ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Συγκλονιστική στιγμή στην Καλαμάτα: Βρήκε τον αδελφό του ενώ νόμιζε ότι πνίγηκε στο ναυάγιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:34:00 μ.μ. | | |
Επανένωση προσφύγων
Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους του πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) στα ανοικτά της Πύλου. Μέχρι στιγμής ο θλιβερός απολογισμός ανέρχεται σε 78 νεκρούς, ενώ έχουν διασωθεί 104 άτομα.


Την ίδια ώρα, συγγενείς συνέχιζαν να έρχονται στο λιμάνι της Καλαμάτας για να αναζητήσουν τους δικούς τους. Ανάμεσά τους ο Φάρντι, ο οποίος στάθηκε στα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί και προσπαθούσε να αγκαλιάσει τον αδερφό του Μοχάμεντ που διασώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο.

Η στιγμή που διασωθείς συναντήθηκε με τον αδερφό του


Με δάκρυα στα μάτια τα δύο αδέρφια κρατούσαν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και αγκαλιάζονταν. Ο Φάρντι, Σύρος πρόσφυγας, ήρθε από την Ολλανδία για να ψάξει και τελικά να βρει τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ που επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που βυθίστηκε. Ο Μοχάμεντ βρισκόταν μέσα στο μοιραίο αλιευτικό που ναυάγησε, θέλοντας να φτάσει στην Ιταλία. Δεν έφτασε ποτέ εκεί, αλλά σώθηκε.

Η σκηνή του θερμού εναγκαλισμού των δύο αδερφών μπροστά στην κάμερα είναι ιδιαίτερα συγκινητική:
Νωρίτερα, αναχώρησαν από το λιμάνι της Καλαμάτας οι διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου. Συνολικά 68 άτομα μεταφέρονται αυτή την ώρα προς τη δομή της Μαλακάσας, ανάμεσά τους και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταβούν σε δομές ανηλίκων.

Λίγο μετά τις 8:30 οι μετανάστες, ηλικίας από 16 έως 40 ετών, άρχισαν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Νωρίτερα είχαν βγει έξω από τον χώρο που είχε διαμορφωθεί και διέμεναν, κρατώντας σε σακούλες όσα προσωπικά τους αντικείμενα κατάφεραν να περισώσουν μετά το ναυάγιο και περίμεναν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Ψάχνουν τους συγγενείς τους

Την ίδια ώρα, συγγενείς των μεταναστών – που ο καθένας τους πλήρωσε χιλιάδες δολάρια για να περάσει στην Ευρώπη, έχουν συγκεντρωθεί στην Καλαμάτα αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους.


Ο Kassem Abu Zeed δήλωσε στο Associated Press ότι πήρε την πρώτη πτήση από τη Γερμανία για την Ελλάδα αφότου συνειδητοποίησε πως η σύζυγός του και ο κουνιάδος του ήταν στο συγκεκριμένο πλοίο.

«Η τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν πριν από 8 ημέρες και η σύζυγός μου, μου είπε ότι ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο σκάφος» δήλωσε ο Abu Zeed. «Είχε πληρώσει 5.000 δολάρια στους λαθρέμπορους. Και μετά όλοι ξέρουμε τι συνέβη».

Όπως δήλωσε στο Associated Press, μεταξύ των αγνοουμένων είναι η 21χρονη σύζυγό του Esra Aoun

Ο Abu Zeed, ένας 34χρονος Σύρος πρόσφυγας που ζει στο Αμβούργο, δήλωσε ότι η Esra Aoun, 21 ετών, και ο 19χρονος αδελφός της, Abdullah, διακινδύνευσαν το επικίνδυνο πέρασμα από τη Λιβύη στην Ιταλία αφού δεν κατάφεραν να βρουν νόμιμο τρόπο να τον συναντήσουν στη Γερμανία.

Οι πιθανότητες να είναι μεταξύ των διασωθέντων η σύζυγος του Abu Zeed από το ναυάγιο είναι μικρές. Κανένας από τους διασωθέντες δεν ήταν γυναίκα.

Τώρα ελπίζει ότι ο Abdullah μπορεί να είναι μεταξύ των ανδρών από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και τα Παλαιστινιακά εδάφη που φιλοξενούνται προσωρινά σε μια αποθήκη της Καλαμάτας ή αναρρώνουν σε νοσοκομεία από υποθερμία και έκθεση.

Τουλάχιστον 40 παιδιά επέβαιναν στο πλοίο

Ο οργανισμός του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, γνωστός ως ΔΟΜ, εκτίμησε τον αριθμό των επιβατών με βάση συνεντεύξεις με επιζώντες και δήλωσε ότι στον αριθμό των επιβαινόντων περιλαμβάνονται τουλάχιστον 40 παιδιά.

Η Ερασμία Ρουμάνα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι πολλοί από τους επιζώντες έχουν φίλους και συγγενείς που αγνοούνται.

«Θέλουν να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειές τους για να τους πουν ότι είναι καλά και ρωτούν συνεχώς για τους αγνοούμενους», δήλωσε η Ρουμάνα.

Σύρος πιστεύει ότι είδε τον ανιψιό του σε φωτογραφίες επιζώντων

Ο Mohamed Abdi Marwan, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά από το Κομπάνι, μια πόλη με κουρδική πλειοψηφία στη Συρία, δήλωσε ότι πέντε συγγενείς του βρίσκονταν στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένου ενός 14χρονου. Ο Marwan είπε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα γι' αυτούς από τότε που βυθίστηκε το σκάφος.

Πιστεύει ότι ο ανιψιός του Ali Sheikhi, 29 ετών, είναι ζωντανός, αφού μέλη της οικογένειας τον εντόπισαν σε φωτογραφίες επιζώντων, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Αυτοί οι λαθρέμποροι υποτίθεται ότι είχαν μόνο 500 άτομα στο σκάφος και τώρα ακούμε ότι ήταν 750. Τι είναι αυτό; Είναι ζώα ή άνθρωποι; Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό;» δήλωσε ο Marwan. Είπε ότι ο καθένας από τους συγγενείς του πλήρωσε 6.000 δολάρια για το ταξίδι.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ