ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Σε συναγερμό πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μετά τις εξελίξεις στην Νέα Αγχίαλο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:19:00 μ.μ. | |
Έκρηξη
Σε κόκκινο συναγερμό τελεί η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Αγχιάλου και την επέκτασή της σε αποθήκες πυρομαχικών της πολεμικής Αεροπορίας, προκαλώντας αλλεπάλληλες εκρήξεις που συντάραξαν όλη της γύρω περιοχή και προκαλώντας υλικές ζημιές από το ωστικό κύμα.

Οι εξελίξεις βρήκαν τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην εξόδιο ακολουθία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στο Παλαιό Αγιονέρι Κιλκίς, όπου παρεβρίσκετο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Μόλις ο κ. Φλώρος ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για τις εξελίξεις στη Μαγνησία, με τη σειρά του έσπευσε να ενημερώσει τους πολιτικούς προϊσταμένους του στο προαύλιο της εκκλησίας, την ώρα που η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο έφτανε στις αποθήκες πυρομαχικών με αποτέλεσμα τις ακόλουθες μεγάλες εκρήξεις.

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας και ο Κωνσταντίνος Φλώρος παρέμειναν μέχρι το τέλος της κηδείας του ανθυποσμηναγού που έπεσε εν ώρα υπηρεσίας στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο, η ενημέρωσή τους ήταν συνεχής έχοντας πλήρη εικόνα για τα όσα εκτυλίσσονταν στο μέτωπο της Νέας Αγχιάλου.

Συναγερμός όμως σήμανε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον βουλευτή και πρώην Υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη λίγο αργότερα να επικοινωνεί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο. Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την εξέλιξη τις αποθήκες πυρομαχικών της πολεμικής Αεροπορίάς και έλαβε τη σχετική ενημέρωση από τον κ. Δένδια, ενώ ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πολιτών. Και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επίσης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την αγωνία της για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την συμπαράστασή της στους κατοίκους της περιοχής και σε όλους όσοι δίνουν την δύσκολη μάχη της πυρόσβεσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκτακτη κατάσταση εξαιτίας της πυρκαγιάς στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο.

Δραματικές, χαρακτήρισε τις εξελίξεις το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε εστιάζοντας στην επικινδυνότητα που αυξάνεται “ με τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας” και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση καλώντας τη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Έκτακτη δήλωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την έκρηξη χθες στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Σημειώνεται πως έχει δοθεί εντολή για κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στη Μαγνησία.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας ζήτησε τη διεξαγωγή ΕΔΕ και την απόδοση ευθυνών αν υπάρχουν.

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Στο ακέραιο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια για την πυρκαγιά σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Στο ακέραιο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Στο ευρύ πλαίσιο: Ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας.
Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους».

Έρευνα για τις φωτιές στη Μαγνησία και από την Εισαγγελία Βόλου

Παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στη Μαγνησία, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, σε πολλά κτίρια, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε καλλιέργειες και σε υποδομές, αλλά και την απώλεια δύο ανθρώπων στο Χοροστάσι Αλμυρού και στον Άγιο Γεώργιο Φερών, εξέδωσε η Εισαγγελία Βόλου.

Η ταυτόχρονη εκδήλωση τόσων πυρκαγιών έχει προκαλέσει υπόνοιες για σκόπιμη και οργανωμένη εγκληματική δράση και δεν αποδίδεται μόνο σε πιθανή αμέλεια κάποιων ατόμων.

Μάλιστα, το πρώτο βράδυ που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενώ κινδύνευε να παραδοθεί στις φλόγες το Σέσκλο, κατήγγειλε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Δεν είναι δυνατόν να εκδηλώνονται φωτιές ταυτόχρονα σε έξι διαφορετικά σημεία στη χειρότερη δυνατή στιγμή λόγω του καύσωνα και της επικράτησης των θυελλωδών ανέμων».

Στην προκαταρκτική θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Πώς έγινε η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Χθες σήμανε κόκκινος συναγερμός όταν η φωτιά στη Μαγνησία πήρε διαστάσεις και έφθασε κοντά στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις και από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και σε καταστήματα στη Νέα Αγχίαλο. Σε μία από τις εκρήξεις μάλιστα δημιουργήθηκε «μανιτάρι».

Μάλιστα, καθώς η έκταση του μετώπου της φωτιάς λάμβανε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, «στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων ασφαλείας των μέσων και του αεροδρομίου της 111 Π.Μ. δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών προς άλλα αεροδρόμια.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ