ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Επιμελητήριο Αργολίδας: Η επιχειρηματική κοινότητα ενημερώθηκε για τα «Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:07:00 π.μ. | |
Επιμελητήριο Αργολίδας
Με απόλυτη επιτυχία και παρουσία πλήθους εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας του νομού στέφθηκε η εκδήλωση «Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αργολίδας τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του, με κεντρικούς ομιλητές τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γεώργιο Καββαθά και τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας συζητήθηκε το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τους Έλληνες επιχειρηματίες, ειδικότερα αναφέρθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ και οι τρόποι αντιμετώπισης, προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία και η ομαλή συνεργασία των επιχειρήσεων με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Χατζηθεοδοσίου , τον κ. Καββαθά και του εκπροσώπους των οργανισμών διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για την αποδοχή της πρόσκλησης, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος με τις εταιρίες των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων αλλά και στο χρόνιο αγώνα που έχει καταβάλλει το Επιμελητήριο για την επίλυση του ζητήματος. Επισήμανε ότι σκοπός μας είναι να μπει μία τάξη σ΄ αυτό το άναρχο καθεστώς , καθώς και η εύρεση ενός τρόπου που να πληροί τους όρους, τους κανόνες και τις προϋποθέσεις, ώστε να γνωρίζει ο κάθε επιχειρηματίας τι του αναλογεί και τι πρέπει να πληρώσει . Τέλος ο κ. Πρόεδρος επισήμανε τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, αφού επιτεύχθηκε το ανέφικτο, η συγκέντρωση στον ίδιο χώρο όλων των εμπλεκόμενων μερών δηλαδή των τριών οργανισμών με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χατζηθεοδοσίου οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Δαμούλο για την πρόσκληση και παρουσίασε ως κοινό πρόβλημα όλων το υπό συζήτηση θέμα. Χαρακτήρισε τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα ως άλλο ένα πρόσθετο πρόβλημα για την επιχειρηματική κοινότητα μετά τα μνημόνια-χρέη, την υγειονομική και ενεργειακή κρίση. Έκανε μνεία στην προσωπική προσπάθεια που έχει καταβάλλει, η οποία αποσκοπούσε στην εύρεση μιας λύσης η οποία θα εξυπηρετούσε όλες τις επιχειρήσεις και όχι μεμονωμένα. Θεώρησε απαραίτητη την ύπαρξη ενός κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την άσκηση του υγιούς επιχειρείν. Κλείνοντας πρότεινε την ομαδοποίηση των οργανισμών σε ένα ενιαίο εισπρακτικό φορέα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.
Ακολούθησε ο κ. Καββαθάς ο οποίος αφού ευχαρίστησε και εκείνος με τη σειρά του για την πρόσκληση χαιρέτισε όλους τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και ΟΣΔ. Παρουσίασε εν συντομία το χρονικό εξέλιξης αναφορικά με το ζήτημα των αδειών χρήσης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, εστιάζοντας σε σημαντικά σημεία της σχετικής νομοθεσίας. Αποσαφήνισε ότι δε τίθεται υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Τέλος, υποστήριξε τη δημιουργία ενός φορέα που θα εισπράττει και θα κατανείμει μεταξύ των ΟΣΔ.
Μέσω της εκδήλωσης αυτής, δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, να εκφράσουν τις θέσεις αλλά και τις ενστάσεις τους για το υπό συζήτηση θέμα, λαμβάνοντας κατατοπιστικές απαντήσεις.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων η Νομικός– Υπ. Τομέα Πνευματικών Δικαιωμάτων ΓΣΕΒΕΕ κα Στέλλα Τσιάμη, αλλά και οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, ο Εμπορικός Διευθυντής κ. Γκιόκας Γιάννης και ο Υποδιευθυντής Νοτίου Ελλάδας κ. Χαμεζόπουλος Κωνσταντίνος από την «Αυτοδιαχείριση», ο Υπεύθυνος Δημόσιας Εκτέλεσης κ. Βαγγέλης Παπαδόπουλος από την ΕΔΕΜ,ο Business Development Manager κ. Τσακαλάκος Γιάννης, ο νομικός κ. Φραδέλλος Μανώλης και ο SalesManager κ. Τσαρδάκης Πασχάλης από τη «GEA», οι πρόεδροι των ομοσπονδιών Αργολίδας και πρόεδροι συλλόγων .
Το Επιμελητήριο Αργολίδας θα συνεχίζει να στέκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο ανεξαιρέτως κλάδου και να αφουγκράζεται τα καθημερινά του προβλήματα, να προασπίζει και να προάγει τα συμφέροντά του και να παρέχει μέσω καίριων παρεμβάσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων, επαρκή και έγκυρη ενημέρωση σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος
Φώτιος Δαμούλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ