ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

AccuWeather: Καλοκαίρι χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και παρατεταμένους καύσωνες στην Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:26:00 π.μ. | |
AccuWeather
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η ομάδα εμπειρογνωμόνων της AccuWeather έχει όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί η νέα σεζόν στην Ευρώπη. 

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο με το ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Οι Tyler Roys και Alan Reppert, ανώτεροι μετεωρολόγοι της AccuWeather που μελετούν τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την ήπειρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνολικά, εξέτασαν προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια και τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τα κύρια θέματα της επερχόμενης σεζόν.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα μπορούσαν να βιώσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα εποχή. 

Παρόλο που η επερχόμενη εποχή μπορεί να μην είναι τόσο αποπνικτική όσο τα προηγούμενα καλοκαίρια, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μέσω πυρκαγιών, αυξανόμενης ξηρασίας και σοβαρών καιρικών φαινομένων.

Πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα για την Ελλάδα


Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι καλοκαίρι του 2023 θα είναι ήπιο, δροσερό, αλλά και αρκετά βροχερό στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, όπως και στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών.

Την ίδια ώρα όμως, ισχυρά κύματα ζέστης φαίνεται πώς θα απασχολήσουν κυρίως την Κεντρική, τη Βορειοανατολική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather αναφέρουν ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα σεζόν.

Έτσι, φαίνεται πως το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει χωρίς μεγάλους καύσωνες.

Κίνδυνος για πυρκαγιές


Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ξηρότερο και θερμότερο - σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο - στο βόρειο μισό της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκανδιναβίας.

«Υπάρχει κίνδυνος η Σκανδιναβία να βιώσει μια επανάληψη του 2018, όταν ο επίμονος ζεστός και ξηρός καιρός προκάλεσε την εκδήλωση πυρκαγιών σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Roys. «Η περιοχή δεν είναι φτιαγμένη για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα».

Κατά τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού, η Σουηδία καταστράφηκε από καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες πυρκαγιές της χώρας στη σύγχρονη ιστορία.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι η Σκανδιναβία δεν αναμένεται να είναι ξερή όλο το καλοκαίρι. Κατά διαστήματα, βροχές και καταιγίδες θα μπορούσαν να κινηθούν στην περιοχή.

«Ωστόσο, οποιαδήποτε βροχόπτωση θα δυσκολευτεί να υλοποιηθεί πάρα πολύ», δήλωσε ο Roys, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα ξηρασίας.

Πιο δυτικά, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα υπομείνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε ξηρά τμήματα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει φόβους για μια νέα ξηρασία.

«Υπάρχει η απειλή να επιστρέψει η ξηρασία, ιδίως στην Αγγλία και τα Midlands, αλλά οι συνθήκες δεν αναμένεται να είναι τόσο σοβαρές όσο πέρυσι», δήλωσε ο Roys.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε την πρώτη κήρυξη ξηρασίας στην Αγγλία από το 2018, καθώς η περιοχή υπέστη το ξηρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 50 ετών.

Ανάμεσα στις ξηρές περιόδους μπορεί να παρεμβάλλονται περίοδοι κατά τις οποίες αναπτύσσονται βροχές και καταιγίδες -ιδιαίτερα σε ολόκληρη την Αγγλία και την Ουαλία- που μπορεί να προκαλέσουν τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμου.

Οι ειδικοί μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος προβλέπεται να είναι οι ξηρότεροι μήνες του καλοκαιριού σε αυτή την περιοχή, προτού ενδεχομένως επέλθει ανακούφιση αργότερα στην εποχή.

«Το πόση βροχόπτωση θα υπάρξει κατά το τελευταίο μέρος του καλοκαιριού μπορεί να εξαρτηθεί από τυχόν τροπικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη βορειοδυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Roys. «Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, τότε είναι που οι Βρετανικές Νήσοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επιπτώσεων από τροπικές οντότητες».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ