ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Πως μπήκε «λουκέτο» στη μοναδική ελληνική δημόσια μονάδα που παρήγαγε σύριγγες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:06:00 μ.μ. |
Παλιό εργοστάσιο
Ταφόπλακα στην μοναδική δημόσια μονάδα παραγωγής υγειονομικού υλικού. 

Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού ΑΕ (ΕΛΒΙΟΝΥ), που βρισκόταν στην Κόρινθο, και παρήγαγε σύριγγες. Πριν τη συγχώνευση της εταιρίας το 2008, το προσωπικό έφτανε τα 50 άτομα και πριν χρόνια έφτανε τα 120 άτομα. 

Η τελευταία απόφαση ήρθε απ' τη Διοίκηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) - στο οποίο συγχωνεύτηκε η ΕΛΒΙΟΝΥ - το οποίο ζητούσε την μεταφορά του προσωπικού στην έδρα του, στην Παλλήνη. Αυτή η μεταφορά θα σημάνει και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της ΕΛΒΙΟΝΥ, καθώς θα μπει και τυπικά «λουκέτο». 

Το εργοστάσιο της Κορίνθου ανήκε στην ιδιωτική εταιρεία «DIMES», που στη δεκαετία του 1980 - μέσω του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων - περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου καθώς εξαγοράστηκε απ' τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με μέτοχο 100% το Ελληνικό Δημόσιο. 

Το 2008 και με απόφαση του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης των μονάδων Κορίνθου και Μαγούλας στο ΙΦΕΤ, που προήλθε απ' τη συγχώνευση της «Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας» και της «Κρατικής Φαρμακαποθήκης» και με σκοπό - όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό νόμο - την υποβοήθηση και προώθηση του έργου του ΕΟΦ. Η ΕΛΒΙΟΝΥ θα μπορούσε να παράγει 15-18 εκατομμύρια σύριγγες, που καλύπτουν το 20% των αναγκών των νοσοκομείων. 

Παλιότερα η ΕΛΒΙΟΝΥ παρήγαγε μέχρι και 42 εκατ. σύριγγες καλύπτοντας μέχρι και το 50% των αναγκών της ελληνικής αγοράς. 

Απ' τον Ιούλη του 2009 η διοίκηση της ΕΛΒΙΟΝΥ στην Κόρινθο είχε προειδοποιήσει τον ΙΦΕΤ ότι χρειάζονται κάποια πιστοποιητικά και ορισμένες επισκευές. 

Η τότε κυβέρνηση άφησε το εργοστάσιο, όπως ήταν, και επιπλέον έκανε παραγγελίες για εκατομμύρια βελόνες καθώς και το πλαστικό έμβολο των συρίγγων, που μένουν στις αποθήκες αχρησιμοποίητα καθώς λείπει το πλαστικό περίβλημα που έφτιαχνε το εργοστάσιο!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ