Αγία Ειρήνη οι ευλαβείς ενορίτες άλλα και όλοι οι χριστιανοί της γύρω περιοχής.
Αγία Ειρήνη

Μεγάλο παράδειγμα πίστης στον Ένα και αληθινό Θεό αποτελεί η Αγία Ειρήνη. Γεννήθηκε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας και το πρώτο της όνομα ήταν Πηνελόπη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Λικίνιος και ήταν έπαρχος, η δε μητέρα της ονομαζόταν Λικινία.

Από έξι χρονών η Πηνελόπη άρχισε τη γραμματική της εκπαίδευση, σʼ έναν από τους πιο σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό. Της έμαθε πολλά ο σοφός διδάσκαλος.
Ένα, όμως, δεν της έμαθε. Για τον Χριστό. Και αυτό το κατόρθωσε μια απλή χριστιανή υπηρέτρια του Λικινίου, που με τη θεία χάρη κατέκτησε την καρδιά της αρχοντοκόρης. 
Η Πηνελόπη ένιωσε μεγάλη χαρά που έμαθε την πραγματική αλήθεια της ζωής και επιδίωξε αμέσως να βαπτισθεί χριστιανή. Πήρε το όνομα Ειρήνη και αμέσως τον σταυρό της χριστιανικής ζωής. Από εδώ και πέρα η Αγία Ειρήνη άρχισε μια πνευματική πορεία, που περνά δια μέσου πυρός και σιδήρου.
Όταν ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου, να τη σκοτώσει με κλοτσιές. Αλλά από θαύμα το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε αυτόν. Τότε επικράτησε μεγάλη σύγχυση μεταξύ των εκεί παρευρισκομένων ανθρώπων. Αλλά η Αγία Ειρήνη τους καθησύχασε με τα λόγια του Χριστού: «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μαρκ. θ΄ 23). Δηλαδή όλα είναι δυνατά σε εκείνον που πιστεύει.
Και πράγματι, με θαυμαστή πίστη προσευχήθηκε και ο πατέρας της σηκώθηκε ζωντανός. Τότε, οικογενειακώς όλοι βαπτίστηκαν χριστιανοί. Της Αγίας Ειρήνης οι δοκιμασίες και τα μαρτύρια ήταν πολλά. Αλλά πάντα έβγαινε ζωντανή μέσα από αυτά, διότι είχε μεγάλη και ζωντανή πίστη
Περιόδευσε σε αρκετούς τόπους και δίδαξε το λόγο του Θεού και έκανε πολλά θαύματα, ιδιαίτερα με το παράδειγμα της ζωής της. Στο τέλος αποσύρθηκε σε ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ