ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Πυρκαγιές: Σε Αλεξανδρούπολη, Υλίκη και Μεσσηνία παλεύουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. | | |
φωτιά
Μάχη σε τρία διαφορετικά μέτωπα φωτιών δίνουν αυτή την ώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης της Υλίκης και της Μεσσηνίας.


Ειδικότερα, σχετικά με τη φωτιά στην Υλίκη, όπως μεταδίδει το STAR Κεντρικής Ελλάδας, οι πυροσβέστες προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες σε ρέμα όπου βρισκόταν παλιό εργοτάξιο. Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της πυρκαγιάς που μέχρι στιγμής έχει κάψει κάποια λίγα στρέμματα με καλαμιές.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρρεσία, η φωτιά καίει ξερά χόρτα. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, μιας και η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Εκκενώνονται χωριά στην Αλεξανδρούπολη

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν. Λίγο μετά τις 3, εστάλη νέο μήνυμα 112 στους κατοικους των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα για γην εκκένωσή τους.

112 σε τέσσερις οικισμούς για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Έκλεισε η Εγνατία

Νωρίτερα, μήνυμα του 112 εστάλη σε κατοίκους στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης, και στους οικισμούς Νίψας, Πεύκων και Λουτρού ώστε να είναι σε ετοιμότητα, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Στο σημείο, από το πρωί του Σαββάτου (19/08), επιχειρούν 71 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 5 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και ο στρατός. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ώστε οι φλόγες να μην περάσουν την Εγνατία Οδό, ενώ η φωτιά έχει κατεύθυνση προς το χωριό Πεύκα.

Ακόμα, στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν και 3 μηχανήματα έργου του δήμου Αλεξανδρούπολης που στάλθηκαν άμεσα από τον αντιδήμαρχο Ηλία Δαστερίδη.

Η φωτιά καίει σε καλλιέργειες και δέντρα και δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ στην Εγνατία

Επίσης, έκλεισε η Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα έως τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης, λόγω των πυκνών καπνών από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ και συνεχίζει να καίει στην περιοχή μεταξύ των χωριών Πυλαίας και Μελίας.

Αναλυτικά, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου.
Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορά το τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Φωτιά και στη Μεσσηνία

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και σε γεωργική έκταση στη Μάδενα του δήμου Μεσσήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά καίει σε ελαιοπερίβολα σε δύσβατο σημείο.

Μέχρι στιγμής δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά δεν εμπνέει ανησυχία και πρόκειται να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο.

Στην ευρύτερη περιοχή μια ακόμα φωτιά ξέσπασε πριν από 2 μέρες και αντιμετωπίστηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση πυροσβεστικής και ΟΤΑ.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς αύριο

Δύσκολη μέρα προβλέπεται και η αυριανή, Κυριακή 20 Αυγούστου 2023, όσον αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία 4) για μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)

– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)

Στις παραπάνω περιοχές παραμένει σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Επιπλέον , σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Τέλος, απευθύνεται και πάλι έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην εκτελούν εργασίες ή άλλες δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς να τηλεφωνούν αμέσως στο 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ